Viktig dom gällande momsgrupp och filial meddelas imorgon

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Pen+Paper-solid_0005_orangeEU-domstolens dom i c-7/13 Skandia America, det så kallade Skandiafallet meddelas den 17 september. Fallet har stor betydelse för företag med momsgrupp där en filial till ett utländskt företag ingår.

Bakgrunden till rättsfallet är att det amerikanska företaget Skandia America Corporation (Skandia America) förvärvade IT-tjänster och sedan överförde tjänsterna till sin svenska filial genom en kostnadsallokering av förvärven till filialen. Filialen ingick i en svensk momsgrupp.

Skatteverket ansåg att filialen, genom att bli medlem i momsgruppen, upphört att vara samma beskattningsbara person som Skandia America. Skatteverket registrerade därför det amerikanska huvudkontoret för moms genom den svenska filialen. Skatteverket påförde även utgående moms.

Torsdagen den 18 september håller PwC UK ett kostnadsfritt webseminarium på engelska där fallet kommer att diskuteras. Registrera dig och delta via denna länk.

För närmare information är du välkommen att kontakta undertecknad. Följ även Tax matters för att ta del av våra kommentarer till fallet.

Henrik Gustafsson

Henrik Gustafsson

Henrik Gustafsson arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm. Henrik jobbar i huvudsak med momsrådgivning till stora svenska och internationella företag, bland annat i den finansiella sektorn, inom fastighetsbranschen och med internationell handel.
010-213 38 27
Henrik Gustafsson works as a VAT advisor at PwC’s Stockholm office. Henrik works mainly with major Swedish and international corporations in the financial sector, the property industry and international trade.
+46 10 213 38 27

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Brexit – en uppdatering

Den 31 oktober är datumet då Storbritannien ser ut att lämna EU. Det avtal för utträdet ur EU som förhandlades fram mellan Storbritannien ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Mikael Carlén önskar trevlig sommar!

Under våren har Tax matters bland annat bjudit på intervjuserien ”Skattekartan 2019”, där representanter för de politiska partierna har ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Förslag till skatt på plastbärkassar

Regeringen har i promemorian ”Skatt på plastbärkassar” föreslagit att en skatt ska tas ut på plastbärkassar från den 1 maj 2020. Enligt ...

Läs artikeln