Anställa för första gången – så tänker du rätt

‹ Tillbaka till artiklarna

malare_och_byggarbetare

Att rekrytera rätt personal är en utmaning för alla egenföretagare. Här får du mina tips på hur du lyckas!

Att gå från ensam till två i ett företag är en stor förändring. När du anställer går du in i en ny fas i ditt företagande. Innan du går ut och rekryterar aktivt behöver du skapa dig en bild av vad du vill åstadkomma. Börja med att besvara några frågor:

 • Söker du någon som är som du, eller någon som kompletterar dig? 
 • Har du tid och kunskap att själv sköta rekryteringsprocessen?
 • Hur ser din bild ut av dig själv och företaget ut?
 • Kommer verksamheten inom några år att kräva ytterligare anställda?
 • Hur ser företagets budget ut? Vad får en anställd kosta i relation till den effekt rekryteringen kan ge?
 • Hur ska era roller se ut när ni är två?

När du hittat svar på dessa frågor har du tänkt igenom vad du vill åstadkomma och vad det kan ge för möjligheter. Är det första gången du rekryterar har du säkert redan nu väntat lite för länge och vill ha en snabb process – det är ett vanligt scenario. Men se upp! Att ha för bråttom kan skada hela processen – du kan börja ta genvägar, lyssna in för dåligt och kanske till och med göra en onödig och kostsam felrekrytering. Sitter du tajt till är min rekommendation att köpa in en underkonsult alternativt hyra in personal från ett bemanningsföretag under tiden. Kanhända är den du hyr dessutom en person du skulle kunna tänka dig att rekrytera i framtiden.

Här hittar du din personal

Börja med att gå igenom yrkesrelaterade webbsajter och sociala nätverk. På en mindre ort kan en traditionell platsannons i en lokal tidning vara trevlig marknadsföring. Var specifik i vad du söker för erfarenheter och egenskaper. Är dina krav för vaga och allmänna får du förmodligen fler ansökningar än du behöver och individer som inte är lämpliga för tjänsten. Den som driver ett mindre företag vill gärna ha personal som kan allt, men du måste också fundera kring om personen du söker också finns i verkligheten. Utan att lägga någon värdering i mina exempel, fundera på om följande profiler verkligen existerar i någon större utsträckning: Säljare med god administrativ förmåga, ekonom med passion för säljarbete, visionär och strategisk administratör. Fokusera på vilka egenskaper som är viktigast för just din verksamhet – du kanske inte kan få allt på en gång.

Felrekrytering kostar

Min bild efter 20 år som chef i olika branscher är att det ofta är lättare att långsiktigt styra och leda en person med rätt inställning och rätt personliga egenskaper än att ta in en person med rätt kompetens men fel inställning. Arbetslivserfarenhet kommer med åren. En felrekrytering kostar mycket pengar och tid. Olika branscher har olika utmaningar och du måste fundera kring vad just ditt företag behöver. Du kanske inte har tid att lära upp någon ny i yrket och då kommer självklart praktisk kompetens och erfarenhet att väga tyngre i rekryteringsprocessen. Det kan vara svårt att lära om en persons vanor och beteenden, men det finns också utmaningar med oprövade kort. Nackdelar och fördelar finns med båda alternativen – du måste väga dem mot varandra.

Rekryteringsföretag – en bra idé?

”Svenska små och medelstora företag vill växa men gör det inte” visar Tillväxtverkets undersökning Företagarens villkor och verklighet 2014. 22 procent uppger brist på lämplig arbetskraft som ett stort hinder. Statistiken har rätt – att hitta rätt individ till rätt jobb är en utmaning. Det krävs alltmer av arbetsgivarna idag än tidigare. Därför är det klokt att ta hjälp av etablerade rekryteringsföretag, även om det kostar. Ställ kostnaden i relation till uteblivna intäkter mot den tid det skulle ta dig att rekrytera, alternativt uteblivna intäkter om du inte lyckas hitta rätt individ.

Personlighetstester ingen dum idé

För fem år sedan hade jag sagt nej till att använda personlighetstest i en rekryteringsprocess. Idag har jag antingen blivit klokare eller mer luttrad. Förr rekryterade jag med ”maggropen”, och många rekryteringar blev riktigt bra, men inte alltid. Nu har jag ändrat inställning. Jag genomför inte testerna själv och jag tar in dem sent i processen. Jag ser testet som ett sätt att verifiera min magkänsla snarare än att jag rekryterar utifrån vad testet visar. Det finns företag som kan hjälpa dig enbart med tester om du vill gå på den linjen. Ju mer komplex och omfattande roll du behöver rekrytera till, desto mer relevant kan det vara med personlighetstester.

Ställ rätt frågor till referenten

När du har bestämt dig för vilken person du vill anställa ska du ta kontakt med minst en referent. Slipande rekryterare läser av och är duktiga på att ställa rätt frågor. De hittar luckor i CV och läser mellan raderna i arbetsbetsbetygen. Sköter du rekryteringsprocessen på egen hand, tänk som en rekryterare och försök ställa frågor om sådant som inte kommit upp under intervjuer. Det osagda och osynliga är svårast att få grepp om. Referenten du ringer till kanske inte alltid självmant säger det du förväntar dig – se till att förbereda dig och ställa frågor som ger dig exakt den information du är ute efter.

 Enklare rekrytering – här är mina tips

 • Sätt gärna igång rekryteringsprocessen på egen hand, men håll inte på för länge. Det är lätt att det då blir en halvhjärtad och utdragen process
 • Ta hjälp av ett rekryteringsföretag som tar ansvar för processen fram till att du fått två-tre slutkandidater. Det kostar lite mer, men ger dig möjlighet att jobba på som vanligt under rekryteringsprocessen.
 • Sitter du i tidsnöd, gå till ett bemanningsföretag som kan börja med att hyra ut en person till dig. Om du har tur kan den personen vara exakt den du vill anställa.
 • Testa att ta in en praktikant. På senare år har ett antal yrkeshögskolor växt fram och med deras praktiktjänstgöring får du möjlighet att testa av studenternas färdigheter med din egen tid som insats.
 • Ta hjälp av en erfaren redovisningskonsult för frågor kring hur du registrerar dig som arbetsgivare, hur du betalar in rätt skatter och avgifter och så vidare.
 • Läs på om LAS – lagen om anställningsskydd. Som arbetsgivare är det viktigt att ha koll på de anställdas rättigheter så att du inte gör fel utan att veta om det.
7 råd till dig som just blivit chef 
Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skattenyheter i höstbudgeten - så här ser regeringens förslag ut

Regeringen har lämnat över höstbudgeten för 2022 till riksdagen. Ett av förslagen är att utvidga reglerna för kvalificerade ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet - vilka är kraven?

Har du startat eget aktiebolag och tänker utföra arbetsuppgifter som du tidigare har haft som anställd? Då är det viktigt att du tar reda ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner utomlands - några konkreta råd på vägen

Funderar du på att expandera din verksamhet utomlands? Vi hjälper dig med förberedelserna. Här redogör vi för ett antal skattemässiga ...

Läs artikeln