Få svenskar vågar ta steget till eget företag
Var tredje svensk kan tänka sig att starta eget företag, men bara en av tjugo planerar för att göra verklighet av tankarna under det kommande året. Det här visar en ny undersökning bland drygt 1 000 svenskar som genomförts av revisions- och rådgivningsföretaget PwC tillsammans med Kantar Media.
– Vi ser en viss attitydförändring när det gäller synen på eget företag. 32 procent säger sig vara positivt inställda till egen verksamhet, vilket är sju procentenheter fler än i förra årets undersökning. Tyvärr är det bara fem procent av samtliga respondenter som planerar att realisera de här planerna under det närmaste året, berättar My Lidén, revisor och rådgivare på PwC.
Synen på företagande
Resultatet visar att det är något fler män än kvinnor som planerar ett eget företagande. Allra mest företagsinriktade är personer i åldersgruppen 18-34 år, där åtta procent planerar att starta företag under det kommande året.
– Det är tydligt att osäkerheten präglar synen på företagande, där sju av tio upplever att det känns tryggare att vara anställd än att driva företag. En orsak till svaren kan vara den ökning av antalet konkurser som ägt rum under den senaste tiden, säger My Lidén.
Inställning till jobbyte
Undersökningen har även tittat närmare på inställningen till att byta jobb och kopplingen till den ekonomiska utvecklingen.
– När det gäller byte av jobb ser vi inte samma osäkerhet som när det gäller företagande. Bara nio procent säger att de inte vågar byta jobb på grund av osäkerheten i svensk ekonomi, berättar My Lidén och avslutar;
– Störst osäkerhet finns inom ålderskategorin 30-49 år, där 14 procent ställer sig tveksamma till jobbytet. Vi ser också tydliga skillnader med minskad osäkerhet i takt med högre inkomster.
Om undersökningen
Svenska folket om jobb och företagande är en attitydundersökning som genomfördes i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen) under perioden 31 maj till 3 juni på uppdrag av PwC Sverige. Totalt intervjuades 1 062 personer i åldrarna 18–79 år. Undersökningen ingår i en serie som relaterar till omställning och utveckling inom viktiga samhällsområden. Bakgrunden är PwC:s ambition att bidra till att lösa komplexa utmaningar inom näringslivet och det svenska samhället. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.
My Lidén
My Lidén arbetar på PwC:s kontor i Malmö med revision och rådgivning till entreprenörs-, familje- och ägarledda bolag.
Kontakt: 070-929 28 92,
my.liden@pwc.com
Lämna en kommentar