Tips inför årsskiftet för dig som företagare

Avstämning årsskiftet 2016b.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Avstämning årsskiftet 2016b.jpgVi närmar oss slutet på 2016. Med ett bra avslut kan du enklare planera och välkomna ett nytt år med nya möjligheter. Här är några områden som kan vara bra att se över inför årsskiftet.

Kontrolluppgifter

Inför årsskiftet rekommenderar jag att man förbereder sig för hantering av kontrolluppgifter i god tid. Detta för att minimera felfaktorn. Här är tre vanliga kontrolluppgifter:

 • KU10
  Är du arbetsgivare ska du varje år lämna en kontrolluppgift som heter KU10 till Skatteverket. Den ska innehålla information om vad du har betalat i lön, förmåner och skatteavdrag till dina anställda. KU10 kan man lämna när som helst under året men senast 31 januari året efter det kalenderår informationen gäller. Det är viktigt att du som arbetsgivare lämnar korrekta KU10 då de påverkar både ditt företag och dina anställda. Innan du sänder in KU10 – gör alltid en avstämning med lämnade arbetsgivardeklarationer som gjorts under året.
 • KU20
  Har du inlånade medel i ditt företag och det finns en revers som säger att du ska erhålla ränta måste du lämna kontrolluppgift på ränta och avdragen skatt (30 procent) Räntan och skatteavdraget ska redovisas till Skatteverket i arbetsgivardeklarationen den månad den är tillgänglig för mottagaren.
 • KU31
  Har du haft årsstämma/extrastämma under året och det har beslutats utdelning ska du lämna kontrolluppgift till Skatteverket. KU31 ska innehålla information om utdelning och eventuellt skatteavdrag. Man har ingen skyldighet att göra skatteavdrag på utdelning utan eventuellt skatteavdrag är frivilligt. Skatten ska redovisas och betalas till Skatteverket den period som utdelningen är tillgänglig för mottagaren.

Tar du ut rätt lön?

För dig som företagsägare är det viktigt att se över löneuttaget innan årsskiftet. Här tänker jag på 3:12-reglerna. Ta hjälp av din rådgivare att räkna på ditt löneuttag så du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme.

Det finns flera beloppsgränser att tänka på när man ser över sitt löneuttag. Här är tre olika nivåer som är bra att ha med sig när man ser över sitt löneuttag innan årsskiftet.

 • 332 200 kronor maximal sjukpenning under inkomstår 2016.
 • 443 000 kronor maximal föräldrapenning under inkomstår 2016.
 • 478 551 kronor maximal pensionsavsättning under inkomstår 2016.
Läs också: Dags att stämma av decemberlönen för 2016

Fora

Har du anställda arbetare som ska rapporteras till Fora så är det bra att se över hur rapporteringen ska se ut. Vilka anställda omfattas av Fora? Vilka skattepliktiga ersättningar ska rapporteras till Fora? Kom ihåg att det är arbetsuppgifter som styr om man ska räknas som arbetare eller tjänsteman. Rapportering till Fora ska ske senast 31 januari året efter inkomståret.

Det är även slutrapporteringsfakturan från Fora som är underlag till rätt Forakostnad/löneskatt i bokslut december 2016. Avtalspension Fora är underlag för löneskatt som företaget ska deklarera i inkomstdeklarationen beskattningsår 2016.

Pensionspremier och lön

Huvudregeln säger att du i företaget får dra av pensionspremier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsinbetalningar (max 10 basbelopp). Se över detta innan årsskiftet. Än finns möjlighet att betala in mer premier och ta ut mer lön.

Starta nytt företag

Tänker du starta ett nytt företag under 2017? Försök i så fall att starta det före årsskiftet. Regeln är att du ska äga aktier vid årets ingång för beräkning av årets gränsbelopp. Under 2017 ger förenklingsregeln cirka 160 000 kronor och när man går på huvudregeln så gäller lönekravet.

Minnesgåva

Har du fyllt jämnt under 2016 eller har en längre tids anställning? En minnesgåva är skattefri under förutsättning att gåvans värde inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms, och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver vid anställningens upphörande.

Julgåvor

Vill du ge en julklapp till dina anställda? Se då till att den kostar max 450 kronor inklusive moms. Upp till det beloppet är den skattefri för den anställde. Köper du däremot något för 451 kronor kommer du över gränsen och gåvan blir skattepliktig för den anställde.

Läs också: Julklapp till anställda - här är avdragen 2016


Även julklappar till exempelvis kunder eller leverantörer kan vara avdragsgilla, men då gäller det att de kan ses som representation eller som en reklamgåva.

Personalfest

Är det dags att avsluta året med en fest? Du vet väl att du har rätt att bjuda personalen på fest och dra av kostnaden för det två gånger per år? Avdrag för måltid medges med 90 kronor per person och avdrag för kringkostnader medges med 180 kronor per person. Bjuder du dessutom familjemedlemmar och pensionerade anställda får du göra avdrag för deras kostnader också.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Svenska företag drabbas av flest cyberattacker i Norden

Svenska företag är mer utsatta  för cyberattacker än företag i Norge och Danmark. Det visar PwC:s färska undersökning om cybersäkerheten i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Brexit är här - men vad betyder det?

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Rusta ditt företag för klimatförändringar – 3 viktiga åtgärder

På nyheterna kan vi regelbundet följa de effekter klimatförändringarna har på vår omvärld. Men hur påverkar det svenska företag som är ...

Läs artikeln