<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Brexit är här - men vad betyder det?

Människor i receptionslandskap ‹ Tillbaka till artiklarna

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - från Storbritanniens parlamentariska dödläge fram till förhandlingar om nytt handelsavtal.

Parlamentariskt dödläge i Brexit-förhandlingar

Den 12 december 2019 var det val i Storbritannien. Premiärministern Boris Johnson beslutade att tidigarelägga valet med anledning av det parlamentariska dödläge som hade uppnåtts i Brexit-förhandlingarna. Vanligen hålls folkvalen var femte år i Storbritannien, men detta var det tredje sedan 2015. Det konservativa partiet vann valet med en stor majoritet, och Boris Johnson fick fortsatt förtroende att vara Storbritanniens premiärminister.

“The Brexit bill” har blivit brittisk lag

Under januari 2019 klarades flera viktiga milstolpar av.

  • “The Brexit Bill” godtogs av det brittiska parlamentet och fick även drottningens godkännande vilket gör den till brittisk lag. 
  • Utträdesavtalet har undertecknats av Ursula von der Leyen (Ordförande i EU-kommissionen) och Charles Michel (Ordförande för det Europeiska Rådet) samt Boris Johnson. 
  • 29 januari röstade EU-parlamentet ja till Storbritanniens utträde ur EU.

Storbritannien och EU förbereder sin nya relation

I och med att EU har godtagit utträdesavtalet lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Den 1 februari började den så kallade övergångsperioden vilket är det andra steget i processen. Övergångsperioden ska sluta den 31 december 2020 och kommer enligt Boris Johnson inte förlängas. Övergångsperioden förbereder Storbritannien och omvärlden på den nya relationen. Under den tiden kommer förhandlingar inledas med EU och andra länder, med syfte att uppnå ett handelsavtal för att kunna bedriva internationell handel på liknande sätt som tidigare. 

Läs även: Affärer med UK - Här är checklistan

“No deal-Brexit” om inget handelsavtal förhandlas fram

Syftet med det handelsavtal som ska förhandlas fram är att försöka efterlikna den tidigare handeln inom EU. Ändå är det osäkert om det blir ett avtal eller om det blir en så kallad “no deal-Brexit”, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan att ett handelsavtal finns på plats. Oavsett kommer det bli förändringar vid handel med Storbritannien.

Är du redo? Kolla din Brexit-beredskap här

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog arbetar med momsrådgivning på avdelningen för indirekta skatter på PwC:s kontor i Stockholm. Sara jobbar i huvudsak med rådgivning till internationellt verksamma företag bland annat i samband omstruktureringar och internationell handel.
010-213 35 56
Sara Lörenskog is a VAT advisor at indirect taxes department at PwC’s office in Stockholm. Sara mainly acts as an advisor to internationally active companies undergoing restructuring processes and trading internationally.
+46 10 213 35 56

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Arbetsgivaravgifter för dina anställda – detta gäller

Utöver lön till dina anställda betalar du som arbetsgivare även arbetsgivaravgifter. Men vad går pengarna till och hur mycket ska du ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Delägare i fåmansföretag - så deklarerar du

Som delägare i fåmansföretag har du en del att tänka på inför inlämning av den privata deklarationen. Förutom att blanketten K10 ska följa ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ökad global trend: ESG i incitamentsprogram

Med en stigande global medvetenhet kring ESG och hållbarhetsfrågor ser vi hur företag världen över i allt större utsträckning implementerar ...

Läs artikeln