Delningsekonomin – Centern föreslår konsumtionsskatt

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Percent-3-solid_0002_burgundyCenterpartiet föreslår i en debattartikel att en konsumtionsskatt införs för att förenkla för företagare inom den så kallade delningsekonomin.

Företag inom delningsekonomin växer nu snabbt och väntas omsätta allt mer under kommande år. Nya tekniska plattformar skapar nya möjligheter. Detta enligt PwC:s rapport "Global Annual Review 2015". Möjligheterna väntas utnyttjas till stor del av personer som går mellan arbeten, har flera sysslor, studerar eller är nyanlända. Eller inte själv behöver nyttja en tillgång till 100 procent.

För att inte hindra denna utveckling föreslår nu Centerpartiet att alla skatter som en företagare betalar slås samman till en omsättningsskatt som betalas i samma stund som kunden betalar för varan eller tjänsten. Därmed behövs, enligt förslaget, inga krav på redovisning eller administration. Företagare som vill expandera och ta del av möjligheter som att dra av kostnader och moms ska enkelt kunna konvertera sitt företagande till enskild firma eller aktiebolag. Läs Emil Källströms debattartikel i Svenska Dagbladet från den 3 april 2016.

Kommentar

Förslaget är intressant och visar att det finns personer inom politiken som tänker i nya banor utifrån nya tekniska möjligheter. Konsumtionsskatter har nyligen införts på spel i flera av våra grannländer, Danmark och Storbritannien bland annat, för att beskatta spel som sker på plattformar i länder med låg skatt. I Sverige ser just nu en utredning, Spelutredningen, över om motsvarande beskattning bör införas i Sverige. Den ökande näthandeln påverkar också indirekt frågan om ett ökat inslag av konsumtionsskatt. Internationellt vill många länder se en övergång mot skatt i konsumtionslandet och från traditionell vinstbeskattning.

Förslaget från Centern ska ses som ett principförslag. Några grundavdrag, takbelopp eller andra detaljer redovisas inte i artikeln.

PwC kommer i årets Almedalen att uppmärksamma dessa ”nya” skattefrågor på ett seminarium på tisdagsförmiddagen den 5 juli, skatter som ligger bortom dagens företagsbeskattning. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) uppmärksammar skatter kring företagare i delningsekonomin vid ett seminarium i Stockholm den 19 april då Skatteverket och näringslivet diskuterar hur dessa nya företag ska beskattas.

Har du frågor om skatt?

Hans Peter Larsson

Hans Peter Larsson

Hans Peter Larsson har tidigare arbetat på PwC med skattefrågor bland annat med inriktning på beskattning av ägarledda företag och deras ägare.
010-213 31 01
Hans Peter Larsson works at PwC’s office in Stockholm, focusing on tax issues such as taxation of owner-managed companies and their owners.
+46 10-213 31 01

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Kajsa Boqvist önskar trevlig sommar!

Så var det juli igen och Tax matters vill önska dig en glad sommar! Under vintern och våren har våra läsare visat fortsatt stort intresse ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom genom fastighetsbildningsåtgärder?

Lantmäteriet har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna att ta ut stämpelskatt vid vissa fastighetsbildningsåtgärder. Syftet är att ...

Läs artikeln
Läs artikeln

3:12 regelverket - förslag på nya regler för att identifiera fåmansföretag

Den 21 april 2021 remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslag till två kompletteringar inom de särskilda skattereglerna för ...

Läs artikeln