Bokföring och redovisning används ofta som synonymer, men det finns små skillnader som kan vara bra att känna till.
Att bokföra innebär att du tar hand om de fakturor, kvitton och underlag som kommer till företaget och som verksamheten producerar, och att du registrerar dem i ett bokföringsprogram. Det innebär också att du har reda på underlagen digitalt eller i en pärm. Alltså själva det praktiska arbetet som du lägger ner på dina underlag som när du bokför blir verifikationer.
Läs också: 4 krångliga ord i bokföringen – och förklaringen
Du har skyldighet att hantera dina kvitton
I bokföringslagen finns kravet att ”Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat”. Det här innebär att du som företagare har en skyldighet att hantera dina kvitton, fakturor och andra underlag på ett sätt som gör att utomstående kan kontrollera giltigheten och resultaten i din bokföring.
Läs också: 3 steg mot färre fel i bokföringen
Redovisning bredare begrepp
Redovisning är ett vidare begrepp som förutom bokföringen även innefattar sammanställningen i form av rapporter och underlag som du använder dig av för att ta beslut om verksamheten. Redovisningen är också de underlag som du enligt regelverken måste lämna in och redovisa till olika myndigheter till exempel årsredovisning och deklaration.
Läs också: Bokföring – hur svårt är det?
Jag som redovisningskonsult har förstås full koll på skillnaden mellan begreppen bokföring och redovisning, men i vardagligt resonemang blir det ändå inte fel om du använder det ena begreppet istället för det andra eftersom skillnaderna är så pass små.
Lämna en kommentar