Cyberhoten ökar under julen - så cybersäkrar du företaget

Kvinna-med-mobil ‹ Tillbaka till artiklarna

Enligt en undersökning från PwC så ökar cyberhoten mot svenska företag rejält under jul- och nyårshelgerna. Så vad bör du tänka på för att stärka cybersäkerheten inför jul och nyår?

Enligt PwC:s undersökning Cyberhoten mot Sverige 2019 så säger 4 av 10 företag att cyberhoten mot den egna organisationen ökar under jul- och nyårshelgerna. Samtidigt har många företagare fullt upp med att avsluta årets aktiviteter och fokusera på nästa års planering. Därför är det vanligt att cybersäkerheten nedprioriteras. Eftersom jultider öppnar upp för cyberbrott finns det stor anledning att se över sina rutiner, både när det gäller tekniska system och kompetens bland medarbetare.

Lär dig mer om Cyber Security

Fem tips som cybersäkrar företaget inför julen

 • Bemanna IT-avdelningen på samma sätt som under resten av året.
 • Var tydlig med regler för hur egna datorer och telefoner får användas för att ta del av information i organisationens nätverk.
 • Gör inga större systemuppdateringar i samband med ledigheterna.
 • Säkerhetskontrollera eventuella vikarier noggrant.
 • Utbilda medarbetarna om hur de ska tänka kring till exempel lösenord, digitala bedrägerier, intrångsförsök och falska fakturor.

Läs även: Är er organisation cybersäkrad?
Läs även: Tredjepartsrisker - hur hanterar ni dem?

Ta med cybersäkerheten hem

Det är inte bara företag som har anledning att vara extra vaksamma när det drar ihop sig till jul. Även privatpersoner behöver se över julklappslistorna med ett säkerhetstänk. Allt fler så kallade smarta produkter fyller våra hem och hjälper till att underlätta vår vardag, men skapar samtidigt nya säkerhetsrisker. Många gånger har de smarta prylarna bara ett standardlösenord och automatiska mjukvaruuppdateringar saknas vilket gör dem till en lätt match för hackare.

Tips för en cybersäkrad jul i hemmet

 • Tänk på säkerheten innan du handlar julklappar. Går det till exempel att hitta information om hur länge tillverkarna tillhandahåller mjukvaruuppdateringar?
 • Om julklappen har ett lösenord så byt ut det förinställda och välj ett långt och gärna omständligt lösenord och som inte används någon annanstans.
 • Ha ett uppdaterat säkerhetsprogram och brandvägg för att skydda dina uppkopplade enheter och läs manualernas säkerhetsansvisningar noggrant.
 • Om möjligt ställ in automatiska uppdateringar för dina uppkopplade enheter.
 • Använd en router med inbyggd säkerhetsfunktion som skyddar samtliga enheter. Om det är möjligt så ska du även aktivera trådlösa gästnätverk med ett eget lösenord för användning av besökare.
 • Till sist, se till att inte koppla upp saker i onödan. Om det inte finns något konkret behov är det bättre att låta saker vara offline.
  Lär dig mer om Cyber Security

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar