<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nyckeltal - så förbättrar du företagets position i branschen

Man-kvinna-vid-dator ‹ Tillbaka till artiklarna

Att inte veta hur företaget står sig inom branschen kan kännas otryggt. Och när du väl har koll, hur gör du då för att förbättra din position? Genom att identifiera ditt företags mest relevanta nyckeltal och analysera dina siffror i relation till konkurrenternas, kan du säkra att du vet vilka bollar du ska springa på och vilka du kan låta vara.

Detta är det första av två blogginlägg som guidar ditt företag mot en förbättrad position i din bransch. Här går vi igenom det förberedande arbete som måste göras innan strategin kan tas fram. I nästa inlägg ger vi tips på hur du tar dina insikter vidare och börjar formulera en vinnande strategi. 

Förbättra företagets position i branschen - tre steg

1. Välj ut dina viktigaste nyckeltal

Ibland är det svårt att veta vilka nyckeltal som bäst speglar din verklighet. Kanske finns det nyckeltal som är svåra för verksamheten att påverka? Eller tvärtom, finns där lågt hängande frukter som med relativt enkla medel kan förbättras? Det finns en mängd nyckeltal att använda sig av, både generella och mer branschspecifika, och att hitta den rätta mixen blir ditt första uppdrag. Innan du går vidare och gör en branschanalys är det alltså viktigt att du vet vilka nyckeltal som är viktigast för ditt eget företag.

Tips! Vanliga nyckeltal är bruttovinstmarginal, rörelsemarginal, avkastning på eget kapital, avkastning på totalt kapital, soliditet samt kassalikviditet. Exempel på branschspecifika nyckeltal för ett tjänstebolag kan vara omsättning per anställd, medan till exempel lageromsättningshastighet kan vara mer relevant för ett tillverkande företag.

Läs också: Nyckeltal – så analyserar du ditt företag

2. Få koll på konkurrenterna

Genom att göra en konkurrentanalys får du en kontext där dina egna siffror kan börja betyda någonting. Du kommer märka att företag som ligger bra till på ett nyckeltal, kan ligga sämre till på ett annat. Försök analysera informationen du har och fundera över vad det finns för logiska förklaringar till siffrorna. Exempelvis hanterar kanske konkurrenten sitt varulager med hjälp av maskiner, medan du själv har högre personalkostnader för lagerhanteringen. Du behöver fundera på vad olika nyckeltal har för betydelse för just ditt företag, i den kontext ni befinner er i - innan du går till handling.

3. Formulera en strategi

Du har nu fått koll på dina nyckeltal och gjort en konkurrentanalys. Du vet med större precision hur just ditt företag står sig i relation till sin omgivning. Nu är det dags att låta nyckeltalsanalysen komma till sin fulla rätt. Det är med andra ord dags att formulera en strategi, som sedan kan ligga till grund för er verksamhetsutveckling. Med en välformulerad strategi, förankrad i bolagets nuläge, vet du bättre hur ni tar er från nya affärsidéer till konkreta handlingsplaner.

Se hur vi hjälper entreprenörer

Wictoria Danielsson

Wictoria Danielsson

Wictoria Danielsson jobbar på PwC:s kontor i Gävle som revisor och rådgivare för entreprenörer och deras bolag.
Kontakt: 070-929 23 44 wictoria.danielsson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur går man från idé till verklighet i sin AI-transformation?

Med AI förväntas en revolution inom branscher och arbetsmetoder över hela världen, vilket i sin tur skapar en ökad efterfrågan på nya ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sju tips för att lyckas som ny CFO

Att vara ny i rollen som CFO är ett prestigefyllt och spännande uppdrag. Som CFO har du en central roll i företagets ledningsgrupp och i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Regelverk ökar kraven på företagens arbete med mänskliga rättigheter

Ny internationell hållbarhetslagstiftning med fokus på mänskliga rättigheter ställer rigorösa krav på svenska bolag. Här redogör vi för ...

Läs artikeln