<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sänkta arbetsgivaravgifter – för dig som anställer för första gången

‹ Tillbaka till artiklarna

foretagarens-vardag-2015-foretagarbloggen.png

Att gå från ensamföretagare till sin första anställda är ett stort steg – nu vill regeringen underlätta övergången genom nya förslaget växa-stöd, det vill säga sänkta arbetsgivaravgifter. 

Regeringen har tidigare beslutat att höja arbetsgivaravgifterna för unga, något som har lett till diskussioner kring svårigheten att växa och anställa mer personal för mindre företag. Nu kommer regeringen med ett förslag som ska underlätta för dig som är driver enskild firma att anställa för första gången. Förslaget kallas växa-stöd, och innebär rätt och slätt sänkta arbetsgivaravgifter för den första anställda.

Läs också: Anställa för första gången – så tänker du rätt

Växa-stödet i praktiken

Den 1 januari 2017 kan de nya reglerna bli verklighet, och de föreslås gälla till och med sista december 2021. Rent praktiskt kommer växa-stödet innebära att du som anställer efter den 31 mars i år enbart betalar ålderspensionsavgiften på 10,21 procent under de tolv första månaderna av anställningen. Den som du anställer måste arbeta minst halvtid, i minst tre månader. Stödet gäller för löner som ligger på max 25 000 kronor i månaden. De delar som du inte behöver betala är alltså övriga arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt.

Läs också: Semesterlön – så funkar det! 

Ekonomi och personalansvar utmaning för företagare

Att anställa för första gången är ett stort steg för många företagare, inte bara rent ekonomiskt utan också för att man helt plötsligt står med ett personalansvar och ska lära sig nya lagar och regler. Om växa-stödet blir verklighet kan det hjälpa många att komma igång, men det gäller också att hålla lönsamheten på den nivån att man kan fortsätta ha anställda efter att stödperioden löper ut. Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna, har i medierna debatterat för att förslaget är tandlöst. Eftersom endast en liten del av alla enskilda näringsidkare har anställda kommer förslaget enbart ha symbolisk innebörd, menar han och Företagarna. För en bredare effekt skulle också aktiebolagen behöva inkluderas.

Läs hela förslaget här!

Vad tycker du som är företagare? Diskutera gärna i kommentarsfältet. 

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här!

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning med särskild inriktning mot transport, logistik och shipping. Hon arbetar på PwC:s skatteavdelning i Göteborg.
010-213 14 17

Ulrika Lundh Eriksson works with national and international corporate taxation, specialising in transport, logistics and shipping. She works at PwC’s tax department in Gothenburg.
+46 10 213 14 17

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Sommarlyssning från Almedalen

Vi hade fullt med besökare på våra totalt 15 seminarier under Almedalsveckan 2024. Tillsammans med inbjudna talare diskuterade PwC:s ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ekonomiavdelningen behöver superkrafter inom AI och tech

I samband med PwC:s event CFO-dagen i maj frågade vi CFO:er och ekonomichefer om vilka omvärldsfaktorer som påverkar dem mest just nu, ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny rapport: Vårdens recept för storskalig AI-implementering

För att säkerställa och förbättra patientsäkerheten, vårdkvaliteten och medarbetarnas arbetsmiljö behöver vården fortsätta att ...

Läs artikeln