Debatt om eventuell skattereform och framtida behov för innovativt företagande

‹ Tillbaka till artiklarna

Första dagen för PwC i Almedalen och skattedebatten är igång. Idag har vi lyssnat på intressanta diskussioner om behovet av en ny skattereform, förutsättningar för ett innovativt Sverige, samt möjliga skattehöjningar.

Under en intervju med Dagens Industri sa Magdalena Andersson att hon inte utesluter ytterligare skattehöjningar. Hon menade också att Sverige måste satsa på forskning och utveckling för att få upp produktiviteten.

När industriföretagen samlades för en debatt om innovativa företag i världsklass, och hur vi får dem att stanna och växa i Sverige var det flera som nämnde vikten av att kunna locka rätt talanger bland annat med personaloptioner. Kamjar Hajabdolahi, Vice President, Serendipity Innovations menade att vi borde lära den yngre generationen att våga vara mer riskbenägna och skapa ett större intresse hos yngre att bli entreprenörer. Pontus Braunerhjelm, som kommer att moderera PwC:s skatteseminarier imorgon tisdag lyfte fram att man måste se över hela systemet för innovation och entreprenörskap i Sverige. Det går inte att bara titta på separata frågor för att hitta en hållbar och konkurrenskraftig lösning.

Behovet av en ny skattereform

Roger Persson-Österman, Erik Åsbrink och Krister Andersson debatterade hos EY om behovet av en ny skattereform. Alla var överens om att det finns ett behov men ingen såg att det finns politiska förutsättningar för det just nu. Krister Andersson menade att det behövs en fortsatt reformering, steg för steg istället för en stor skattereform. Det tar för lång tid att designa ett nytt system, vi kan inte vänta så lång tid som det tar att arbeta fram en ny skattereform, menade han.

Enligt Erik Åsbrink behövs det en ny stor skattereform. Skälet till detta är att gapet mellan skatten på arbete och kapital har ökat sedan 90-talet, vilket har lett till skatteplanering. Som en del i ett större reformpaket vill Erik även se att arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatten återinförs.

Roger Persson-Österman var av liknande åsikt och menade att det sedan 90-talet skett ungefär 25 spretiga reformändringar och för att få ett bra skattesystem behöver man börja från början.

Vi är på plats och fortsätter diskussionerna

våra skatteseminarier imorgon tisdag med start klockan 9 finns både Roger Persson-Österman och Krister Andersson med i panelen med många fler. Läs gärna intervjun med Annika Fritsch från Företagarna inför morgondagens skatteseminarier, då även hon är med i panelen.

Missa inte heller Dagens Industris artikel i morgondagens tidning (läs tisdag 30 juni) där Karin Grundberg Wolodarski skriver om entreprenörsskatten och i vilken riktning utvecklingen inom skatteområdet går.

Välkommen till Hästgatan 9!

Fortsätt också att följa oss på Twitter på @TaxMattersPwC och @PwC_Almedalen.

Hans Peter Larsson

Hans Peter Larsson

Hans Peter Larsson har tidigare arbetat på PwC med skattefrågor bland annat med inriktning på beskattning av ägarledda företag och deras ägare.
010-213 31 01
Hans Peter Larsson works at PwC’s office in Stockholm, focusing on tax issues such as taxation of owner-managed companies and their owners.
+46 10-213 31 01

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Superskattetisdag i Almedalen

Vi har under åren etablerat tisdag förmiddag som vår skattedag i Almedalen. Tidigare år har vi haft två framtidsinriktade seminarier, ett ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Almedalen 2017 – en kort summering

Nu var Almedalsveckan slut för denna gång. Brexit, den digitala ekonomin och paketeringsutredningen var några av ämnena som diskuterades ...

Läs artikeln
Läs artikeln

PwC bevakar skatt i Almedalen – del 2

Skatteseminarierna har varit fler i årets Almedalen än tidigare. Och bättre! De frågor som främst har diskuterats har varit beskattning av ...

Läs artikeln