<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ombilda till aktiebolag – 4 saker du INTE får missa!

‹ Tillbaka till artiklarna

Att byta företagsform, ombilda från enskild firma till aktiebolag, har blivit enklare. Men det finns fortfarande ett antal steg på vägen som kan försena processen om du missar dem.

Har din verksamhet utvecklats och du vill ta in fler delägare? Eller ska du anställa eller vill ha möjlighet att sälja företaget i framtiden? Kanske har du insett att ditt företag skulle bli bättre klädd i aktiebolag än enskild firma, det kan finnas flera orsaker; omsättningen har ökat, du vill inte riskera din privatekonomi, du vill utveckla företaget på något sätt. Genom att göra en analys av din enskilda firma kan du se när det är lämpligt att ombilda till aktiebolag. När du ska byta företagsform kan du göra på olika sätt: Antingen kan du ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag eller så kan du avsluta din enskilda firma och starta ett aktiebolag.

Läs också: 10 vanliga frågor om att starta aktiebolag – och svaren

Avveckla din enskilda firma

Vanligtvis är det inte svårt att avveckla sin enskilda firma. Det gäller att du avslutar bokföringen på rätt sätt för ditt bolag. När du avslutar din verksamhet måste du även göra vissa avregistreringar. Dessa gör du enklast via e-tjänsterna på verksamt.se. Du ska bland annat avregistrera företaget och begära att godkännandet för F-skatt återkallas. När du inte längre har någon anställd personal (om du haft någon) ska du även avregistrera dig som arbetsgivare, och när din momspliktiga verksamhet upphör ska du avregistrera företaget från moms. Du redovisar momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i momsdeklarationen.

Läs också: Låna pengar av ditt aktiebolag – därför är det förbjudet

Ombilda till aktiebolag

När du ombildar din enskilda firma finns fler saker att tänka på. För att ombilda din enskilda firma till aktiebolag ska aktiebolaget vara bildat och registrerat hos Bolagsverket innan du byter företagsform. Du behöver analysera dina tillgångar och skulder i din enskilda firma och om periodiseringsfonder eller expansionsfond ska överföras finns krav på att tillskott ska lämnas till bolaget, då kan du inte ta ut ett lika stort belopp från bolaget. Om det egna kapitalet inte räcker till tillskottet måste du sätta in ytterligare medel i bolaget.

Läs också: Aktiebolag eller enskild firma – så ska du välja

4 saker du inte får missa när du ombildar till aktiebolag

1. Du måste ansöka om momsregistrering för det nya aktiebolaget, även om du är momsregistrerad för den enskilda firman. Anledningen är att aktiebolaget är en egen juridisk person.

2. När du startat aktiebolaget måste du registrera dig som arbetsgivare. I ett aktiebolag är du nämligen arbetsgivare åt dig själv, även om du driver bolaget ensam. Du är alltså anställd i ditt aktiebolag, i en enskild firma kan du aldrig vara anställd, däremot kan du ha anställda. Om du missar att registrera dig som arbetsgivare kommer du inte att kunna betala ut lön.

3. Du ansvar själv för att lägga ner den enskilda firman, det sker inte per automatik. Tänk på att det finns en del administrativa aspekter kring ett avslut, till exempel vad som ska hända med tillgångarna och skulderna. Du kan läsa mer om att avveckla på verksamt.se.

4. När du ombildar till aktiebolag förändras ansvaret kring ekonomi och skulder. I en enskild firma står du som privatperson för ekonomin, om företaget får skulder drabbas du personligen av betalningsanmärkningar. Om ditt aktiebolag går i konkurs förlorar du normalt sett bara ditt aktiekapital, men din privatekonomi drabbas inte. En viktig sak som du måste börja tänka på nu när du ombildar är att du måste hålla gränsen mellan din privata ekonomi och företagets strikt. I en enskild firma kan du låna pengar privat om du vill – detta är förbjudet i ett aktiebolag.

Har du en fråga om att starta eget? Ställ den här!

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Snart bokslut: Har du förberett årets nedskrivningstest?

Bokslutet närmar sig och årets nedskrivningsprövning står för dörren. Många företag betraktar detta som en administrativ formalitet. Andra ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tips inför årsskiftet för dig som företagare

Vi närmar oss slutet av 2023. Med ett bra avslut kan du enklare planera och välkomna ett nytt år med nya möjligheter. Cybersäkerhet, ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny visselblåsarlag - det här gäller för företagare

En visselblåsarfunktion underlättar för organisationer att upptäcka missförhållanden och den är avgörande för att förebygga och bekämpa ...

Läs artikeln