<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Starta e-handel – så håller du koll på ekonomin

‹ Tillbaka till artiklarna

Starta e-handel_så håller du koll på ekonomin.jpgE-handelsmarknaden växte med 11 procent förra året och omsätter nu över 100 miljarder i Sverige. Fler och fler företagare kompletterar sin verksamhet genom att starta e-handel för att öka sin omsättning. Är du en av dem? Se till att du har rätt system och processer för att bibehålla kontrollen över ekonomin.

Många tips om att starta e-handel handlar om val av plattform, logistik, betallösning och hur man blir synlig på Google. Man glömmer ofta bort den del som handlar om bokföring och ekonomi.

Här är fyra råd på vägen om du funderar på att starta e-handel:

1. Välj en betallösning som din målgrupp föredrar

Ungefär en tredjedel av alla köp som avbryts på nätet gör det på grund av att inte rätt betalsätt erbjuds. Kort upplevs som enklast och är fortfarande det populäraste betalsättet följt av faktura och bankbetalning. Mer än hälften av alla svenska konsumenter har idag handlat mobilt och Swish ökar. Att ha ett brett utbud av betallösningar medför att du måste ha bra rutiner för bokföring och hantering av dessa. Har du resurserna som krävs? Om inte – håll dig till en eller två betallösningar.

2. Rutiner vid fakturaköp

23 procent av konsumenterna föredrar betalning via faktura. Ska du skapa dina fakturor själv eller använda en så kallad factoringtjänst? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Det kan bli mycket tidskrävande att skapa dina fakturor själv och du måste ha bra rutiner för hur du skapar, skickar, hanterar kundinbetalningar samt bokför dina kundfakturor. Med en factoringtjänst får du betalt direkt och din leverantör sköter hanteringen av fakturan, detta mot en avgift. Dessa flöden kan oftast effektiviseras med hjälp av integrationer mellan factoringleverantören och ditt bokföringsprogram.

Läs också: 5 fel du inte får göra på fakturan

3. Se till att bokföringsflödet blir rätt

Ha rätt bokföringslösning på plats från början och lägg lika mycket tid på att välja bokföringsprogram som du lägger på att välja e-handelsplattform. Idag finns bra lösningar där transaktioner och dagsavslut bokförs via fil med minimal handpåläggning. Ta reda på hur du bokför betalningar och avgifter innan du drar igång för att undvika tidskrävande bokföring. Använder du ett större bokföringsprogram och en välkänd leverantör av betallösning går det med största sannolikhet enkelt att integrera systemen som gör bokföringen av köp, avgifter och inbetalningar så snabb och effektiv som möjligt.

Läs också: 5 saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram

4. Använd bokföringen som styrmedel

Ta ut månatliga rapporter ur ditt bokföringsprogram och styr verksamheten efter dessa. Ta hjälp av en redovisningskonsult för att identifiera nyckeltal som är viktiga för din bransch och jämför ditt företag mot dina konkurrenter. Denna information, tillsammans med artikelstatistik från din e-handelsplattform ger ett bra styrmedel. Detta är dock inget unikt för e-handel utan kan användas inom alla typer av verksamheter.

Källa: DIBS årliga rapport om e-handel – Svensk E-handel 2016

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar