Nya arbetsgivaravgifter för unga – vad gäller nu?

‹ Tillbaka till artiklarna

ung_tjej_kontor

Nya arbetsgivaravgifter för unga gäller från och med lönen som betalas ut i maj. Har du koll på hur du ska göra nu?

Du som har yngre anställda får från och med maj ändrade arbetsgivaravgifter, något som regeringen beslutade i sin vårproposition. När du varje månad får skattedeklaraton från Skatteverket står där angivet vilka procentsatser som gäller. För anställda som är födda 1989 fick du betala 15,49 procent i avgifter för april men i maj och framåt gäller istället 31,42 procent. Har du en anställd som tjänar 20 000 kronor i månaden blir höjningen 3 186 kronor i månaden.

En annan förändring är att för anställda som är födda 1992 eller senare är avgiften istället sänkt från 15,49 procent till 10,21 procent från och med lönen som betalas ut i maj. Tar vi samma räkneexempel som ovan, det vill säga en person som tjänar 20 000 kronor i månaden blir effekten istället 1 056 kronor i lägre avgifter.

Framförallt gäller förändringarna alltså anställda som är födda 1989 och 1992, för de som är födda 1990-1991 gäller samma avgifter som tidigare. När du ska anställa personal är det rätt personlighet och kvalifikationer som bör vara avgörande, men att hålla reda på vad personalen kostar är förstås också viktigt.

Till sist vill jag också nämna något som kanske kan verka självklart, men det är ofta just självklara saker som faller mellan stolarna: Glöm inte att registerera förändringarna i ditt löneprogram om du administrerar löner på egen hand – annars slår de inte igenom i systemet och du kommer att betala in fel arbetsgivaravgifter till Skatteverket. 

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Högsta domstolen tydliggör reglerna om låneförbud

Att låna pengar från sitt eget aktiebolag är inte tillåtet. Högsta domstolen har nu genom ett avgörande klarlagt att de ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Presentkort – så gör du med momsen!

Momsreglerna för presentkort eller vouchers är beroende av vilka rättigheter som presentkortet/vouchern ger innehavaren. Här förklarar vi ...

Läs artikeln