Vad är skillnaden mellan bokföring och redovisning?

‹ Tillbaka till artiklarna

Bokföring och redovisning används ofta som synonymer, men det finns små skillnader som kan vara bra att känna till.

Att bokföra innebär att du tar hand om de fakturor, kvitton och underlag som kommer till företaget och som verksamheten producerar, och att du registrerar dem i ett bokföringsprogram. Det innebär också att du har reda på underlagen digitalt eller i en pärm. Alltså själva det praktiska arbetet som du lägger ner på dina underlag som när du bokför blir verifikationer.

Läs också: 4 krångliga ord i bokföringen – och förklaringen

Du har skyldighet att hantera dina kvitton

I bokföringslagen finns kravet att ”Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat”. Det här innebär att du som företagare har en skyldighet att hantera dina kvitton, fakturor och andra underlag på ett sätt som gör att utomstående kan kontrollera giltigheten och resultaten i din bokföring.

Läs också: 3 steg mot färre fel i bokföringen

Redovisning bredare begrepp

Redovisning är ett vidare begrepp som förutom bokföringen även innefattar sammanställningen i form av rapporter och underlag som du använder dig av för att ta beslut om verksamheten. Redovisningen är också de underlag som du enligt regelverken måste lämna in och redovisa till olika myndigheter till exempel årsredovisning och deklaration.

Läs också: Bokföring – hur svårt är det?

Jag som redovisningskonsult har förstås full koll på skillnaden mellan begreppen bokföring och redovisning, men i vardagligt resonemang blir det ändå inte fel om du använder det ena begreppet istället för det andra eftersom skillnaderna är så pass små.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Styrelseledamot – det här ingår i rollen!

Hur får du en styrelse som faktiskt bidrar till bolagets framgång och skapar värde för ägarna? I vår bloggserie, Rätt sätt i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Delägare i fåmansföretag - så deklarerar du

Som delägare i fåmansföretag har du en del att tänka på inför inlämning av den privata deklarationen. Förutom att blanketten K10 ska följa ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Holdingbolag - när behövs det?

Att ha ett holdingbolag låter proffsigt, men vad är det egentligen och varför ska man starta ett? En anledning kan vara för att skydda sitt ...

Läs artikeln