Har företaget skänkt pengar? Så här bokför du gåvorna

‹ Tillbaka till artiklarna

skriver

Just nu ger många företag pengar till olika organisationer för att stötta de flyktingar som kommer från bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia. Men hur fungerar det när du ska redovisa och bokföra dina gåvor? Här får du svaret.

Att ge pengar till hjälporganisationer har aldrig varit enklare, smarta betaltjänster gör att en insats sällan är längre än ett eller några klick bort. Har ditt företag också varit med och bidragit? Nu är det dags att föra in transaktionerna i bokföringen, men det är kanske inte helt självklart var verifikationerna ta vägen. 

Så bokför du gåvan

När du bokför de ekonomiska händelserna i ditt företag behöver du alltid ett underlag som visar och styrker vad som hänt, är det en inbetalning eller utbetalning, intäkt eller kostnad? Allt som oftast får du en faktura eller annan bekräftelse på händelsen. Du behöver också klassificera händelsen med ett konto ur din kontoplan. En gåva till exempelvis en hjälporganisation är en kostnad för företaget utan att vara ett direkt inköp som driver verksamheten framåt. I stället bokför du din gåva som diverse övrig kostnad, du för in den i kontoklass 6, förslagsvis 6993, enligt BAS-kontoplanen 2014.

Kostnaden inte avdragsgill

Tänk på att kostnaden som din gåva innebär är inte avdragsgill i beskattningen av företagets resultat, utan läggs tillbaka när det vid räkenskapsårets slut är dags att beräkna och deklarera årets skatt.

Vill du veta hur du ska göra för att kunna ge hela eller en del av din aktieutdelning skattefritt till ideella organisationer? Missa inte att följa Företagarbloggen, min kollega Jan Schütz berättar mer i ett kommande blogginlägg. 

Skattebloggen Tax matters har nyligen publicerat en genomgång över hur privatpersoner och företag kan bidra, missa inte den. 

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar