Bokföring – hur svårt är det?

‹ Tillbaka till artiklarna

Photo_RGB_X_BRZ_SAO_D1_0804

Har du försökt bokföra själv? Det kan vara både svårt och tidskrävande, men inte omöjligt. Här är sju utmaningar för den ovane bokföraren. 

Jag träffar en del företagare som precis startat upp, främst genom att jag håller seminarier på Start-Up Stockholm. Många vill gärna bokföra själva för att slippa kostnaden det innebär att hyra in en redovisningskonsult.

Min erfarenhet är att alla som vill bokföra själva bör gå någon form av bokföringskurs. Dagens bokföringsprogram har väldigt många bra och finurliga funktioner; de varnar när något saknas, det går att ställa in förkonteringar, skapa betalningsfiler och få ut momsrapporter. Men faktum är att om du inte kan grunderna i debet och kredit kommer du inte ha nytta av dessa funktioner, för programmet kommer inte att berätta för dig hur du ska göra. Jag har mött många som både bokför i ett program men även i Excel för att verkligen vara säker på att de gör rätt. Detta är såklart väldigt tidskrävande, förmodligen hade det varit bättre om du lagt den tiden på din business istället. Får du igång verksamheten och affärerna i ditt företag har du råd att lämna iväg bokföringen till någon annan som kan göra det här bättre.

7 vanliga utmaningar för den ovane bokföraren


  1. Du har svårt att få in en rutin. Vad, när och hur ska jag hantera alla dessa papper som kommer? I samma takt med att högen av företagspapper blir större, växer även ditt dåliga samvete.

  2. Du har svårt att veta vilket program du ska välja? Excel fungerar väl bra? (Svar: Nej, Excel är inte godkänt som bokföringsprogram).

  3. Du har svårt att veta vilka konton du ska bokföra på (BAS-kontoplanen som rekommenderas innehåller väldigt många konton, men du behöver inte använda alla).

  4. Du har svårt att se hur det egentligen går. Du har pengar på banken men blir lika överraskad varje år när resultatet inte är bättre.

  5. Du köper in varor från ett annat land och har svårt att förstå det här med moms. Moms kan vara krångligt, vi på PwC har en hel avdelning som endast jobbar med momsfrågor. Det finns många olika regler och faktorer som spelar in, och därför är det svårt för en person som inte kan komplexiteten i ämnet att förstå hur hon eller han ska bokföra just moms.

  6. Du bokför fel (lugn, det gör alla ibland), när du försöker rätta felet blir även den nya verifikationen fel och tillslut sitter du med fyra stycken verifikationer som alla är fel och du vet inte hur du ska reda ut situationen.

  7. Avdragsgillt, ej avdragsgillt, inventarie, anläggningsregister, leverantörsreskontra, huvudbok, behandlingshistorik, avdragsrätt, K2, förutbetald kostnad. Orden är många och du har svårt att veta vad de betyder.
Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln