<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cyberhot under julen - förbered dig så här

Kvinna-med-mobil ‹ Tillbaka till artiklarna

Nu dröjer det inte länge förrän julen och nyårshelgerna står för dörren, en tid då många företagare passar på att koppla av och varva ner. Det vet naturligtvis hackare och andra personer som ägnar sig åt cyberbrott om och utnyttjar till varje pris. Här går vi igenom vad du bör tänka på för att stärka cybersäkerheten inför helgerna.

Allt fler företag drabbas av cyberhot och under semesterperioder som jul- och nyårshelgerna är företagen extra sårbara. Samtidigt har många företagare fullt upp med att avsluta årets aktiviteter och fokusera på nästa års planering. Därför är det vanligt att cybersäkerheten nedprioriteras. Eftersom jultider öppnar upp för cyberbrott finns det stor anledning att se över sina rutiner, både när det gäller tekniska system och kompetens bland medarbetare.

Lär dig mer om Cyber Security

Fyra tips för ökad cybersäkerhet på företaget inför julen

 • Se till att bemanna IT-avdelningen med samma kompetens inom cyberområdet som under övriga delen av året.
 • Gör inga större systemuppdateringar i samband med ledigheterna, men ha kapacitet och förmåga att hantera kritiska säkerhetsuppdateringar.
 • Se till att göra noggranna bakgrundskontroller av eventuella vikarier.
 • Utbilda medarbetarna kontinuerligt om hur de ska tänka kring IT-säkerhet med extra fokus inför ledigheter.

Läs också: Ta kontroll över ditt företags IT-säkerhet

Ta med cybersäkerheten hem

Det är inte bara företag som har anledning att vara extra vaksamma när det drar ihop sig till jul. Även privatpersoner behöver se över julklappslistorna med ett säkerhetstänk. Allt fler så kallade smarta produkter fyller våra hem och hjälper till att underlätta vår vardag, men skapar samtidigt nya säkerhetsrisker. Många gånger har de smarta prylarna bara ett standardlösenord och automatiska mjukvaruuppdateringar saknas vilket gör dem till en lätt match för hackare.

Sju tips för en cybersäkrare jul i hemmet

 • Vi handlar allt mer online och i och med det så missbrukas också leveranserna av varor. Det är nu högtid för falska SMS och e-postmeddelanden med länkar som lurar dig till sidor om varuleveranser som misslyckats och försök att få dig att betala extra avgifter.
 • Tänk på säkerheten innan du handlar julklappar! Går det till exempel att hitta information om hur länge tillverkarna tillhandahåller mjukvaruuppdateringar?
 • Om julklappen har ett lösenord så byt ut det förinställda och välj ett långt och gärna omständligt lösenord som inte används någon annanstans.
 • Ha ett uppdaterat säkerhetsprogram och brandvägg för att skydda dina uppkopplade enheter och läs manualernas säkerhetsansvisningar noggrant.
 • Om möjligt ställ in automatiska uppdateringar för dina uppkopplade enheter.
 • Använd en router med inbyggd säkerhetsfunktion som skyddar samtliga enheter. Om det är möjligt, aktivera trådlösa gästnätverk med ett eget lösenord för användning av besökare.
 • Till sist, se till att byta standardlösenordet på dina uppkopplade enheter så att inte obehöriga kommer åt dem.

Ta del av ESG och den undre världen

Hur ska vi bättre kunna motverka och bekämpa ekonomisk brottslighet, penningtvätt, välfärdsbrott i våra kommuner och regioner, cyberattacker och korruption? Se inspelningen från ESG-dagen den 20 oktober 2022.

Du kanske också är intresserad av

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist jobbar på PwC:s kontor i Stockholm med cybersäkerhet.
Kontakt: 070-929 14 72, magnus.lindkvist@pwc.com

Lämna en kommentar