Årsredovisning i mindre företag – har du koll på de nya K2-reglerna?
Många småföretagare är fortfarande mitt uppe i sitt bokslutsarbete. Du som driver ett mindre företag har möjlighet att välja redovisningsregelverket K2 (årsredovisning i mindre företag). Har du koll på de nya reglerna som gäller från i år?
Vid årsskiftet trädde BFNAR 2016:10 ikraft och gäller mindre företag (till exempel privata aktiebolag och ekonomiska föreningar) med räkenskapsår som inleds 1 januari 2016 eller senare och som väljer att upprätta årsredovisning enligt K2-regelverket.
Läs också: K2 eller K3? Så väljer du rätt regelverk!
Bakgrunden till förändringarna i årsredovisningslagen är ett redovisningsdirektiv från EU. EU-direktivet har inte bara påverkat årsredovisningslagen. Redovisningsregelverken K2 och K3 har också uppdaterats. Framför allt har förändringarna lett till minskade upplysningskrav för mindre företag. Ett företags upplysningsskyldighet framgår i huvudsak av årsredovisningslagens kapitel 5.
Läs också: 5 vägar till en bättre årsredovisning
Här är några skillnader mellan de nya och gamla K2-reglerna:
- Eget kapitalspecifikationen som tidigare fanns i not ska numera ingå i förvaltningsberättelsen.
- Företagets säte ska anges i förvaltningsberättelsen.
- Väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut som tidigare redovisades i förvaltningsberättelsen ska numera redovisas i not. Väsentliga händelser under räkenskapsåret presenteras även i fortsättningen i förvaltningsberättelsen.
- I balansräkningen vid posten aktiekapital lämnades tidigare upplysning om antal aktier. Detta krav är helt slopat. Ett företag behöver inte längre lämna upplysning om antal aktier varken i balansräkningen eller i not.
- Noten till personalkostnader är förenklad. Enda kravet är numera att redovisa medeltal anställda.
- Antal anställda behöver inte heller delas upp mellan kvinnor och män. Om inga löner eller ersättningar har utbetalats finns inget krav på upplysning i not avseende personalkostnader.
- Numera behöver mindre företag inte redovisa några jämförelsesiffror till noterna.
- Ställda säkerheter och Ansvarsförbindelser som tidigare redovisades inom linjen, sist i balansräkningen redovisas numera som noter Ställda säkerheter respektive Eventualförpliktelser. Om några Ställda säkerheter respektive Eventualförpliktelser saknas finns inget krav på att ta upp någon not.
- Tidigare fick inte kassaflödesanalys ingå i en årsredovisning som redovisades enligt K2-regelverket. Numera finns möjlighet att frivilligt upprätta en kassaflödesanalys som placeras efter balansräkningen i årsredovisningen.
- Om företaget är dotterbolag ska man i not ange modern i den minsta koncern företaget ingår i som ska upprätta koncernredovisning. Om koncernredovisning inte upprättas av modern behöver företaget inte upprätta någon sådan not.
- Mindre företag som ingår i en koncern behöver inte längre ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljning som avser andra koncernföretag.
- Om företaget har dotterföretag eller ägarintressen i andra företag behöver företaget inte längre lämna någon specifikation om de ägda företagens namn, organisationsnummer, säte och bokförda värden.
- Ett företag som under räkenskapsåret har intäkter eller kostnader som är exceptionella ska företaget i not lämna ytterligare upplysningar om detta. Exceptionella intäkter och kostnader kan till exempel vara större nedskrivningsposter, kundförluster eller uppgörelser i rättstvister.
- Från och med juli 2016 får intäkter från uppdrag på löpande räkning inte längre redovisas när de faktureras, utan intäkten ska redovisas i den period tjänsten utförs.
Avslutningsvis kan sägas att ett företag får lämna fler upplysningar än de som krävs enligt årsredovisningslagen.
Läs också: PwC:s Accounting update mars 2017 (sid 9-11)
Företagarbloggen
Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.
Lämna en kommentar