Auktoriserad lönekonsult – det här jobbar jag med!

kvinna-med-mobil.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

kvinna-med-mobil.jpg

En auktoriserad lönekonsult kan jobba med administration, men hjälper lika ofta till med strategiska beslut eller räknar fram viktiga nyckeltal. Här förklarar jag hur vi jobbar!

Revisorer och redovisningskonsulter har sedan länge haft möjligheten att göra ett auktoriseringsprov, en kvalitetsstämpel som ger trovärdighet gentemot kunder och andra intressenter. För två år sedan fick vi lönekonsulter äntligen möjlighet att också bli auktoriserade, i början av april 2014 examinerades Sveriges första auktoriserade, 130 personer för att vara mer exakt. Jag var själv en av dem, och det var riktigt kul att få vara med om den historiska dagen när vi fick våra examensbevis. En ny yrkesgrupp fick äntligen en efterlängtad kvalitetsstämpel.

Läs också: Löneväxling – smart för både företagare och anställda

Slarva inte med lönerna

Det händer massor inom lön i Sverige, och vår yrkesgrupp har välkomnats med stor respekt både hos branschorganisationer men också ute hos kunderna. Jag märker att de är glada att det äntligen finns något att haka fast kompetensen i, att man vet att den lönekonsult man väljer har en dokumenterad kompetens.

Lönekonsulten jobbar också strategiskt

En lönekonsult jobbar ofta med strategiska beslut, beräkning av nyckeltal och är skyldig att hänga med i regelverkens förändringar. Utvecklingen inom just lön är så spännande för att företagarna har insett att det finns många strategiska och långsiktiga aspekter att ta hänsyn till. Lön är mer än att hantera det administrativa – personalen är din viktigaste resurs.

Läs också: 6 utmaningar i din löneadministration – och lösningen!

Fakta/Vad krävs för att bli auktoriserad lönekonsult?

Att bli auktoriserad lönekonsult är inget man gör i början av karriären – man behöver minst sex års yrkeserfarenhet med arbetsuppgifter inom löneområdet för att kunna ta provet. Alternativt ha en examen från en validerad YH-utbildning (eller motsvarande) samt tre års erfarenhet av att jobba praktiskt med lön.

En auktoriserad lönekonsult jobbar efter SALK, en svensk standard för lönetjänster. SALK är en metodik som talar om hur lönekonsulten ska jobba med din lönehantering. SALK är ett nytt regelverk som gjorde premiär under 2015. SALK har mottagits med lovord. Äntligen ett regelverk inom denna yrkesgrupp.

>Det handlar inte bara om att lönen ska vara rätt och riktig, utan SALK anger också hur lönekonsulten ska jobba för att du som företagare ska kunna ha nytta av informationen i kontakt med andra företagare, banker och liknande. En auktoriserad lönekonsult fungerar också som rådgivare och bollplank för dig som företagare. Du kanske inte hinner följa med i trender och förändringar i regelverk.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar