Skattebefrielse för biogas och biogasol återigen godkänt
EU-kommissionen har i ett pressmeddelande meddelat att Sveriges skattebefrielse för biogas och biogasol återigen är ett godkänt statsstöd. Detta efter att kommissionen genomfört en fördjupad granskning och funnit att skattebefrielsen bidrar till utvecklingen av förnybar energi i linje med både nationella mål och EU:s klimatmål samt inte leder till överkompensation för biogasprodukter.
I lagen om skatt på energi (LSE) regleras viss skattebefrielse för biogas och biogasol från koldioxid- och energiskatt (vid förbrukning för uppvärmning eller som motorbränsle). Skattebefrielsen utgör ett statligt stöd enligt EU:s regler om statligt stöd. Stödsystemet med skattelättnader för biobränslen i LSE har i många år fått godkännande av kommissionen. Godkännandena har varit villkorade bland annat genom att skattelättnaden ska vara tillämplig på både inhemsk produktion och import av biogas - förutsatt att biodrivmedlet uppfyller visa hållbarhetskrav.
Svensk skattebefrielse och Landwärme-domen
År 2020 ansökte Sverige om att förlänga skattebefrielsen till och med 2030. Ansökan godkändes initialt av kommissionen men beslutet ogiltigförklarades den 21 december 2022 (T-626/20) av Tribunalen i den så kallade Landwärme-domen. Sveriges statsstödsgodkännanden för skattebefrielse för biogas och biogasol som skulle ha gällt för perioden 2021–2030 blev därmed ogiltiga. Tribunalen ansåg att det det förelåg ett procedurfel eftersom det saknades en utredning kring skattebefrielserna och att stöd från andra medlemsstater, som till exempel Danmark, kunde leda till överkompensation av biogasproducenter.
I början av 2024 inledde EU-kommissionen en fördjupad granskning för att bedöma skattebefrielsens förenlighet med statsstödsreglerna. Särskilt undersöktes om den potentiella ackumuleringen av stöd från flera medlemsstater, särskilt Danmark, kan leda till överkompensation av vissa producenter vid försäljning av biogas i Sverige.
EU-kommissionens utredning
Kommissionens granskning fastställer att de svenska reglerna om skattebefrielse för biogas och biogasol följer EU:s regler för statligt stöd. Kommissionen drog slutsatsen att skattebefrielsen bidrar till utvecklingen av förnybar energi i linje med både nationella mål och EU:s energi- och klimatmål. Vidare ansåg kommissionen att skattebefrielsen är nödvändig, lämplig och proportionerlig. Inga konkreta bevis framkom som visade att skattebefrielserna i kombination med stöd från andra medlemsstater skulle leda till överkompensation av biogasproducenter.
Skatteverkets hantering
När Landwärme-domen vann laga kraft uttalade Skatteverket sammanfattningsvis att myndigheten skulle avvakta kommissionens utredning och resultatet av den fördjupade granskningen. Under mellanperioden har Skatteverket pausat hanteringen av ärenden genom att meddela att verket inte kommer att medge avdrag eller återbetalningar enligt de aktuella bestämmelserna i LSE. Skatteverket har även uppgett att myndigheten avvaktar med eventuella återkrav av historiskt stöd (tidigare medgivna avdrag och återbetalningar).
Kommentar
Det är positivt att få bekräftat att den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol följer EU:s regler för statligt stöd. Detta beslut bör öppna upp möjligheten för berörda företag att begära omprövning eller återbetalning av energi- och koldioxidskatt för den aktuella perioden. Beslutet understryker också vikten av att fortsätta stödja förnybara energikällor för att uppnå både nationella och EU:s klimatmål.
Kommissionen har ännu inte publicerat det officiella beslutet om godkännande av den svenska skattebefrielsen som statligt stöd. I dagsläget är det därför okänt om kommissionen avser att ställa upp villkor för skattebefrielsen. Vi uppfattar att det är av detta skäl som Skatteverket i dagsläget inte heller informerat om den kommande hanteringen av skattebefrielsen, ärenden som härrör till mellanperioden då stödet var annullerat eller för historiskt stöd (skattebefrielse).
PwC bevakar frågan och du är varmt välkommen att höra av dig till PwC:s rådgivare Fredrik Jonsson, Marc Gren, Johanna O. Maukku, Ulf Särkioja och Matilda Nordgren för att diskutera hur ditt företag bör hantera dessa frågor.
Här hittar du EU-kommissionens pressmeddelande:
Commission approves Swedish tax exemption schemes for non-food biogas and bio-propane
Fredrik Jonsson och Marc Gren
Fredrik Jonsson och Marc Gren arbetar på PwC:s kontor i Stockholm. Fredrik är specialiserad på olika typer av punktskatter till exempel energi-, miljö-, alkohol- och tobaksskatt. Fredrik har tidigare arbetat som rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor och på domstol. Marc är specialiserad på klimatskatter, carbon pricing och statligt stöd. Marc är f.d. Rådman och har tidigare arbetat som huvudman för punktskatter på finansdepartementet.
Fredrik: 070-929 4163,
fredrik.jonsson@pwc.com
Marc: 073-860 18 84,
marc.gren@pwc.com
Lämna en kommentar