Därför ska du ombilda till aktiebolag – helst innan årsskiftet!

‹ Tillbaka till artiklarna

Att driva företag i ett aktiebolag är ofta mer fördelaktigt än enskild firma. Du minimerar risken för att bli personligt ansvarig för skulder och kan även minska dina skattekostnader. Och du – ombilda innan årsskiftet!

I vissa situationer kan det vara värt att se över sina möjligheter att byta företagsform från enskild firma till aktiebolag. I en enskild firma beskattas du som företagare för hela överskottet som om det vore en löneinkomst. Om du varje år tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt tjänar du troligtvis på att byta bolagsform till aktiebolag.

Stora avsättningar kan leda till hög skatt

När verksamheten går bra kan du i en enskild firma skjuta på beskattningen genom olika avsättningar. Om du redan har gjort stora avsättningar är det definitivt viktigt att se över möjligheten att byta företagsform eftersom höga avsättningar kan ge väldigt hög skatt i framtiden. Dessutom kan det påverka din möjlighet att ta privata lån. 

Du är inte personligt betalningsansvarig

Om du planerar att expandera eller på något annat sätt kommer att öka riskerna i verksamheten, genom att till exempel anställa personal eller ingå stora kontrakt, kan det också vara dags att byta företagsform. I en enskild firma är nämligen företagaren personligt ansvarig för samtliga åtaganden som verksamheten har. Det innebär till exempel att det är du som måste betala skulderna om firman går dåligt. I ett aktiebolag är det istället bolaget som ansvarar för sina åtaganden. Om du ombildar till aktiebolag riskerar du endast det aktiekapital du satsat (oftast 50 000 kronor), förutsatt att verksamheten har skötts enligt gällande regler. Om du inte gjort det, till exempel om styrelsen har missat att upprätta en kontrollbalansräkning, kan du bli personligt betalningsansvarig. Mer om detta kan du läsa i min kollega Lisa Albertssons blogginlägg Kontrollbalansräkning – när behövs den?

Genomför ombildningen innan du tar in delägare eller säljer verksamheten

Funderar du på att ta in delägare i firman? Står du inför en försäljning av verksamheten? Eller vill du kanske att nästa generation ska ta över din verksamhet? I samtliga dessa fall kan det vara en fördel att byta företagsform innan förändringarna ovan genomförs, eftersom det i många fall underlättar processen.

Därför ska du ombilda innan årsskiftet

Ditt nya aktiebolag kan komma att omfattas av de så kallade fåmansbolagsreglerna (3:12-reglerna). Om du vid ingången av året äger ett bolag som omfattas av detta regelverk och aktierna anses vara kvalificerade får du tillgodoräkna dig ett lågbeskattat utrymme, medan detta går förlorat om du äger aktierna först efter årsskiftet. Det kan därmed ur skattehänseende vara fördelaktigt att bilda bolaget innan årsskiftet. Aktiebolag bildar du antingen på egen hand via registrering hos Bolagsverket (tar några veckor) eller köper ett lagerbolag, ett redan existerande aktiebolag (går oftast på någon dag).

Aktiebolag eller enskild firma? Så ska du välja! 

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

Mari-Helen Näslund

Mari-Helen Näslund

Mari-Helen Näslund är skatterådgivare på PwC:s kontor i Sundsvall. Mari-Helen arbetar i huvudsak med inkomstskatt och ofta med rådgivning gentemot ägarledda företag.
010-212 90 50
Mari-Helen Näslund works at PwC's office in Sundsvall. Mari-Helen focus on income tax and often with advice in relation to owner-managed businesses.
+46 10-212 90 50

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Högsta domstolen tydliggör reglerna om låneförbud

Att låna pengar från sitt eget aktiebolag är inte tillåtet. Högsta domstolen har nu genom ett avgörande klarlagt att de ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Presentkort – så gör du med momsen!

Momsreglerna för presentkort eller vouchers är beroende av vilka rättigheter som presentkortet/vouchern ger innehavaren. Här förklarar vi ...

Läs artikeln