Viktig dom gällande momsgrupp och filial meddelas imorgon

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Pen+Paper-solid_0005_orangeEU-domstolens dom i c-7/13 Skandia America, det så kallade Skandiafallet meddelas den 17 september. Fallet har stor betydelse för företag med momsgrupp där en filial till ett utländskt företag ingår.

Bakgrunden till rättsfallet är att det amerikanska företaget Skandia America Corporation (Skandia America) förvärvade IT-tjänster och sedan överförde tjänsterna till sin svenska filial genom en kostnadsallokering av förvärven till filialen. Filialen ingick i en svensk momsgrupp.

Skatteverket ansåg att filialen, genom att bli medlem i momsgruppen, upphört att vara samma beskattningsbara person som Skandia America. Skatteverket registrerade därför det amerikanska huvudkontoret för moms genom den svenska filialen. Skatteverket påförde även utgående moms.

Torsdagen den 18 september håller PwC UK ett kostnadsfritt webseminarium på engelska där fallet kommer att diskuteras. Registrera dig och delta via denna länk.

För närmare information är du välkommen att kontakta undertecknad. Följ även Tax matters för att ta del av våra kommentarer till fallet.

Henrik Gustafsson

Henrik Gustafsson

Henrik Gustafsson arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm. Henrik jobbar i huvudsak med momsrådgivning till stora svenska och internationella företag, bland annat i den finansiella sektorn, inom fastighetsbranschen och med internationell handel.
010-213 38 27
Henrik Gustafsson works as a VAT advisor at PwC’s Stockholm office. Henrik works mainly with major Swedish and international corporations in the financial sector, the property industry and international trade.
+46 10 213 38 27

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Nya momsregler för e-handel från 1 juli: är du redo?

Den 1 juli införs nya momsregler för e-handel på EU-nivå. Reglerna avser både e-handel där varor skickas till konsumenter i andra EU-länder ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Prissättning inom kommunkoncern återigen utmanad

Kammarrätten i Göteborg (KRG) har nyligen granskat transaktioner mellan en region och dess dotterbolag. KRG ansåg att ersättningen för de ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatteverket vinner momstvist om vilka kostnader som ska faktureras ut vid koncerninterna tjänster

Kammarrätten har i ett nyligen avgjort mål ansett att Skatteverket haft rätt att höja det utgående momsunderlaget på koncernintern ...

Läs artikeln