Så kan PwC:s ledarskapsramverk stötta hållbar omställning
Hur ska du som ledare navigera och förhålla dig till en allt mer komplex omvärld? Vilken typ av ledarskap krävs för att framgångsrikt driva en hållbar omställning? Här lyfter vi hur PwC:s ramverk för ett transformativt ledarskap kan hjälpa till att skapa förändring och ger goda exempel från vår samarbetspartner Norrsken Foundation som har två vd:ar och som dagligen stöttar entreprenörer med hållbara affärsmodeller.
En global undersökning som PwC har gjort bland medarbetare på olika företag runt omkring i världen visar att 21 procent håller inte med om att seniora ledare i organisationen har tillräckligt med kunskap och kompetens för att driva förändringar.
Vad betyder det här för dig och för din organisation? Hur tar vi oss fram i den värld som vi försöker ställa om? Detta inledde Jessica Carragher Wallner, rådgivare på PwC, sitt föredrag med på ESG- och Hållbarhetsdagen den 16 oktober 2024, varpå hon presenterade ett ledarskapsramverk som kan vara ett hjälpmedel för att åstadkomma såväl förändring som medarbetarnas förtroende.
Det transformativa ledarskapet
Med PwC:s ramverk för ett transformativt ledarskap finns fem viktiga faktorer som spelar roll för att man ska kunna driva den här gröna omställningen. De är:
1. Begripliggöra omvärlden
Ensam är inte stark, man är en del av ett system med många aktörer som behöver göra den här omställningen tillsammans. Som ledare behöver man ta ett helhetsgrepp och göra det begripligt för medarbetarna och andra intressenter vilka utmaningar och möjligheter man står inför. Ledaren har en viktig roll i att förmedla hopp, en gemensam vision och tydliggöra syftet.
2. Driver motorerna
Som ledare har man en nyckelroll när det gäller att leda och motivera personalen så de jobbar mot ett gemensamt mål. Det är lika viktigt att uppmuntra personalen till att påverka arbetet och bidra till utvecklingen av verksamheten bland annat genom att bidra med sin kompetens och tänka innovativt. Det är också viktigt att bygga in resiliens i organisationen och hos individerna för att orka ställa om och vara i en konstant förändring.
3. Sätta radikala ambitioner
Identifiera ett problem som din organisation är särskilt lämpade att lösa. När det gäller den gröna omställningen, tänk vem du ska vara som ledare i en kontext som är annorlunda än den du är van vid, till exempel en kontext som är utformad av så som världen ser ut idag. Utmaningen, men också den stora möjliggöraren, blir att försöka föreställa sig världen ett antal år framåt i tiden och ta med den exponentiella faktorn i beräkningarna.
4. Uppnår utlovade resultat
Ledare måste engagera sig personligen för att uppnå utlovade ambitioner. Det krävs mod att fatta radikala beslut och ändra system så att organisationen kan utvecklas i rätt riktning. Som ledare måste du också hantera de konsekvenser som kan uppstå i arbetet och visa att du tar ansvar.
5. Agerar katalysator
Som ledare är det viktigt att du attraherar talanger och får dem att trivas. Fundera på om behovet ser annorlunda ut när det gäller den gröna omställningen. Det handlar om förtroende, vilket behövs för att komma vidare. Att arbeta utanför sina direkta egenintressen och vinning är viktigt.
Så arbetar Norrsken med ledarskap
Det transformativa ledarskapet diskuterades med Sara Kappelmark, CO-CEO hos Norrsken Foundation. Norrsken Foundation, en stiftelse som stöttar entreprenörer med affärsmodeller inriktade på att lösa globala utmaningar, har ett unikt ledarskap där Sara Kappelmark och Funda Sezgi delar på vd-rollen som CO-CEO:s.
Sara Kappelmark berättar att när idén om delat ledarskap kom upp så listade de fördelar och nackdelar och hade som en nödlösning att om de skulle bli oense så skulle styrelseordföranden få gå in som en skiljedomare. Det har aldrig behövts. Sara betonar att deras delade ledarskap fungerar bra eftersom båda är fokuserade på organisationernas framgång snarare än på individuell framgång. De reflekterar ständigt över vilka åtgärder de kan vidta för att öka sannolikheten för att organisationerna de arbetar med ska lyckas. Och när de gör det är det definitionen av “success”.
En av fördelarna med deras delade ledarskap är att de kan dra nytta av sina olika infallsvinklar. Istället för att försöka få igenom sina egna perspektiv, söker de aktivt insikter från varandra. Denna dynamik har gjort dem klokare varje gång de inte hållit med varandra och har stärkt deras förmåga att lyfta andra ledare inom organisationen.
Istället för en hierarkisk struktur där en person på toppen besitter all kunskap, betonar Norrsken en mer kollektiv ledarskapsmodell. Detta gör det lättare att identifiera och stärka andra med rätt kompetens, samt att uppmuntra dem att våga ta egna beslut.
Lyssna på ett seminarium om ledarskap för en hållbar omställning
Geopolitisk osäkerhet, globalisering, digitalisering, brist på naturresurser och inte minst den globala uppvärmningen utmanar etablerade affärsmodeller och tvingar bolag och organisationer att ”återuppfinna sig” för att förbli konkurrenskraftiga. Vad krävs av ledare för att bolag och organisationer ska lyckas ställa om? Se ett seminarium från ESG- och Hållbarhetsdagen där Sara Kappelmark, CO-CEO, Norrsken Foundation medverkar tillsammans med Jessica Carragher Wallner och Fredrik Lindblad, PwC (38 minuter).
Jessica Carragher Wallner
Jessica Carragher Wallner arbetar på PwC:s kontor i Stockholm som rådgivare inom digital transformation.
Kontakt: 010-212 64 32,
jessica.carragher.wallner@pwc.com
Lämna en kommentar