Klas Eklund ställs mot skatteväggen om rapporten Vårt framtida skattesystem

‹ Tillbaka till artiklarna

Nyligen presenterade Klas Eklund den rapport om en skattereform som han har skrivit på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Vilka skatter är viktigast att förändra? Hur tacklar han utmaningarna med den hett omdebatterade fastighetsskatten? Kommer vi verkligen att få se en skattereform under mandatperioden, vilket utlovades i januariöverenskommelsen? Det är några av frågorna som ställs av Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC. 

Parallellt med att Tax matters frågar ut riksdagspartierna om synen på en framtida skattereform, så passar vi även på att ställa några frågor till Klas Eklund - arkitekten bakom rapporten Vårt framtida skattesystem.

 

Rapporten ger förslag på en genomgripande skattereform och i intervjun berättar Klas Eklund om sin syn på rapportdelarna och varför en större skattesänkning på arbete är så viktig. Vidare berättar han om anledningen till att momsen ska omstruktureras till en enhetlig nivå och vi får också veta mer om varför det saknas konkreta förslag när det gäller bolagsskattens utveckling framåt. Andra delar som behandlas i intervjun är fastighetsskatten och de så kallade 3:12-reglerna. 

Klas har gjort ett imponerande arbete med den här rapporten. Förhoppningsvis ger den nytt bränsle till diskussionen om en skattereform. Vi upplever att coronakrisen har bromsat upp frågan, trots att behoven av strukturella reformer snarare har ökat i pandemins spår. Med knappt halva tiden kvar av mandatperioden måste 2021 bli ett år då alla inblandade börjar arbeta med frågan på allvar. Annars kommer inte punkten i januariöverenskommelsen att kunna bockas av.

Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare PwC
Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning med särskild inriktning mot transport, logistik och shipping. Hon arbetar på PwC:s skatteavdelning i Göteborg.
010-213 14 17

Ulrika Lundh Eriksson works with national and international corporate taxation, specialising in transport, logistics and shipping. She works at PwC’s tax department in Gothenburg.
+46 10 213 14 17

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skattebarometern 2021 - företagarnas skatteadministration tynger allt mer

PwC:s återkommande undersökning Skattebarometern visar att många företag brottas med en växande hantering av skatter. Bland övriga resultat ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Är du aktiv inom e-sport – dags att börja fundera på deklarationen redan nu!

För kalenderåret 2021 ska individer med inkomster från e-sport och andra aktiviteter på internet och sociala medier deklarera inkomster som ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet eller inte?

Frågan om självständighetskriteriet är uppfyllt är en central frågeställning vid bedömningen om näringsverksamhet föreligger eller inte. ...

Läs artikeln