<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Moderaterna – fortsatt sänkta skatter om man vinner valet!

pwc-bevakar-valet-social-2018 ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC bevakar skattefrågorna inför valet 2018Moderaterna har tillsammans med Centerpartiet fortsatt att profilera sig i skattefrågorna efter förra valet då man hamnade i opposition. I årets valrörelse är det inte någon vild gissning att Moderaterna kommer att vilja lyfta fram skattefrågorna. Här är något av vad vi kan vänta oss.

När det gäller skatteförslag för företag och ägare inför valet så hänvisar partiet till den ekonomiska proposition man lämnade i höstas, Moderaternas budget för 2018, Vi tror på Sverige. Till denna hänvisade man även nyligen i sitt svar på regeringens vårproposition. Av denna framgår bland annat följande:

  • Partiet vill se ett nytt jobbskatteavdrag. Detta riktas främst till låg- och medelinkomsttagare.
  • Partiet vill höja brytpunkten för den statliga inkomstskatten från 38 000 kronor till 43 000 kronor.
  • Sänkt skatt för pensionärer som fortsätter arbeta efter 64 år.
  • Allmänt sänkt skatt för pensionärer.
  • Partiet vill tredubbla taket för RUT till 75 000 kronor och låta det omfatta fler tjänster, flytt, tvätt och trygghetstjänster. Extra hemavdragsrut för personer över 70 år.
  • Partiet vill förbättra reglerna för personaloptioner och har satt av 600 miljoner kronor för det.
  • Inom 3:12 vill man ha samma skatt vid generationsskiften som vid extern försäljning.
  • Höjd matmoms från 12 till 14 procent.
  • Skatteavdrag för företag som klimatkompenserar.

Frågan är i vilken utsträckning man ska se på detta som förslag inför kommande mandatperiod. I en artikel i Di den 15 maj 2018 uttalar moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson en klart mer försiktig linje när det gäller skattesänkningar. Inriktningen tycks alltjämt vara sänkta inkomstskatter men istället för sänkta marginalskatter kommer Moderaterna att prioritera skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna.

Kommentar

För Moderaterna är skattefrågorna fortsatt mycket viktiga. Något man sannolikt delar med många av sina kärnväljare. Ett nytt jobbskatteavdrag ligger i linje med Anders Borgs politik, vilken behölls av nuvarande regering. Många har säkert sett Moderaterna som det parti som tydligast haft på sin agenda att sänka marginalskatterna vilket nu tycks vara något osäkert med tanke på Elisabeth Svantessons uttalande. Många ser de höga marginalskatterna i Sverige som ett stort problem när det gäller att attrahera och behålla talangerna på arbetsmarknaden i Sverige och har därför satt stor tilltro till tidigare uttalanden från Ulf Kristersson om sänkningar av marginalskatten. Frågan är om Moderaterna tämligen omgående kommer göra nya uttalanden i frågan för att återta initiativet eller om man nu lämnar öppet för andra partier inom Alliansen att ta på sig ledartröjan i denna fråga.

I årets Almedalen håller vi en utfrågning av partiernas ekonomisk-politiska talespersoner kring skatter för företag och ägare. Välkommen tisdag den 3 juli klockan 09.00-11.00 till Hästgatan 9, några kvarter upp från Donners Plats. Bland utfrågarna finns bland andra, Dagens industris ledarskribent Tobias Wikström. En närmare presentation av seminariet kommer senare i Tax matters.

Läs mer om vårt program på PwC Almedalen 2018

Har du frågor om skatt?

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning med särskild inriktning mot transport, logistik och shipping. Hon arbetar på PwC:s skatteavdelning i Göteborg.
010-213 14 17

Ulrika Lundh Eriksson works with national and international corporate taxation, specialising in transport, logistics and shipping. She works at PwC’s tax department in Gothenburg.
+46 10 213 14 17

Lämna en kommentar