Cyberattacker under sommaren - det här bör företagaren tänka på

dator-manniskor-bakgrund ‹ Tillbaka till artiklarna

Allt fler svenska bolag utsätts för cyberattacker och nu kommer vi in i den period på året då risken för attacker är som störst. Jakob Bundgaard, ansvarig för Cyber Security på PwC, vägleder din organisation i planeringen av cybersäkerheten inför semesterperioden.

Det är mycket som ska slutföras inför stundande semestrar och tyvärr händer det allt för ofta att cybersäkerheten hamnar i skymundan. Det finns därför stor anledning att se över sina rutiner både när det gäller tekniska system och medarbetares kompetens.

Så skyddar du ditt företag från cyberattacker under semestern:

  • Se till att bemanna IT-avdelningen på samma sätt som under övriga delen av året.
  • Gör inga större systemuppdateringar under sommaren.
  • Se till att noggrant säkerhetskontrollera eventuella sommarvikarier.
  • Utbilda medarbetarna kontinuerligt men även med extra fokus inför sommaren.

En stor risk på sommaren är att anställda i större utsträckning kopplar upp sig på jobbmobilen eller jobbdatorn via osäkra WiFi-nätverk, till exempel i hotellobbyn eller på ett café. Man riskerar att ofrivilligt lämna ut sina värdefulla inloggningsuppgifter - till helt fel personer. Även så kallade phishingmail lurar mottagare att klicka på skadliga länkar och oavsiktligt ladda ner virus eller spionprogram.

Ett bra test är att skicka ut ett låtsas-phishingmail från IT-avdelningen och se hur många medarbetare som öppnar det. Efteråt brukar de flesta bli lite mer observanta innan de klickar på en länk. - Jakob Bundgaard, ansvarig Cyber Security på PwC Sverige

Checklista inför semestern alla medarbetare bör ta del av:

  • Stäng av din stationära dator innan du går på semester. Om den är ansluten till något nätverk finns risk för att den utsätts för cyberhot.
  • Glöm inte att skydda alla dina enheter med olika och starka lösenord (inte till exempel sommar2019).
  • Säkerhetskopiera så att du inte förlorar viktig information om till exempel mobilen tappas bort.
  • Säkerställ att din dator har hårddiskkryptering.
  • Anslut inte din dator, läsplatta eller mobil till osäkra WiFi-nätverk under sommaren.

Många cyberrisker kopplade till medarbetares kompetens och rutiner går med andra ord att undvika. Nyckeln är att kontinuerligt utbilda medarbetare i cybersäkerhet och ha tydliga rutiner för användande av IT. Inga företag står sig helt skyddade från cyberattacker men genom att följa dessa tips är du ett steg närmare en trygg och lugn sommar.

Lär dig mer om Cyber Security

Jakob Bundgaard

Jakob Bundgaard

Jakob Bundgaard är ansvarig för Cyber Security på PwC Sverige och har mångårig erfarenhet av cybersäkerhetsrådgivning till både privata och offentliga företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

De här 8 teknologierna kommer transformera er organisation

Teknologin utvecklas i rasande fart och allt fler företagsledare inser att digitalisering spelar en nyckelroll i företagets övergripande ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Så kan IT stödja och utveckla företagets affärsplan

IT är en avgörande del av verksamheten och bör ses som en möjliggörare för att stödja och utveckla företagets affärsplan. Men innan du ...

Läs artikeln
Läs artikeln

RPA för nybörjare - en introduktion

Vi lever i en digital värld och AI och robotisering är ett minst sagt hett ämne. Men vad är det och hur kan det underlätta för dig och din ...

Läs artikeln