Sök på Företagarbloggen
Företagarbloggen

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Aktiebrev – därför måste du hålla reda på dem

Av Jan Schütz, 9 oktober 2018

AktiebrevHar du ordning på bolagets formaliahandlingar? Aktiebrevet är en klenod som ofta blir bortglömd i någon byrålåda, men som helt plötsligt kan bli högaktuell om du ska sälja ditt företag.

Det är inte längre obligatoriskt för aktiebolag att utfärda aktiebrev om inte någon delägare begär ut det. I lite äldre aktiebolag finns dock ofta aktiebrev. I vissa fall måste dessutom styrelsen för bolaget ta fram aktiebrev åt
aktieägarna; en sådan situation kan till exempel vara när en aktieägare ska pantsätta sina aktier som säkerhet för ett lån eller när en aktieägare av skatteskäl vill ge bort rätten till utdelning till en familjemedlem.

Aktiebrevet visar ägarskap

Eftersom aktiebreven för det mesta inte fyller någon funktion, och sällan behöver plockas fram, är det vanligt att man tappar bort dem. Detta kan medföra stora problem när exempelvis en tilltänkt köpare av ett företag kräver att få se aktiebreven. När aktiebreven är borta blir det svårare att visa vem som äger aktierna, oklarheter i den frågan kan sänka köpeskillingen och i värsta fall kan det till och med få köparen att dra sig ur affären.

Läs också: Hur vet man vad ett företag är värt?

Tappat bort aktiebrevet?

Om du har förlorat ett aktiebrev kan du ansöka hos Bolagsverket om att aktiebrevet ska dödas, men hela processen tar över ett år att genomföra. Kontrollera regelbundet att du och övriga aktieägare vet var ni har era aktiebrev, och lämna direkt över dem till den nye aktieägaren om det sker ägarförändringar.

Läs också: Bli partner eller delägare i etablerat företag – så kan upplägget se ut

Så makulerar du aktiebrev

Om aktiebreven inte längre behövs kan du som ägare överväga att avskaffa dem i bolaget genom att låta makulera dem. En makulering görs när aktiebreven fortfarande finns kvar, du kan alltså inte gå in och makulera dem när de väl är borttappade. Det är viktigt att detta sker enligt en bestämd rutin och dokumenteras i särskild ordning, så att ingen i framtiden ska kunna hävda att aktiebreven finns men har tappats bort. Att makulera kan vara en säkerhetsåtgärd värd att fundera över om du bedömer att det finns risk för att aktiebreven kan komma att tappas bort i framtiden. 

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

Intresseområde: Äga, Skatt och regelverk

Dela artikeln:

Jan Schütz

Jan Schütz
Jan Schütz arbetar på PwC:s kontor i Jönköping med skattefrågor för ägarledda företag och deras ägare samt bolagsrätt.
010-212 52 30
Jan Schütz works at PwC’s office in Jönköping with issues relating to taxation of owners of close companies and company law.
+46 10 212 52 30

jan.schuetz@pwc.com
 

Missa inga blogginlägg!

Kommentarer

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter