AI-mognad – en avgörande komponent i due diligence-processen

PwC:s rapport AI Jobs Barometer 2025, som publicerades nyligen, bekräftar AI:s stora inflytande på arbetsmiljöer, löner och produktivitet. Detta understryker att det är viktigt beakta AI-mognaden hos ett målbolag under due diligence-processen vid ett köp eller en avyttring.
I dagens föränderliga affärsmiljö blir artificiell intelligens (AI) snabbt en av de viktigaste drivkrafterna för innovation och ökad konkurrenskraft. AI Jobs Barometer visar att företag som framgångsrikt anammar AI har möjlighet att omvandla sina verksamheter, sätta nya standarder inom sina branscher och skapa högre tillväxt.
Begreppet AI-mognad refererar till hur väl ett företag har integrerat AI-teknologi och datadrivna processer i sin verksamhet. Det handlar inte enbart om att tillgängliggöra ny teknologi – för att implementeringen ska lyckas måste också medarbetarna få rätt förutsättningar att tillägna sig nya färdigheter och förändra sina arbetssätt. Här blir ledningens förhållningssätt till innovation och företagskulturen avgörande.
Vår slutsats är att AI-mogna företag ofta har en starkare position att vara nyskapande och expandera till nya marknader.
Vilka mått relaterade till personalen bör analyseras för att bedöma ett företags AI-mognad?
När man inkluderar en analys av AI-mognad i due diligence-processen får man betydelsefulla insikter om målbolagets framtidspotential och dolda risker, exempelvis om företaget har lätt eller svårare att attrahera och behålla medarbetare med AI-relaterade färdigheter. Denna analys är avgörande för att investerare eller potentiella köpare ska kunna beakta huruvida företaget har förmåga att snabbt anpassa sig till teknologisk utveckling, vilket kan påverka värderingen av företaget.
Genom att granska hur väl företaget har förberett medarbetarna och organisationen för att hantera AI, kan investerare och köpare bättre förstå företagets kapacitet för långsiktigt hållbar tillväxt och innovation.
Vi rekommenderar därför att man i due diligence-processen går igenom följande personalrelaterade faktorer vid bedömningen av ett bolags AI-mognad:
- Styrning och övergripande AI-strategi
Fastställ om bolaget arbetar med strategisk kompetensförsörjning samt var och när en kombination av mänsklig kompetens, AI och tillfällig arbetskraft är möjlig. - Kompetenskartläggning
Skapa en bild av vilka AI-färdigheter som finns inom organisationen idag och identifiera potentiella kompetensluckor. - Utbildnings- och utvecklingsstrategier
Analysera hur företaget investerar i utbildning och kompetensutveckling för att kontinuerligt förbättra medarbetarnas AI-kunskaper. Dessa insatser bör dock inte tränga undan kontinuerligt lärande av för yrket traditionella färdigheter, som alltjämt kommer att vara avgörande. - Organisatorisk rörlighet
Värdera förmågan hos företaget att anpassa sig och förändras i takt med teknologiska framsteg. - Kultur och attityd gentemot AI
Bedöm hur mottagliga medarbetare och ledning är för att omfamna AI-lösningar.
Bättre förståelse för företagets framtida förmåga
Vid bedömningen av ett företags AI-mognad kan köparen skapa sig en förståelse för bolagets kapacitet att leverera värde genom ökad effektivitet, innovationstakt och anpassningsförmåga i en värld där AI blir allt viktigare, och därigenom avgöra hur denna insikt bör avspeglas vid fastställande av köpeskillingen.
I framtiden kommer företag som effektivt anammar AI-teknologier troligen vara de som leder utvecklingen och därigenom skapa förutsättningar för konkurrensfördelar. Därför finns ett starkt behov av att inkludera en analys av målbolagets AI-mognad i samband med due diligence.

Anna Gustring Boman & Tim Danielsson
Anna Gustring Boman och Tim Danielsson arbetar på PwC:s kontor i Stockholm respektive Göteborg. Anna är rådgivare med särskilt fokus på finansieringsfrågor inom pensionsområdet samt ersättningsperspektiv i samband med förvärv och avyttringar. Tim är rådgivare inom HR-frågor, både i samband med sammanslagningar och separationer av bolag (M&A) samt vid börsnoteringar (IPO).
Anna: 010-212 48 86,
anna.gustring.boman@pwc.com
Tim: 072-880 99 80,
tim.danielsson@pwc.com
Lämna en kommentar