Friskvårdsbidrag – detta gäller och så får du det att funka

‹ Tillbaka till artiklarna

Om du och dina medarbetare motionerar regelbundet både mår och presterar ni bättre. Som arbetsgivare kan du erbjuda friskvårdsbidrag som en personalförmån. Kostnaden är avdragsgill. Här reder jag ut vad som gäller och hur ni får bäst effekt av investeringen.

Många företag erbjuder friskvård till sina anställda i form av ett bidrag. Det är upp till dig som arbetsgivare att bestämma beloppet, men för att det ska bli avdragsgillt måste du följa Skatteverkets riktlinjer.

Vad får man använda friskvårdsbidraget till?

Skatteverket är ganska tydliga med vad som klassas som friskvård. Det ska vara motion och annan friskvård av enklare slag och värde. Detta gäller:

  • Inget specifikt belopp finns för att definiera "mindre värde", men priset för ett årskort på gym ges som exempel.
  • Aktiviteten får inte kosta mer än 1000 kronor per tillfälle.
  • Friskvårdsförmånen ska rikta sig till alla anställda.
  • Den kan inte bytas mot kontant ersättning eller ske via bruttolöneavdrag.
  • Aktiviteten kan vara på arbetsplatsen eller andra anläggningar.
  • Vissa mobilappar är skatte- och avgiftsfria.
  • Du kan inte skattefritt bekosta utrustning eller webbtjänster för friskvård som ska nyttjas i den anställdes bostad, även om undantag görs.

Om arbetsgivaren ersätter den anställde för motion och friskvård som inte kan klassas vara av enklare slag eller mindre värde så ska förmånen beskattas.

På Skatteverkets hemsida kan du se vilka friskvårdserbjudanden som är skattefria och vilka som inte är det. Dessa listor uppdateras regelbundet.

Så får du bäst effekt av din friskvårdssatsning

De flesta företag betalar bara ut friskvårdsbidraget utan att följa upp hur det används och om det faktisk sker en hälsoförbättring. Undersökningar visar att pengarna blir en rabattcheck för de som ändå skulle lägga pengarna på träning och leder inte till att de som behöver börja träna gör det.

Läs också: Träning på jobbet – 3 smarta övningar

Digitalbyrån Creuna har tagit bort friskvårdsbidraget och lägger istället pengarna på hälsoinsatser som medarbetarna själva är med och önskar. Man mäter insatserna och följer utvecklingen för att se att de ger effekt.

Så vad ska du göra då?

Antingen tar du bort friskvårdbidraget och lägger pengarna på specifika insatser som personalen själv är med och önskar, eller också har ni kvar det.

Så får du bäst effekt av friskvårdsbidraget

Här är mina tre tips för att få friskvårdsbidraget att vara en investering och inte bara en kostnad:

  1. Definiera vad som är hälsa för er organisation och era medarbetare. Kartlägg vilka friskvårdserbjudanden dina medarbetare vill ha. Vilka finns i området? Vilka är hälsofrämjande, på riktigt? Ta kontakt med leverantörer som matchar de anställdas önskemål och låt dem komma och prata om sina erbjudanden för att minska trösklarna.
  2. Stötta medarbetare med att ta ansvar för sin motion. Prata om motion och ge varandra tips för att ta sig tid till det. Fokusera på just motion som främjar hälsan och undvik att prata om hårt extremsportande.
  3. Skapar ni förutsättningar för att medarbetare faktiskt tar sig tiden att motionera? Vad är ert ansvar? Vad är medarbetarens ansvar? Förtydliga!

Lycka till!

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Aktieägaravtal – så undviker ni onödiga konflikter

Är du delägare i ett aktiebolag? Då är det viktigt att ni som ägare tillsammans tar ställning till hur företaget ska styras och ägas och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skattepliktigt eller skattefritt friskvårdsbidrag - vad är det som gäller?

Det har länge varit oklart till vilket belopp friskvårdsbidrag kan utges skattefritt. Domslut indikerade tidigare att 4 000 kronor kunde ...

Läs artikeln
Läs artikeln

4 fokusområden för ett styrelsearbete i världsklass

Hur får du en styrelse som faktiskt bidrar till företagets framgång och skapar värde för ägarna? Lena Hasselborn, styrelsecoach på PwC ger ...

Läs artikeln