Beskattning av personaloptioner intjänade utomlands kan strida mot EU-rätten
Enligt två förhandsbesked strider det mot den fria rörligheten för arbetstagare inom EU att beskatta EU-medborgare för förmån av personaloptioner som tjänats in utomlands och som utnyttjas när den skattskyldige flyttat till Sverige.
Skatterättsnämnden har i två förhandsbesked den 23 februari 2015 behandlat följande situationer.
A är medborgare i ett annat land inom EU. A är bosatt och arbetar i ett EU-land eller i ett land utanför EU, som anställd hos en arbetsgivare där. A deltar i ett personaloptionsprogram eller ett aktieprogram och tjänar helt eller delvis in förmåner i programmen under arbetet utomlands.
A flyttar till Sverige och blir skattemässigt bosatt här och utnyttjar sedan personaloptionerna. Frågan är om den del av förmånen som tjänats in utomlands ska beskattas i Sverige.
Skatterättsnämnden jämför med en situation där en svensk medborgare under en period arbetar utomlands och tjänar in en likadan förmån. Svensken är normalt obegränsat skattskyldig i Sverige under intjänandetiden utomlands och kan därför åberopa sexmånaders- eller ettårsregeln för skattebefrielse i Sverige när personaloptionerna utnyttjas efter hemkomsten till Sverige. En utländsk medborgare är däremot typiskt sett begränsat skattskyldig i Sverige innan denne flyttar hit och kan då inte åberopa sexmånaders- eller ettårsregeln.
Enligt nämnden drabbar beskattningen i dessa fall nästan bara utländska medborgare som flyttar hit efter att ha arbetat utomlands. En sådan skillnad i behandling kan avhålla utländska medborgare från att flytta till Sverige för att ta arbete här och utgör därmed enligt nämnden en inskränkning i den fria rörligheten för arbetstagare. När nämnden prövar om inskränkningen kan rättfärdigas konstateras att Sverige inte kan anses ha några berättigade skatteanspråk på inkomster som tjänats in av en utländsk medborgare, som saknat anknytning till Sverige, under arbete i ett annat land.
Artikel 45 i EUF-fördraget, som behandlar den fria rörligheten för arbetstagare, hindrar därför svensk beskattning av den förmån som tjänats in utomlands.
Skatteverket har överklagat förhandsbeskeden till Högsta Förvaltningsdomstolen.
Kommentar
Skatterättsnämndens slutsatser går stick i stäv mot både förarbetsuttalanden och Skatteverkets uppfattning men tar naturligtvis hänsyn till Artikel 45 i EUF-fördraget.
Enligt vår mening är dock Skatterättsnämndens förhandsbesked välgrundade och dessutom högst rimliga. Att en utländsk medborgare, som aldrig tidigare satt sin fot i Sverige, ska drabbas av en hårdare beskattning än en svensk som arbetat utomlands och där båda intjänat personaloptioner som utnyttjas efter flytt/återflytt till Sverige, uppfattas av många anställda och arbetsgivare som stötande.
Skatterättsnämndens slutsatser sträcker sig som vi ser det längre än till bara personaloptioner och andra aktiebaserade incitamentsprogram. Enligt vår uppfattning gäller Skatterättsnämndens uttalanden också för andra tjänsteinkomster, till exempel en utomlands intjänad bonus, där inkomsten utbetalas till en EU-medborgare först efter att denne flyttat till Sverige och blivit skattemässigt bosatt här.
Skriven av: Kristian Gustavson, tidigare anställd på PwC.
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund
Johanna Glimmerbeck och Hanna Ekelund arbetar på PwC:s kontor i Örebro respektive Stockholm med individbeskattning och frågor i internationell kontext och är särskilt specialiserade kring arbetsgivarfrågor vid gränsöverskridande personal.
Johanna: 072-353 02 92,
johanna.glimmerbeck@pwc.com
Hanna: 070-929 44 45,
hanna.ekelund@pwc.com
Lämna en kommentar