Brexit är här - men vad betyder det?

Människor i receptionslandskap ‹ Tillbaka till artiklarna

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - från Storbritanniens parlamentariska dödläge fram till förhandlingar om nytt handelsavtal.

Parlamentariskt dödläge i Brexit-förhandlingar

Den 12 december 2019 var det val i Storbritannien. Premiärministern Boris Johnson beslutade att tidigarelägga valet med anledning av det parlamentariska dödläge som hade uppnåtts i Brexit-förhandlingarna. Vanligen hålls folkvalen var femte år i Storbritannien, men detta var det tredje sedan 2015. Det konservativa partiet vann valet med en stor majoritet, och Boris Johnson fick fortsatt förtroende att vara Storbritanniens premiärminister.

“The Brexit bill” har blivit brittisk lag

Under januari 2019 klarades flera viktiga milstolpar av.

  • “The Brexit Bill” godtogs av det brittiska parlamentet och fick även drottningens godkännande vilket gör den till brittisk lag. 
  • Utträdesavtalet har undertecknats av Ursula von der Leyen (Ordförande i EU-kommissionen) och Charles Michel (Ordförande för det Europeiska Rådet) samt Boris Johnson. 
  • 29 januari röstade EU-parlamentet ja till Storbritanniens utträde ur EU.

Storbritannien och EU förbereder sin nya relation

I och med att EU har godtagit utträdesavtalet lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Den 1 februari började den så kallade övergångsperioden vilket är det andra steget i processen. Övergångsperioden ska sluta den 31 december 2020 och kommer enligt Boris Johnson inte förlängas. Övergångsperioden förbereder Storbritannien och omvärlden på den nya relationen. Under den tiden kommer förhandlingar inledas med EU och andra länder, med syfte att uppnå ett handelsavtal för att kunna bedriva internationell handel på liknande sätt som tidigare. 

Läs även: Affärer med UK - Här är checklistan

“No deal-Brexit” om inget handelsavtal förhandlas fram

Syftet med det handelsavtal som ska förhandlas fram är att försöka efterlikna den tidigare handeln inom EU. Ändå är det osäkert om det blir ett avtal eller om det blir en så kallad “no deal-Brexit”, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan att ett handelsavtal finns på plats. Oavsett kommer det bli förändringar vid handel med Storbritannien.

Är du redo? Kolla din Brexit-beredskap här

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson

Sara Lörenskog och Anna-Sara Andersson arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm.
Sara: 010-213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Anna-Sara: 072-995 26 04, anna-sara.andersson@pwc.com
Sara Lörenskog and Anna-Sara works with VAT at PwC’s office in Stockholm.
Sara: +46 10 213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Anna-Sara: +46 72 995 26 04, anna-sara.andersson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Tjänstebil och bilförmån – så funkar det

Tjänstebilarna som rullar på vägarna blir fler och fler men vad är egentligen en tjänstebil och när räknas det som en bilförmån? Här reder ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Styrelseledamot – det här ingår i rollen!

Hur får du en styrelse som faktiskt bidrar till bolagets framgång och skapar värde för ägarna? I vår bloggserie, Rätt sätt i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Delägare i fåmansföretag - så deklarerar du

Som delägare i fåmansföretag har du en del att tänka på inför inlämning av den privata deklarationen. Förutom att blanketten K10 ska följa ...

Läs artikeln