<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tecken på att du fått en bluffaktura

Bekymrad man med laptop ‹ Tillbaka till artiklarna

antecknar
Problemet med falska fakturor och phishing fortsätter att drabba svenska företag. Du som äger och driver företag är måltavla för aktörer som vill tjäna pengar på ohederligt sätt. Deras metod går ut på att likna ett ”riktigt” företag eller en myndighet för att vilseleda. Genom att vilseleda och ibland utnyttja någons varumärke så ökar risken för att dessa bedrägeriförsök lyckas. Så här ska du agera när bluffakturan ligger framför dig.

Som företagare och entreprenör måste du ständigt vara vaksam på erbjudanden och fakturor. Oseriösa företag vet att många slentrianbetalar och ser sin möjlighet att lura pengar av dig. Det kan handla om erbjudanden som liknar fakturor för att du så enkelt som möjligt ska betala och gå på bluffen. Är du uppmärksam och noggrann upptäcker du ofta en bluffaktura, men samtidigt är aktörerna påhittiga och ligger ofta steget före i att hitta nya metoder och lockar med produkter eller tjänster kring frågor som cirkulerar i företagarnas värld just nu. Bra attesteringsrutiner och kontroll på leverantörsregister i bokföringssystemet gör det lättare att undvika bluffakturor.

Så förebygger du ekonomisk brottslighet

Så ska du agera när du får en bluffaktura

Har du fått ett erbjudande eller faktura som du misstänker är en bluff kan det vara en god idé att gå in på Svensk handels varningslista. Där kan du kontrollera om företaget redan är listat som en oseriös aktör. Finns företaget inte på listan är det ingen garanti att det är ett seriöst företag eftersom det ständigt kommer nya oseriösa spelare på marknaden. Har du fått en bluffaktura bör du bestrida den. Mer om hur du kan bestrida fakturor kan du läsa i vår artikel om inkassokrav nedan. Kom ihåg att alltid behålla kvitton, dokumentation och mail kring korrespondens kring bestridandet. Skicka även in en kopia av underlaget till varningslistan@svenskhandel.se. Samma sak gäller om du har fått ett erbjudande som liknar en faktura, skriv aldrig under något utan att läsa allt text.

Läs också: Företaget har fått inkassokrav – vad gör jag?

Så undviker du att betala bluffakturor av misstag

Får du in en okänd faktura upptäcker du den både genom kontrollen som attesteringen ger och genom det systemstöd du får av leverantörsregistret. När du hanterar fakturan får du meddelande från systemet att leverantören är ny, vilket får dig att kontrollera fakturan lite extra. Om du har personal som sköter ekonomin bör du vara särskilt noggrann att informera attesteringsvikarier kring vilka leverantörer företaget gör affärer med, allt för att inga okända bluffakturor ska slinka igenom.

Tecken på falska fakturor så kallad bluffaktura

  • Fakturan är något slags erbjudande som är formulerad som en faktura du ska betala.
  • Fakturan innehåller ett betalningskrav på en vara eller tjänst du inte beställt.
  • Du får en betalningspåminnelse på en faktura du inte fått.
  • En försäljare kontaktar dig muntligt och hävdar att du beställt en vara eller en tjänst, där du anser att du inte har det. Du får sedan en faktura på beställningen.
  • Fakturan du har fått liknar ett etablerat företag, kanske i namn, logga och färger. Men tittar du närmare finns små skillnader som skvallrar om att du har fått en bluffaktura.
  • Fakturan skickas digitalt från en okänd e-postadress eller en ny (falsk) e-postadress med namnet på en person som du känner (kan vara kollega, leverantör eller samarbetspartner).

Så förebygger du ekonomisk brottslighet

Cecilia Cederberg

Cecilia Cederberg

Cecilia Cederberg arbetar på PwC:s kontor i Stockholm. Cecilia är ansvarig för avdelningen Forensic Services som hjälper organisationer i kris, samlar in fakta och kartlägger händelseförloppet vid utredningar om ekonomisk eller IT-relaterad brottslighet.
Kontakt: 010-213 33 20, cecilia.cederberg@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur företag och medarbetare kan använda AI för ökad produktivitet

En nyligen publicerad rapport av PwC visar att AI driver en produktivitets-boom i sektorer med hög AI-mognad, i synnerhet tjänstesektorn. ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Högsäsong för cyberattacker och bedrägerier: Säkerhetstips för företag

Allt fler svenska företag och organisationer utsätts för cyberattacker och bedrägerier och nu kommer vi in i den period på året då risken ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Välkommen till PwC i Almedalen!

Ta del av vårt spännande seminarieprogram och gör dig redo att utforska framtidens möjligheter tillsammans med oss i Almedalen, där vi ...

Läs artikeln