Fel i bokföringen – så rättar du smart!

Kvinna_pa_skrivbord.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Fel i bokföringen är ingen katastrof, särskilt om du rättar i ett tidigt skede. Så här gör du när du rättar en bokföringspost i företagets bokföring.

Fel i bokföringen är vanliga, de flesta som bokför själva råkar ut för det. Minst skada för dig blir det om du stämmer av bokföringen varje månad, vilket jag skriver mer om här. Felaktigheter kan bero på att du har missat en hyra, telefonräkning, elräkning eller någon annan kostnad som skulle ha varit bokförd. Du kan också ha bokfört ett felaktigt belopp, kanske att du har bokfört 1 873 kronor istället för det rätta beloppet 1 837. Kanske har du bokfört på fel konto. Ett annat vanligt fel är att du ser att det har dragits ett belopp på banken, men du saknar underlag. Små fel smyger sig lätt in, och blir inte stora om du hittar dem i tid.

Läs också: 3 svåra ord i din bokföring – och några avancerade armhävningar!

Fel i bokföringen – så gör du nu

1. Leta upp den felaktiga bokföringsposten (kan finnas i en tidigare månad).

2. Skapa en ny bokföringspost i den period där du befinner dig i bokföringen.

3. Vänd, nolla ut den felaktiga bokföringsposten på den nya bokföringsposten och gör sedan om och gör rätt bokföringsrader på den nya. Se till att skriv ordentligt med text på den nya bokföringsposten om vad som har hänt så du kan följa upp felet. 

4. Skriv en korsreferens på både gamla och nya bokföringsposten i pärmen så du kan följa vad som har hänt. Skriv verifikationsnummer på den andra bokföringsposten, datum och vem som har rättat. På detta sätt kan både du och utomstående hänga med i händelsekedjan.

Du slipper rättelser till Skatteverket

Att göra månadsavstämningar där du hittar och korrigerar felen i ett tidigt skede gör att du kommer göra färre och färre fel och får en rättvisande bild av hur ditt bolag går. Du slipper också göra rättelser till Skatteverket om du till exempel råkat bokföra fel moms. Har du bokfört fel moms och upptäcker det några månader senare behöver du rätta både bokföringen och momsrapporten till Skatteverket. Momsrapporten till Skatteverket behöver du dock rätta i den månad när felet. Mer om hur du rättar en momsrapport kommer jag skriva om i ett framtida blogginlägg, håll utkik!

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln