Så ser vd:ar i privatägda bolag på rekrytering

Så ser vdar i privatägda bolag på rekrytering.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Så ser vdar i privatägda bolag på rekrytering.jpgÄr du företagsägare och vill veta hur vd:ar i större privatägda bolag tänker kring rekrytering? Vad värdesätter de mest hos en anställd och hur blir man en attraktiv arbetsgivare? Få reda på svaren i vår fördjupning av CEO Survey 2017 där vi fokuserat på privatägda bolag.

Vi på PwC har frågat 781 vd:ar i privatägda bolag i 79 länder om möjligheter och utmaningar under det kommande året. Rekrytering av rätt kompetens ligger högt på agendan för alla företag, särskilt nu när teknik gör det möjligt att automatisera de flesta rutinuppgifter. Därför prioriterar de flesta företag idag färdigheter som maskiner inte kan ersätta.

Detta värdesätter man mest hos en anställd:

55 procent av vd:ar i privatägda bolag svarar att de kommer rekrytera under det kommande året. Dessa färdigheter värderas högst i ett privatägt bolag:

 1. Problemlösning 79%
 2. Ledarskap 72%
 3. Anpassningsförmåga 63%
 4. Kreativitet och innovationsförmåga 60%
 5. Digital kompetens 30%
Läs också: Anställa för första gången – så tänker du rätt

Här är deras bästa tips på hur du blir en attraktiv arbetsgivare och behåller den personal du redan har:

 • Tänk på vad som utmärker dig som arbetsgivare – många privata företag kan erbjuda en genuin arbetskultur när det gäller stöttning och samarbete, särskilt i familjeägda företag.
 • Värdera era värderingar! Dagens talanger attraheras av organisationer som de kan vara stolta att arbeta för – företag som delar deras egna värderingar. Detta är särskilt viktigt för millennials.
 • Var flexibel: en bra balans mellan arbete och fritid är värdefullt idag och möjligheten att kunna sitta var som helst och jobba är en del av det.
 • Var öppen för nytänkande oavsett varifrån det kommer. Idag kommer innovationer inte bara från ett labb eller en utvecklingsavdelning. Främja kreativitet och belöna nya idéer oavsett var de uppstår.
 • Ge människor friheten att lyckas. Låt de ta sina egna beslut och ägarskap över sina projekt. När det kommer till kritan handlar allt om förtroende.
 • Var öppen för nya sätt att ge incitament till anställda och deras karriär.
 • Behåll en professionell approach även när åsikter mellan ägare går isär.
 • Kom ihåg att nöjda medarbetare är det bästa rekryteringsverktyget!

Vill du veta mer om vd:ars syn på möjligheter och utmaningar i större privatägda företag världen över?

Ladda ner rapporten här: CEO Survey 2017 – Private Company View

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Högsta domstolen tydliggör reglerna om låneförbud

Att låna pengar från sitt eget aktiebolag är inte tillåtet. Högsta domstolen har nu genom ett avgörande klarlagt att de ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln