Sök på Företagarbloggen
Företagarbloggen

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Skänk din utdelning till välgörenhet – så funkar det!

Av Jan Schütz, 24 september 2015

man_utomhus

Innan du som ägare får aktieutdelning bör du fundera vad du vill göra med pengarna. Ett alternativ är att ge skattefritt till ideella organisationer, men du måste  gå tillväga på ett speciellt sätt. 

Sedan 2006 har privatpersoner haft möjligheten att skänka aktieutdelning från börsnoterade bolag skattefritt till välgörenhetsorganisationer. Det har varit otydligare vad som gäller för ägare till fåmansföretag, men enligt en dom i Regeringsrätten 2009 finns samma möjlighet för icke noterade aktiebolag. Du som ägare till ett så kallat fåmansföretag har med andra ord möjlighet att skänka bort hela eller delar av din utdelning skattefritt till en organisation som bedriver välgörenhet.

Skänka utdelning – så fungerar det

För att din gåva ska bli skattefri måste du gå tillväga på ett speciellt sätt. Först och främst måste du fatta beslutet att ge bort utdelningen innan bolagsstämman äger rum. Om du redan har fått din utdelning och först därefter bestämmer dig för att skänka pengarna blir du som aktiv delägare beskattad för utdelningen enligt de så kallade 3:12-reglerna, det vill säga med som lägst 20 procent skatt i inkomstslagets kapital. Detta innebär att om bolaget lämnar 1 000 kronor i utdelning, kan du skänka hela summan, 1 000 kronor, till välgörenhet om du tar beslutet före bolagsstämman (då utdelningen fastslås), men som högst 800 kronor om du bestämmer dig för en gåva efter bolagsstämman. 

Du måste kunna bevisa gåvan

Vid bolagsstämman ska styrelsen föra in i bolagsstämmoprotokollet vilken organisation som har fått utdelningen. Du ska också upprätta ett gåvobrev, som skickas till välgörenhetsorganisationen tillsammans med en så kallad utdelningskupong. Du måste också tänka på att den organisation som du vill stödja inte får vara skattepliktig för utdelningsinkomster och att pengarna ska betalas in direkt på organisationens bank- eller plusgirokonto. När du ska redovisa gåvan är dokumentationen från bolagsstämman viktig, eftersom du måste kunna visa att pengarna har gått direkt till organisationen, och inte skattefritt ner i din ficka.

Kontakta gärna den organisation som du skulle vilja ge pengar till  i god tid. Många av dem har väl utarbetade rutiner för att ta emot utdelning på ett sätt som uppfyller alla formella krav.

Har företaget skänkt pengar? Så här bokför du gåvorna

Intresseområde: Skatt och regelverk

Dela artikeln:

Jan Schütz

Jan Schütz
Jan Schütz arbetar på PwC:s kontor i Jönköping med skattefrågor för ägarledda företag och deras ägare samt bolagsrätt.
010-212 52 30
Jan Schütz works at PwC’s office in Jönköping with issues relating to taxation of owners of close companies and company law.
+46 10 212 52 30

jan.schuetz@pwc.com
 

Missa inga blogginlägg!

Kommentarer

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter