<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så gör du en vinnande budget

‹ Tillbaka till artiklarna

foretagarbloggen-pwc-vinnande-budget

Att göra en vinnande budget är en utmaning både för färska och etablerade företagare. Här är tipsen som tar ditt företag till nästa nivå!  

Jag träffar ofta entreprenörer som precis startat eget, många av dem skräms av ordet budget. Men egentligen är en budget inte läskig alls – den är helt enkelt en allmän prognos över framtida planerade ekonomiska händelser. Budgeten är en viktig grund när du skriver en affärsplan och tar avgörande beslut för din verksamhet. Du kan upprätta en budget för att testa om din företagsidé är lönsam, få veta hur mycket startkapital du kan komma att behöva eller för att få lån hos bank eller kreditinstitut, för att nämna några exempel. Och en vinnande budget då? Om din verksamhet har funnits i några år är det enklare att upprätta en budget eftersom du har tidigare års verkliga utfall att utgå ifrån. Är du nybakad entreprenör är utmaningen lite större, men det finns några enkla tips som du kan använda när du ska budgetera för första gången.

5 vinnande tips

1. Realistisk men utmanande budget

Budgeten måste vara realistisk att uppnå men också utmanande. Samtidigt som du inte får vara för optimistisk får du inte heller vara för feg. Det kan låta som en svår balansgång, men genom att göra undersökningar av marknaden och din målgrupp kommer du lättare kunna lägga din budget på rätt nivå.

2. Tänk i scenarier

Eftersom det kan vara svårt att förutse framförallt de framtida intäkterna är det en god idé att upprätta flera olika exempelar av din budget där varje exemplar följer ett specifikt scenario. Om du till exempel vill trycka en bok sätter du upp följande scenarier: Säljer du x exemplar kan du sköta distributionen själv medan om du säljer y antal behöver du ta extern hjälp med distributionen vilket kommer kosta dig mer. I detta fall kan det vara bra med två budgetexempel som visar var brytpunkten går och när det börjar bli lönsamt.

3. Synkronisera med redovisningen

Samtidigt som du gör din budget kan det vara bra att fundera på hur du ska bygga upp din bokföring. Detta kommer underlätta för kommande uppföljning av din budget mot verkligt utfall.

4. Förändra budgeten efter behov

När du väl är igång med din verksamhet och inser att budgeten inte håller är det en bra idé att förändra budgeten efter omständigheter, till exempel att omvärlden eller marknaden förändras.

5. Testa först

Gör kritiska tester av budgeten innan du fastställer den. 


Och se upp för följande fallgropar

  • Budgetering är svårast i nystartade företag eller i företag med stora förändringar. Ofta gör företagare en allt för optimistisk bedömning av möjligheterna att öka försäljningen. Det finns även förändringar som kan inträffa på annan tid än beräknat, till exempel uppsägning av personal, uppsägning av lokaler, oväntade prisförändringar och så vidare. Det är faktorer du behöver ta hänsyn till i din budget. 
  • När du är klar med din budget får du inte glömma att följa upp den mot verkligt utfall. Detta kan med fördel göras varje månad. Jag ser alltför ofta budgetar som är upprättade men sedan bortglömda under resterande del av året. Då gör budgeten ingen nytta. 
PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur går man från idé till verklighet i sin AI-transformation?

Med AI förväntas en revolution inom branscher och arbetsmetoder över hela världen, vilket i sin tur skapar en ökad efterfrågan på nya ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sju tips för att lyckas som ny CFO

Att vara ny i rollen som CFO är ett prestigefyllt och spännande uppdrag. Som CFO har du en central roll i företagets ledningsgrupp och i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Regelverk ökar kraven på företagens arbete med mänskliga rättigheter

Ny internationell hållbarhetslagstiftning med fokus på mänskliga rättigheter ställer rigorösa krav på svenska bolag. Här redogör vi för ...

Läs artikeln