Vad är vinstmarginal?
Vad har ni för vinstmarginal? Är den bra? Hur kan den förbättras? Här hjälper vi dig till att förstå, beräkna och använda nyckeltalet vinstmarginal.
Vad är vinstmarginal?
Vinstmarginal är ett vanligt förekommande nyckeltal och utgör en av två delar som förklarar lönsamheten i ett företag. Den visar hur stor vinst som genereras i relation till omsättningen, och är användbar vid lönsamhetsanalyser mot konkurrenter inom samma bransch.
Läs även: Förstå din position i branschen med hjälp av nyckeltal
Hur beräknas vinstmarginalen?
Nyckeltalet beräknas enligt formeln nedan och genererar vinstmarginalen efter att rörelsens kostnader dragits av.
Så förbättras vinstmarginalen
Som går att avläsa i uträkningen förbättras vinstmarginalen genom att minska kostnader, alternativt att öka sina intäkter. Nedan följer två exempel:
Företag X har 5 000 000 SEK i omsättning och rörelsekostnader om 4 000 000 SEK. Vinstmarginalen skulle i detta fall bli:
Omsättningen ökar med 10%, vilket ger en omsättning om 5 500 000 SEK. Här antar vi att kostnaderna hålls konstanta för att förenkla exemplet. Omsättningstillväxten får följande effekt på vinstmarginalen:
Kostnaderna minskas med 10% till 3 600 000 SEK, medan intäkterna hålls konstanta under samma antagande som ovan. Effekten av detta blir:
Läs även: Så analyserar du resultaträkningen
Läs även: Räntabilitet – så mäter du lönsamhet
Använd vinstmarginal på rätt sätt
Många ser framgång utifrån vinstmarginal, men det är inte riktigt så enkelt. Finansieringskostnader exkluderas nämligen i beräkningen, då vinstmarginalen inte tar hänsyn till hur företag finansierar sin verksamhet. Du kan alltså ha en hög vinstmarginal, samtidigt som företaget är högt belånat. Det är alltså därför vinstmarginal främst bör användas i jämförelser med konkurrenter eller hela marknader, givet det rimliga antagandet att konkurrenter eller marknader är någorlunda homogena.
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar