Skattefrågor att ha koll på i höst

Skattefrågor att ha koll på i höst.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Skattefrågor att ha koll på i höst.jpgRegeringen har det senaste året lagt fram många förslag om förändringar på skatteområdet som påverkar dig som entreprenör. Det återstår att se vilka förslag som blir verklighet. Här har vi listat viktiga skattefrågor att ha koll på under hösten.

En angelägen fråga för ägare till fåmansföretag är om man tror att regeringen ett år inför valet driver igenom en höjning av skatten på kapitalbeskattade utdelningar från 20 till 25 procent, samt höjd skatt vid försäljning av företag per den 1 januari 2018?

Återstår att se om vi får svar på frågan den 20 september när regeringen presenterar den ekonomiska höstpropositionen.

Höstens viktigaste skattefrågor för dig som entreprenör:

 • Kommer skatten på arbete att höjas genom att fler personer får betala även statlig inkomstskatt på sin lön?
 • Kommer de sociala avgifterna på den först anställde i företag att sänkas? Det ursprungliga förslaget omfattar bara enskilda näringsidkare, men efter stark kritik kan detta kan komma att utsträckas även till aktiebolag. Ägare som funderar på att anställa sin första person bör följa vad som händer i denna fråga!

  Läs mer: Sänkt arbetsgivaravgift för dig som vill anställa för första gången
 • Kommer regeringen att höja skatten aktiva ägare till fåmansföretag, 3:12-reglerna, och samtidigt begränsa den utdelning som beskattas som kapital för de mest tillväxtinriktade företagarna?
  Läs mer: Slutligt (?) förslag till nya 3:12-regler
 • EU-kommissionen har godkänt förslag om förbättrade regler för personaloptioner. Detta begränsade förslag kan bli bra om optionsinnehavarna inte omfattas av 3:12-reglerna. Värt att stämma av för tillväxtinriktade företag!
 • Kommer regeringen att avisera hur man avser beskatta ”paketerade fastigheter” framöver? Med uttrycket menas fastigheter som överförts till ett aktiebolag och som säljs genom att aktierna överlåts. Något förslag väntas inte, men kanske en indikation om den fortsatta färdriktningen. Ägare som står i begrepp att sälja en fastighet, eller den som funderar på att köpa en fastighet, bör följa budgetpropositionen kring denna del.
  Läs mer: Paketeringsutredningen – en del av den svenska skattetsunamin
 • En annan fråga är hur regeringen ser på beskattningen av den finansiella sektorn. Hur kommer det slutliga förslaget att se ut? För konsulter kring banker är denna fråga viktig.
 • En större fråga är incitament för anställning av nyanlända. Oppositionen har en rad olika förslag. Hur ser regeringen på denna stora fråga?
 • Vilka förslag kommer att läggas fram för att minska så kallat skatteundandragande och aggressiv skatteplanering?

I september går också remisstiden ur för regeringens promemoria ”Nya skatteregler för företagssektorn ut”. Vill näringslivet se en begränsning av avdragsrätten för räntor i bolag i utbyte mot en sänkt bolagsskatt till 20 procent? De första signalerna från såväl stora som mindre företag är att man är lätt negativ. Kommer näringslivet att säga nej till en sänkning av bolagsskattesatsen?

Utifrån listan ovan kan skatter lämpligen tas upp som en punkt på dagordningen på ett styrelsemöte under hösten. Använd den som en checklista: Behöver företaget förhålla sig till förslagen på något sätt? Är det tid att agera nu eller senare?

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skatteverkets kontroller 2020 - vilka områden granskas extra?

Skatteverket har valt ut vilka områden som granskas extra noga under året. De prioriterade områdena är bland annat städ- och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Svenska företag drabbas av flest cyberattacker i Norden

Svenska företag är mer utsatta  för cyberattacker än företag i Norge och Danmark. Det visar PwC:s färska undersökning om cybersäkerheten i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Brexit är här - men vad betyder det?

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - ...

Läs artikeln