SRN: Ingen väsentlig anknytning trots aktieägande i svenska bolag
Skatterättsnämnden (SRN) har nyligen meddelat tre förhandsbesked om obegränsat skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning till Sverige. Inte i något av förhandsbeskeden ansågs personerna ha väsentlig anknytning till Sverige.
En person som flyttar utomlands men som har kvar väsentlig anknytning till Sverige är obegränsat skattskyldig i Sverige även efter det att personen har flyttat. Vid obegränsad skattskyldighet är en person enligt svensk rätt skattskyldig i Sverige för sina världsomfattande inkomster.
Faktorer som påverkar bedömningen av väsentlig anknytning
Ett flertal olika faktorer beaktas vid en bedömning om en person har tillräckligt stark anknytning till Sverige för att denne ska anses vara obegränsat skattskyldig. Att en person uppfyller en anknytningsfaktor medför inte nödvändigtvis att denne har en väsentlig anknytning till Sverige utan en prövning måste göras i varje enskilt fall. En samlad bedömning ska alltid göras av samtliga omständigheter av betydelse.
I praxis har vissa faktorer ansetts ge en starkare anknytning till Sverige såsom att personen har behållit sin permanenta bostad, har sin familj i Sverige eller är ekonomiskt engagerad i Sverige. Medan andra faktorer har ansetts ge svagare anknytning och bara tillsammans med andra faktorer kunnat grunda väsentlig anknytning till Sverige.
Förhandsbesked om:
- En svensk medborgare vars barn planerade att flytta till Sverige
Det första förhandsbeskedet gäller en svensk medborgare som sedan 2009 bor utomlands. Han bor där tillsammans med sin fru och deras två minderåriga barn. År 2018 förvärvade han andelar i ett svenskt bolag som i sin tur äger cirka 30 procent av andelarna i ett annat svenskt rörelsedrivande bolag. Han har även två minderåriga barn med en annan kvinna som han aldrig har bott tillsammans med men står för deras löpande försörjning. Kvinnan och barnen planerade att flytta till Sverige. Han planerade därför att besöka Sverige regelbundet för att umgås med sina barn men inte mer än 90 dagar per år.
Se Skatterättsnämndens förhandsbesked den 24 september 2024, Dnr 24-24/D - En utländsk medborgare som äger andelar i svenskt bolag
Det andra förhandsbeskedet avser en utländsk medborgare som har bott i ett annat land under större delen av sitt liv. Mellan februari 2005 och april 2006 bodde och arbetade han i Sverige. Han och hans hustru, som också är utländsk medborgare, återvände till Sverige den 1 november 2022 men planerade att flytta från Sverige igen. Efter flytten från Sverige skulle hans enda anknytning vara det direkta och indirekta ägandet om ca 28 procent i ett svenskt rörelsedrivande bolag. Han hade bildat bolaget under 2016 när han var bosatt utomlands och han är även styrelseordförande i bolaget
Skatterättsnämnden konstaterade i båda förhandsbeskeden att det indirekta innehavet av andelar i de svenska bolagen innebar väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige men att det inte i något av fallen, vid en samlad bedömning, utgör tillräckligt för väsentlig anknytning till Sverige.
Se Skatterättsnämndens förhandsbesked den 6 november 2024, Dnr 32-24/D - En svensk medborgare som har fritidsbostad och äger andelar i svenskt bolag
Det sista förhandsbeskedet gäller en svensk medborgare som sedan 2018 bor i Schweiz tillsammans med sin hustru. Skatterättsnämnden fann i ett förhandsbesked den 5 juli 2023 (dnr 18-23/D) att han utifrån de omständigheter som förelåg då endast var begränsat skattskyldig i Sverige.
År 2024 förvärvade paret en övernattningslägenhet i Sverige. Han äger dessutom två jordbruksfastigheter. På den ena jordbruksfastigheten håller ett fritidshus på att uppföras. Därtill äger han indirekt samtliga aktier i ett bolag som bedriver kapitalförvaltning. Bolaget innehar bland annat onoterade andelar i andra bolag på upp till 9,9 procent. Han äger även indirekt under 10 procent av andelarna i ett annat svenskt bolag och är även styrelseledamot i bolaget. Därutöver äger han tillsammans med sin hustru ett bolag som inte längre bedriver någon verksamhet och äger dessutom indirekt samtliga aktier i ett bolag som han inte är verksam i. Detta bolag bedriver skogsbruk och jakt på en fastighet. Han kommer därtill att bli indirekt ägare till tre till fyra procent av ett börsnoterat bolag och eventuellt inneha ett styrelsepost i bolaget.
Skatterättsnämnden konstaterade att de anknytningar till Sverige som tillkommit sedan den förhandsbeskedet 2023 (makarnas övernattningslägenhet, hans ägande i ett svenskt bolag samt ytterligare ägande och eventuell styrelsepost i ett svenskt börsnoterat bolag) inte var och en för sig anses medföra väsentlig anknytning till Sverige. Skatterättsnämnden ansåg vidare att skäl saknas, att vid en samlad bedömning anse att makarna skulle få väsentlig anknytning till Sverige.
Se Skatterättsnämndens förhandsbesked den 14 november 2024, Dnr 53-24/D
Kommentar
I praxis har man ansett att ekonomiskt engagemang i Sverige normalt utgör en anknytningsfaktor som pekar på att en person har en stark anknytning till Sverige. Ett direkt eller indirekt innehav av 10 procent eller mer i ett rörelsedrivande bolag har i praxis ansetts ge väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige. Det är även klarlagt att innehav av andelar i svenskt bolag ensamt kan vara grund för väsentlig anknytning och att bedömningen blir en annan när individen har varit bosatt under en längre tid utomlands.
Skatterättsnämndens besked är tydliga gällande att ett ägande om mer än 10 procent i ett rörelsedrivande bolag inte behöver innebära att väsentlig anknytning finns, utan en bedömning måste göras i det enskilda fallet. Beroende på det enskilda fallet kan samma slutsats gälla i en situation där minderåriga barn är bosatta i Sverige.
Det är välkommet att Skatterättsnämnden nu kommit med ytterligare förtydliganden på området.
Andrea Berg Szymanski & Jenny Töyrä
Andrea Berg Szymanski och Jenny Töyrä arbetar på PwC:s kontor i Stockholm med internationell individbeskattning.
Andrea: 070-929 11 13,
andrea.berg.szymanski@pwc.com
Jenny: 070-818 43 98,
jenny.toeyra@pwc.com
Lämna en kommentar