<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cyberattacker under sommaren - det här bör du som företagare tänka på

Människor på cafe med obevakad dator ‹ Tillbaka till artiklarna

Allt fler svenska bolag utsätts för cyberattacker och nu kommer vi in i den period på året då risken för attacker är som störst. Magnus Lindkvist, ansvarig för affärsområdet cybersäkerhet på PwC, vägleder din organisation i planeringen inför semesterperioden.

Även om området cybersäkerhet diskuteras mer än någonsin så händer det tyvärr allt för ofta att cybersäkerheten hamnar i skymundan inför semesterplanerna och hanteras “styvmoderligt”.

Lär dig mer om Cyber Security

Så skyddar du ditt företag från cyberattacker under semestern:

 • Se till att bemanna IT-avdelningen med samma kompetens i cyberområdet som under övriga delen av året.
 • Gör inga större systemuppdateringar under sommaren, men ha kapacitet och förmåga att hantera kritiska säkerhetsuppdateringar.
 • Se till att noggrant säkerhetskontrollera eventuella sommarvikarier.
 • Utbilda medarbetarna kontinuerligt men även med extra fokus inför sommaren.

Molntjänster och ett mer flexibelt arbetssätt efter pandemin

Vi har ett mer flexibelt arbetssätt efter pandemin, men det innebär också att infrastruktur och samarbetsverktyg har blivit en mer kritisk del för organisationen.

I och med förflyttningen till molnet har hanteringen av identiteter och rättigheter blivit nyckeln för säker åtkomst. Nya personer och vikarier som normalt sätt inte har access behöver tillgång till dessa molntjänster. Säkerställ att personalen har fått utbildning samt tillräckliga rättigheter men också att dessa rättigheter återkallas efter sommarens semestrar.

“Fulfiske” i inboxen

Även så kallade phishingmail florerar i semestertider i avsikt att lura mottagaren att klicka på skadliga länkar och att oavsiktligt ladda ner virus eller spionprogram.

Ett bra test är att skicka ut ett låtsas-phishingmail från IT-avdelningen och se hur många medarbetare som öppnar det. Efteråt brukar de flesta bli lite mer observanta innan de klickar på en länk. - Magnus Lindkvist, PwC Sverige

Checklista inför semestern alla medarbetare bör ta del av:

 • Se över lösenordspolicyn och hjälp användare att säkra sina konton med multifaktorautentisering.
 • Säkerställ att backup och kopior finns på kritiska system, samt att det finns ansvariga för återställande under semestertider.
 • Säkerställ att dina mobila enheter har kryptering påslaget.
 • Undvik att ansluta din dator, läsplatta eller mobil till osäkra WiFi-nätverk under sommaren. Delad hotspot med företagets mobil är bättre än ett okänt Wifi.

Många cyberrisker kopplade till medarbetares kompetens och rutiner går att undvika. Nyckeln till framgångsrik cybersäkerhet är att kontinuerligt utbilda medarbetare och ha tydliga rutiner för användande av IT. Inga företag står sig helt skyddade från cyberattacker men genom att följa dessa tips är du ett steg närmare en lugn och trygg sommar.

Ta del av aktuella seminarier på Almedalen

Under Almedalsveckan är PwC på plats och bjuder bland annat in till följande seminarier:

 • Hur blir man som organisation redo för olika typer av cyberattacker?
  Digitalisering står högt på agendan och skapar nya förutsättningar för verksamheter inom både privat och offentlig sektor. Vi anpassar oss efter nya arbetssätt, spelregler och affärsmodeller. Den digitala transformeringen ger oss möjligheter, men samtidigt nya risker, inte minst inom cybersäkerhet. På seminariet får deltagarna öva på att hantera en cyberattack via spelet Game of Threats. Seminariet leds av PwC:s rådgivare inom cybersäkerhet Magnus Lindkvist, Ulrika Fejne och Anna Djup.

  Se intervju med PwC:s rådgivare Magnus Lindkvist:

   

 • Näringslivets omställning för ett starkare totalförsvar?
  I dag finns det en tydlig avsaknad av lagstiftning kopplat till företags ansvar vid höjd beredskap. Men lagkraven kan bli fler och gälla fler områden i takt med att den svenska beredskapen utvecklas. Vilket ansvar kommer näringslivet behöva ta inom ramen för totalförsvaret? Seminariet leds av Nicolas Berglund och Markus Ekström som är rådgivare inom cybersäkerhet på PwC. I panelen medverkar Pål Jonsson, ordförande i Försvarsutskottet; Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten; Charlotte Gornitzka, generaldirektör för MSB och Anna Breman, vice vd för Riksbanken.

  Se intervju med överbefälhavare för Försvarsmakten Micael Bydén:

Välkommen att följa våra seminarier digitalt (live eller i efterskott) via PwC:s webbsida om Almedalen. Lär dig mer om Cyber Security

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist jobbar på PwC:s kontor i Stockholm med cybersäkerhet.
Kontakta: 070-929 14 72, magnus.lindkvist@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Varmt välkommen till ESG-dagen!

ESG-dagen den 20 oktober är höstens stora kostnadsfria event inom ESG och hållbarhet. Tillsammans med tongivande samhällsdebattörer och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Utvecklingsutgifter i startups – tillgång eller kostnad?

Är en utgift alltid en kostnad? Utvecklingsutgifterna i en startup kan ju bli en tillgång som kommer generera intäkter längre fram. Men vad ...

Läs artikeln
Läs artikeln

3 tips på hur du lyckas i mediebranschen

Driver du företag inom underhållning och media? Då är anpassning av din affär till det nya medielandskapet förmodligen en del av din ...

Läs artikeln