<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Klas Eklund ställs mot skatteväggen om rapporten Vårt framtida skattesystem

‹ Tillbaka till artiklarna

Nyligen presenterade Klas Eklund den rapport om en skattereform som han har skrivit på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Vilka skatter är viktigast att förändra? Hur tacklar han utmaningarna med den hett omdebatterade fastighetsskatten? Kommer vi verkligen att få se en skattereform under mandatperioden, vilket utlovades i januariöverenskommelsen? Det är några av frågorna som ställs av Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC. 

Parallellt med att Tax matters frågar ut riksdagspartierna om synen på en framtida skattereform, så passar vi även på att ställa några frågor till Klas Eklund - arkitekten bakom rapporten Vårt framtida skattesystem.

 

Rapporten ger förslag på en genomgripande skattereform och i intervjun berättar Klas Eklund om sin syn på rapportdelarna och varför en större skattesänkning på arbete är så viktig. Vidare berättar han om anledningen till att momsen ska omstruktureras till en enhetlig nivå och vi får också veta mer om varför det saknas konkreta förslag när det gäller bolagsskattens utveckling framåt. Andra delar som behandlas i intervjun är fastighetsskatten och de så kallade 3:12-reglerna. 

Klas har gjort ett imponerande arbete med den här rapporten. Förhoppningsvis ger den nytt bränsle till diskussionen om en skattereform. Vi upplever att coronakrisen har bromsat upp frågan, trots att behoven av strukturella reformer snarare har ökat i pandemins spår. Med knappt halva tiden kvar av mandatperioden måste 2021 bli ett år då alla inblandade börjar arbeta med frågan på allvar. Annars kommer inte punkten i januariöverenskommelsen att kunna bockas av.

Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare PwC
Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning med särskild inriktning mot transport, logistik och shipping. Hon arbetar på PwC:s skatteavdelning i Göteborg.
010-213 14 17

Ulrika Lundh Eriksson works with national and international corporate taxation, specialising in transport, logistics and shipping. She works at PwC’s tax department in Gothenburg.
+46 10 213 14 17

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Nytt förslag om källskatt på utdelningar

Den 7 juni publicerade Finansdepartementet ett utkast till lagrådsremiss gällande ny lag om källskatt på utdelningar som ska ersätta den nu ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatterna och valet - Kristdemokraterna vill ha sänkta inkomstskatter

Kristdemokraternas Hampus Hagman vill se sänkta inkomstskatter med fokus på personer med lägre inkomster, samt ett dubbelt jobbskatteavdrag ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Staten vinner momsmål om posttjänster

Tingsrätten i Stockholm har idag avgjort ett mål som pågått sedan flera år. Det handlar om den moms som historiskt tagits ut på ...

Läs artikeln