Vårbudgeten – så påverkas du som är företagare

‹ Tillbaka till artiklarna

kvinna-med-papper-1.jpg

Slopat avdrag för representation, sänkt moms på reparationsarbeten och en utökning av RUT-avdraget är inslag i vårändringsbudgeten och förslag inför budgetpropositionen 2017 som kan påverka dig som är företagare. Vissa förslag kan börja gälla redan från 1 augusti 2016, andra först under 2017. Läs om regeringens förslag här!

Regeringens vårbudget som kom i morse handlar i stort om satsningar på traditionell välfärdspolitik och immigrationsfrågor. Höjd skatt på arbete blir nu en trend.

Skatteintäkterna väntas öka med runt 6 procent 2016, det är högre än genomsnittet under de 10 senaste åren. Framför allt kommer pengarna ifrån skatt på arbete.

För dig som är företagare finns några punkter i vårpropositionen som kan komma att påverka verksamheten, men förändringarna är mest branschspecifika. Vi ser få förändringar som slår över hela företagarsektorn.

5 förslag som kan påverka företagare

1. Regeringen föreslår att fler tjänster ska ingå i RUT-avdraget: vissa flyttjänster, trädgårdstjänster och IT-tjänster, som inte tidigare ingått. Det här påverkar förstås dig som driver företag i de här sektorerna. Kompletteringen föreslås träda i kraft från 1 augusti 2016 och bland annat tillämpas på arbete som utförts och betalats efter 31 juli 2016. De minskade skatteintäkterna med anledning av förslaget beräknas till cirka 340 miljoner kronor och skiljer sig något från den tidigare aviserade minskningen.

2. För dig som har tjänstefordon i företaget kan det vara dags att fundera på att satsa på miljöfordon. Regeringen föreslår att den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar förlängs med tre år. Tidigare har det varit oklart om nedsättningen skulle förlängas, det här förslaget tryggar för dig, som vill satsa på miljöanpassade fordon. Det föreslås dock att den maximala nedsättningen begränsas till 10 000 kronor per år. Slutgiltigt förslag är planerat att ingå i budgetpropositionen för 2017.

3. En sänkning av momsen från 25 till 12 procent på mindre reparationer av till exempel cyklar, skinn och kläder kan innebära att en del företag kan sänka priserna på tjänster och locka fler kunder. Min kollega Cecilia Rasmusson kommer att publicera ett längre inlägg om just det här skatteförslaget inom kort. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

4. Slopad avdragsrätt för representation föreslås från 1 januari 2017. Läs mer om förslaget i ett tidigare blogginlägg av Ulrika Lundh Eriksson.

5. Sänkt arbetsgivaravgift för enskilda näringsidkare som ska anställa för första gången. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017. Läs detta inlägg om förslaget, om du vill veta mer. 

Om du är intresserad av att veta mer om vårpropositionen, besök gärna skattebloggen Tax matters och läs deras analys.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

Andreas Stranne

Andreas Stranne

Andreas Stranne jobbar på PwC:s kontor i Göteborg som skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag.

Tel: 010-213 14 47
Andreas Stranne works at PwC’s office in Gothenburg and specialises in tax-related issues concerning entrepreneurial companies and their owners.
+46 10 213 14 47

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Aktiebolagslagen - nya ändringarna ska stärka aktieägares rättigheter

Till följd av SRD II trädde den 3 september 2020 några viktiga förändringar i Aktiebolagslagen i kraft. Ändringarna syftar till att stärka ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Dags att bestämma styrelsearvoden? Svar på 5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Nya EU-regler för moms på e-handel - tänk på det här

Nya momsregler för e-handel införs i EU den 1 juli 2021 och företag som säljer varor till konsumenter i andra EU-länder berörs av de stora ...

Läs artikeln