<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekonstruktion – en andra chans!

‹ Tillbaka till artiklarna

Om du vill driva ett konkurshotat företag vidare finns ett sista halmstrå att gripa tag i – rekonstruktion. Så här funkar det!

I tredje delen i min serie om konkurs har jag kommit till ämnet rekonstruktion, ett alternativ till nedläggning som innebär en ny chans för ett konkurshotat företag. För att ditt företag ska kunna gå igenom en rekonstruktion krävs att dina fordringsägare tror att ditt företag kan leva vidare och blomstra igen. Det krävs också att ditt företag har ett visst kassflöde, eftersom rekonstruktören ska få betalt ur ditt bolag.

Så går en rekonstruktion till

En rekonstruktion innebär i korthet att företaget ansöker om ackord och på så sätt kan få sina skulder nedskrivna så lågt som till 25 procent. Under ett ackordsförfarande förhandlar rekonstruktören med ditt företags borgenärer (fordringsägare) om nedsättning av företagets skulder. Frågan är bara, varför ska dina borgenärer ens gå med på ett ackord i en företagsrekonstruktion? Jo, ofta ger det mer betalt än den utdelning dina borgenärer får om ditt företag går i konkurs. Det kan också vara så att borgenärerna ser en möjlighet att fortsätta affärsrelationen med ditt företag efter rekonstruktionen, vilket troligtvis innebär framtida intäkter.

Rekonstruktion hjälper dig att förstå ditt företag

Rent praktiskt utser Tingsrätten en rekonstruktör som vänder ut och in på företagets ekonomi för att se om det har potential att bli lönsamt i framtiden. Rekonstruktionen pågår vanligtvis i tre månader, och kan förlängas i ytterligare perioder om tre månader. Om rekonstruktionen inte lyckas blir företaget försatt i konkurs. Ofta kan en rekonstruktion vara positiv för dig som företagare, eftersom du få mycket kvalificerad hjälp med att se var du tjänar dina pengar och inte. Företagare tror stenhårt på sin affärsidé och vill mycket, men kanske inte på egen hand lyckas se var verksamheten verkligen haltar och var den glänser.

Så påverkas …

… företagets borgenärer: När ditt företag genomgår en rekonstruktion får det inte betala några skulder. Det här innebär att borgenärerna inte kan få betalt när den pågår.

… du som äger företaget: Alla företagets konton blir frysta under en rekonstruktion, du kan alltså inte på egen hand göra affärer eller ta några som helst egna initiativ. De betalningar som kommer in till ditt företag tar rekonstruktören hand om.

… personalen: En rekonstruktion behöver inte betyda något för personalen, men i realiteten innebär den ofta att flera får gå eftersom rekonstruktören kan komma att lägga ner de delar av en verksamhet som inte är lönsam. Lönegarantin gäller även, under en begränsad tid, företag som genomgår rekonstruktion.

Företaget har gått i konkurs – vad händer nu?  Nära konkurs? 5 saker du kan göra för att rädda företaget! 

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Vad kan vi lära oss av världens bästa pensionssystem?

Sveriges pensionssystem har tappat ytterligare en placering i konsultbolaget Mercers globala pensionsstudie och hamnar på nionde plats av ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny rapport: Valdeltagandet i EU-valet synliggör klyftor i samhället

PwC:s och Järvaveckan Researchs rapport om valdeltagandet i EU-valet 2019 synliggör att det finns stora klyftor i samhället i vilken ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Digital identitet - skydda verksamheten med rätt system och processer

I dagens digitala värld använder vi som privatpersoner vår digitala identitet till olika tjänster på nätet. Även medarbetare har en digital ...

Läs artikeln