<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Günther Mårder gästbloggar: ”Företagarklimatet måste bli bättre”

‹ Tillbaka till artiklarna

mote-foretagare.jpg

Lägre arbetskostnader, mindre byråkrati och en mer inkluderande arbetsmarknad är tre viktiga åtgärder för att fler ska kunna driva företag. Det menar Günther Mårder, vd för Företagarna, gästbloggare här på Företagarbloggen.

2015 var ett rafflade år, fyllt av politisk dramatik. Spännande kan tyckas – men i ett osäkert politisk läge vågar inte företagare investera, anställa och utveckla sina verksamheter. 2016 hoppas jag därför blir ett år präglat av breda politiska överenskommelser och stabilitet, men också ett år där fler politiker inser att jobb och tillväxt skapas i de små och medelstora företagen.

Lägre arbetskostnad = fler nya företag

Höstens stora flyktinginvandring tvingade fler till den insikten. Hos regeringspartierna gick rut-avdraget från utskälld till hyllad reform inom loppet av några veckor. Plötsligt lyfte finansministern avdraget som en jobbskapande reform, och enligt migrationsöverenskommelsen ska fler tjänster nu inkluderas i avdraget. Jag och Företagarna välkomnar självklart detta och vi har bland annat startat #rutuppropet för att hjälpa regeringen med förslag på branscher där många jobb och nya företag skulle skapas av en lägre arbetskostnad. Samtidigt är det olyckligt att det krävs en stor kris för att beslutsfattarna ska vilja sänka trösklarna till jobb. Även utan flyktinginvandringen finns grupper i Sverige som hindras från att bli såväl anställda som företagare på grund av de höga skatterna på arbete.

Läs också: Företagare – så blir du mer innovativ

Småföretagen har en nyckelroll

Integration, arbetslöshet och finansiering av vår gemensamma välfärd, är några av de utmaningar vi står inför. Småföretagen har potential att spela en nyckelroll för att möta alla dessa, men då måste politikerna skapa rätt förutsättningar. Företagarna har flera förslag för hur detta kan åstadkommas under 2016. Förutom reformer för en mer inkluderande arbetsmarknad, hoppas vi att den aktuella Incitamentsutredningen landar i bättre skatteregler för personaloptioner så att små innovativa företag får lättare att rekrytera personal.

Läs också: Så tänker en framgångsrik entreprenör

Kan bli lättare för småföretag att få lån

Utredningen om Statliga finansieringsinsatser landade i flera bra förslag som vi hoppas att regeringen går vidare med. Bland annat kan en statlig lånegaranti till växande småföretag göra det lättare att få banklån. Det vore ett viktigt steg år rätt håll, svårigheter att hitta finansiering är ett av de största tillväxthindren för småföretag i dag.

Läs också: Företagare – jobba med förtroende och bli mer framgångsrik

För mycket byråkrati

Politikerna borde också se över den byråkrati som omgärdar företagande. I dag tvingas Sveriges företagare skicka hundra miljoner blanketter till över 70 olika myndigheter. Så ska det inte behöva se ut 2016. Entreprenörer ska kunna fokusera på att förverkliga sina drömmar, skapa jobb och skatteintäkter, istället för att lägga tid på pappersarbete. Jag vill att företagsklimatet hamnar högt på den politiska dagordningen 2016, och att det här blir året då fler politiker förstår att framgångsrika företag är nyckeln till ett samhälle som håller ihop.

Till sist vill jag passa på att tipsa om den nya #företagarpodden, med mig och Företagarnas jurist Jenny Rosenbaum.

Günther Mårder

Günther Mårder

Günther Mårder är vd för intresseorganisationen Företagarna, och gästbloggar på Företagarbloggen.

Lämna en kommentar