<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cyberattacker under sommaren - det här bör du som företagare tänka på

Människor på cafe med obevakad dator ‹ Tillbaka till artiklarna

Allt fler svenska bolag utsätts för cyberattacker och nu kommer vi in i den period på året då risken för attacker är som störst. Magnus Lindkvist, ansvarig för affärsområdet cybersäkerhet på PwC, vägleder din organisation i planeringen inför semesterperioden.

Även om området cybersäkerhet diskuteras mer än någonsin så händer det tyvärr allt för ofta att cybersäkerheten hamnar i skymundan inför semesterplanerna och hanteras “styvmoderligt”.

Lär dig mer om Cyber Security

Så skyddar du ditt företag från cyberattacker under semestern:

 • Se till att bemanna IT-avdelningen med samma kompetens i cyberområdet som under övriga delen av året.
 • Gör inga större systemuppdateringar under sommaren, men ha kapacitet och förmåga att hantera kritiska säkerhetsuppdateringar.
 • Se till att göra noggranna säkerhetskontroller av eventuella sommarvikarier.
 • Utbilda medarbetarna kontinuerligt men även med extra fokus inför sommaren.

Molntjänster och ett mer flexibelt arbetssätt efter pandemin

Vi har ett mer flexibelt arbetssätt efter pandemin, men det innebär också att infrastruktur och samarbetsverktyg har blivit en mer kritisk del för organisationen.

I och med förflyttningen till molnet har hanteringen av identiteter och rättigheter blivit nyckeln för säker åtkomst. Nya personer och vikarier som normalt sätt inte har access behöver tillgång till dessa molntjänster. Säkerställ att personalen har fått utbildning samt tillräckliga rättigheter men också att dessa rättigheter återkallas efter sommarens semestrar.

“Fulfiske” i inboxen

Även så kallade phishingmail florerar i semestertider i avsikt att lura mottagaren att klicka på skadliga länkar och att oavsiktligt ladda ner virus eller spionprogram.

Ett bra test är att skicka ut ett låtsas-phishingmail från IT-avdelningen och se hur många medarbetare som öppnar det. Efteråt brukar de flesta bli lite mer observanta innan de klickar på en länk. - Magnus Lindkvist, PwC Sverige

Checklista inför semestern alla medarbetare bör ta del av:

 • Se över lösenordspolicyn och hjälp användare att säkra sina konton med multifaktorautentisering.
 • Säkerställ att backup och kopior finns på kritiska system, samt att det finns ansvariga för återställande under semestertider.
 • Säkerställ att dina mobila enheter har kryptering påslaget.
 • Undvik att ansluta din dator, läsplatta eller mobil till osäkra WiFi-nätverk under sommaren. Delad hotspot med företagets mobil är bättre än ett okänt Wifi.

Många cyberrisker kopplade till medarbetares kompetens och rutiner går att undvika. Nyckeln till framgångsrik cybersäkerhet är att kontinuerligt utbilda medarbetare och ha tydliga rutiner för användande av IT. Inga företag står sig helt skyddade från cyberattacker men genom att följa dessa tips är du ett steg närmare en lugn och trygg sommar.

Ta del av aktuella seminarier på Almedalen

Under Almedalsveckan är PwC på plats och bjuder bland annat in till följande seminarier:

 • Ta del i AI-revolutionen: Hur skapar vi en bättre framtid genom ansvarsfull användning?
  Artificiell intelligens kan revolutionera en mängd områden, men utvecklingen behöver ske på ett ansvarsfullt sätt. Medverkande från PwC: Felix Wideroth och Fredrik Lundberg. Tisdag 27 juni 2023, klockan 09.00-10.00.

 • Samhällets omställning för ett starkare totalförsvar
  Under det här passet diskuterar vi hur samhällsaktörer kan samarbeta för att lösa morgondagens utmaningar. Medverkande från PwC: Nicolas Berglund och Markus Ekström. Tisdag 27 juni 2023, klockan 13.00-14.00.
 • Har den digitala mognaden ändrats inom offentlig sektor de senaste fem åren?
  PwC mäter regelbundet kommuners och regioners digitala mognad. Slutsatserna i årets rapport presenteras under detta seminarium. Medverkande från PwC: Ola Johansson. Tisdag 27 juni 2023, klockan 16.00-17.00.

Välkommen att följa våra seminarier digitalt (live eller i efterskott) via PwC:s webbsida om Almedalen.

Lär dig mer om Cyber Security
Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist jobbar på PwC:s kontor i Stockholm med cybersäkerhet.
Kontakt: 070-929 14 72, magnus.lindkvist@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur går man från idé till verklighet i sin AI-transformation?

Med AI förväntas en revolution inom branscher och arbetsmetoder över hela världen, vilket i sin tur skapar en ökad efterfrågan på nya ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sju tips för att lyckas som ny CFO

Att vara ny i rollen som CFO är ett prestigefyllt och spännande uppdrag. Som CFO har du en central roll i företagets ledningsgrupp och i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Regelverk ökar kraven på företagens arbete med mänskliga rättigheter

Ny internationell hållbarhetslagstiftning med fokus på mänskliga rättigheter ställer rigorösa krav på svenska bolag. Här redogör vi för ...

Läs artikeln