<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Skriv bästa affärsplanen - 5 smarta tips!

‹ Tillbaka till artiklarna

En affärsplan är viktig både för nya och etablerade företagare. Här får du mina bästa tips på hur du kan lyfta ditt företag till nya höjder genom att planera smart!

En affärsplan är ett dokument som visar hur du ska göra verklighet av din affärsidé. Under mina drygt tio år som revisor på PwC har jag stött på en hel del affärsplaner, vissa mer genomtänkta än andra. Många företagare har lyckats bra med sina affärsidéer och sin verksamhet även utan affärsplan, men för andra har det funkat sämre.

Affärsplanen är inte bara viktig när du startar upp ett företag, för ett etablerat företag fungerar affärsplanen mer som en kompass där du löpande stämmer av att du är på väg åt rätt håll. Kanske är det ett teknikskifte på gång inom din bransch som gör att du måste ställa om fokus och arbetssätt flera år i förväg för att lyckas även i framtiden. 

Därför behöver du en affärsplan

Syftet med att skriva en affärsplan är att du får möjlighet att pröva din affärsidé i tanken innan du startar din verksamhet. Detta kan spara dig mycket tid på vägen när du väl sen drar igång. Kanske kommer du på att det saknas en marknad för din produkt? Kanske kommer du behöva mycket kapital i starten men du har inte startkapital själv för detta? Då får du en möjlighet att analysera vilka finansieringsalternativ som finns, är det kanske aktuellt med banklån eller annan extern finansiär?

Vad innehåller en affärsplan?

En bra affärsplan innehåller främst beskrivning av din affärsidé, affärsmodellen, beskrivning av organisation, ledning och ägare, marknad, produkten/tjänsten, finansierings- och kapitalbehov, konkurrenter samt den ekonomiska situationen, både nuläge och prognoser.

Om affärsplanen inte är bra kan det exempelvis innebära att du inte får in den externa finansiering som du kanske behöver. Banken eller affärsängeln vågar helt enkelt inte satsa pengar i ditt företag om de inte tror på din affärsplan. Risken är också stor att du startar ett företag som inte fungerar om du inte gjort hemläxan i förväg. Finns behov av din produkt eller tjänst på marknaden? Fungerar din affärmodell och räcker finansieringen till?

Bättre affärsplan – mina 5 bästa tips!

1. Glöm inte att analysera företagets affärsmodell och prissättningen noggrant.

2. Gå igenom hur konkurrensen ser ut både idag och i framtiden. Kommer din affärsidé att funka också om fem år?

3. Sätt en strategi för hur ditt företag ska finansieras om du behöver ha in externt kapital. Förstår en finansiär vad företaget ska syssla med och hur pengarna ska tjänas?

4. Låt gärna några personer du har förtroende för läsa din affärsplan och komma med feedback.

5. Uppdatera din affärsplan löpande – den ska inte bli en pappersprodukt som skrotar i hyllan.

 Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

Lisa Albertsson

Lisa Albertsson

Lisa Albertsson arbetar på PwC:s kontor i Malmö. Lisa är auktoriserad revisor och bloggar bland annat om revision och rådgivning som rör tillväxtbolag.
Kontakt: 010-212 99 17, lisa.albertsson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

SWOT-analys: Så gör du en bra analys för din verksamhet

Förkortningen SWOT står för engelskans strengths, weaknesses, opportunities och threats, det vill säga styrkor, svagheter, möjligheter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Nyckeltal - så förbättrar du företagets position i branschen

Att inte veta hur företaget står sig inom branschen kan kännas otryggt. Och när du väl har koll, hur gör du då för att förbättra din ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sälj ditt företag globalt - få ett högre slutpris

Du är redo att sälja ditt företag, men hur många potentiella köpare finns egentligen? I vår artikelserie om företagsförsäljning har vi ...

Läs artikeln