<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Norrsken - delad vd-post är det “nya svarta” inom ledarskap

Sara Kappelmark och Funda Sezgi, vd:ar Norrsken Foundation ‹ Tillbaka till artiklarna

Nyfiken på att testa ett nytt ledarskap i er organisation? Hos Norrsken Foundation delar sedan januari 2023 två personer på vd-posten. För dem är det ett modernt sätt att leda företaget och som visar att man blir starkare tillsammans. Möt Sara Kappelmark och Funda Sezgi, här förklarar de hur de får jobbet att fungera i vardagen och varför de ser den andres invändningar som en gåva.

- Vi blev förvånade när vi såg att delat ledarskap är mer vanligt än vi först trodde. Det finns även forskning, från bland annat Harvard Business School, som visar att företag med delat ledarskap, generellt, presterar bättre, säger Funda Sezgi, en av Norrsken Foundations två vd:ar.

Hon lyfter även att de inspirerades av hälsoappen 29K. 

- 29K har sedan ett år tillbaka delat ledarskap vilket de säger har fungerat jättebra. Det stärkte oss i att det nu även var dags för Norrsken att prova, och samtidigt utmana idén om att det alltid måste vara en stark ledare. 

Tätt samarbete men också egna separata rapporteringsvägar 

Styrkan och det som gör att det delade ledarskapet fungerar i praktiken ligger i deras relation som två i vd-rollen. De har ett väldigt tätt samarbete och börjar arbetsdagen med att prata med varandra.

- Vi börjar varje morgon på det bästa sättet: vi ringer varandra klockan 8.15 och under en kvart går vi igenom olika frågor eller problem som vi stött på. På det sättet ger vi oss en gemensam ram inför dagens arbete. Men det blir också en pulsmätning på att vi båda är ok vad gäller jobbet men även andra saker som påverkar oss just då, säger Sara Kappelmark, en av Norrsken Foundations två vd:ar.

Eftersom de är på samma nivå i organisationen är deras dagar i stort sett likadana. Ingen har den mer strategiska rollen eller enbart de praktiska delarna av ledarskapet, utan de har båda det fulla ansvaret och engagemanget i hela spektrat. 

- En av våra grundvärderingar på Norrsken är att vi är ett gemensamt lag i såväl medgång som motgång. Med det sagt, även om vi inte arbetar tillsammans hela tiden varje dag, är vi båda alltid med i alla viktiga diskussioner, säger Funda.

Reaktionerna i organisationen har överlag varit väldigt positiva och stöttande. Många kollegor har sagt att detta är helt i linje med allt som Norrsken står för. 

- Vi har fått höra fina saker som “Ni kompletterar verkligen varandra” och “ Det här är en så bra lösning för Norrsken”. Men för att skapa tydlighet i organisationen har vi tagit fram två rapporteringsvägar och Funda och jag ansvarar för varsin, säger Sara.  

En stor fördel att få lära från varandra

- Det finns många fördelar med det här sättet att arbeta, inte minst för att vi är mycket smartare tillsammans. Det är verkligen sant, att två tänker bättre än en. Men det bästa är att få arbeta med Funda, jag lär mig så mycket av henne, säger Sara.

Funda trycker också på vikten av att kunna se saker från olika perspektiv vilket hjälper dem att fatta mer välunderbyggda beslut. 

- När vi är två, kan man likna det med att vi sätter på oss olika hattar, eller går över till andra sidan av bordet för att titta på det vi arbetar med men från en annan vinkel. Det här kan hjälpa oss att hitta nya lösningar.

En annan stor fördel med ett delat ledarskap är att organisationen blir mindre sårbar i fall något händer. För dem som ledare betyder det även att de alltid har en självklar sparringpartner på samma ledarskapsnivå. 

- Det här är en väldigt viktig del. Självklart kan man, och det gör vi, prata med många andra kollegor i teamet, men att ha en person på samma nivå i organisationen som du själv, det är skillnad och mycket värdefullt, säger Funda. 

Sist men inte minst, framhåller Sara att ett delat ledarskap även fungerar som en mycket bra stressindikator.

- Ibland, när jag har för många saker på gång samtidigt, då önskar jag att jag kunde klona mig själv. Men när jag har Funda bredvid mig behövs inte det. Jag har alltid någon att diskutera med och som kan stötta mig på ett naturligt sätt. Det gör allt mycket mindre stressigt. 

Varje invändning är en gåva

Innan de tackade ja till att gå in i ett delat ledarskap tänkte de mycket på vad som händer om de inte kommer överens. För att kunna hantera eventuella meningsskiljaktigheter tog de fram en formell rutin för detta. Men de har inte använt den än. 

- Om vi hade varit som en spegelbild av varandra och alltid sagt ja till varandras idéer utan att reflektera, då hade vi verkligen missat hela poängen med att vara två. Vi finns här för att stötta och utmana varandra, för att göra Norrsken ännu bättre, säger Funda. 

Sara håller med och förklara varför hon uppskattar Fundas invändningar: 

- Den person vars åsikter jag respekterar allra mest är Funda. Om hon inte håller med mig, ja då lyssnar jag på henne. Vi kan ha en superintensiv dialog om det som kan sluta med att vi gör som Funda föreslår, eller på mitt sätt, eller en kombination av båda. 

Funda flikar in: 

- Uttrycket att det krävs två för att dansa tango är väldigt talande. Jag tycker till exempel att det är fantastiskt när Sara kommer med en bättre idé. Vi testar saker om och om igen. Och om det inte funkar, ja då vet vi, men vi har i alla fall vågat testa. Som jag sa inledningsvis: vi är ett gemensamt lag i såväl medgång som motgång.

Ett delat ledarskap passar inte alla men fler organisationer borde våga testa

Funda och Sara har inga generella råd till andra organisationer om de ska ha en ensam vd eller ett delat ledarskap. Det beror på så många saker, allt ifrån vilken slags verksamhet man har, vad man vill uppnå med ett delat ledarskap, fas i företagets livscykel och mycket mer. 

- Varje organisation behöver hitta sin väg. Men om de vill prova är det viktigt att de hittar två personer som vill samarbeta i vd-rollen. Att de känner att de kan vara en sparringpartner till varandra och som verkligen accepterar och vill arbeta på det här sättet. För oss har det gett en extra dimension till ledarskapet som vi verkligen inte vill vara utan, säger Funda och Sara unisont.

Läs mer om hållbara organisationer

Tillsammans med Norrsken hjälper vi nya entreprenörer

PwC samarbetar med Norrsken Foundation som stöttar entreprenörer inom teknik med inriktning mot social påverkan. Norrsken Foundation är ett av världens främsta nav inom Impact Entrepreneurship och dess medlemmar arbetar med tech för att göra världen till en bättre plats. PwC hjälper till genom att ge information om och föra en dialog kring frågor som finns inom våra olika kompetensområden som till exempel hållbarhet, verksamhetsutveckling, hr, skatt, cybersäkerhet, finansiella tjänster.

Alexandra Fürst

Alexandra Fürst

Alexandra Fürst arbetar på PwC i Malmö. Alexandra är ansvarig för People & Organisation på Consulting och arbetar med rådgivning kopplat till transformation av HR-funktionen och medarbetarupplevelsen. People & Organisation stöttar även våra kunder med förändringsledning och organisationsutveckling.

Kontakt: 072-584 92 55, alexandra.furst@pwc.com

Lämna en kommentar