Resultatbudget eller likviditetsbudget? Lär dig använda rätt verktyg!
Ha koll på ditt företag genom att göra budget – här går jag igenom två olika typer av budgetar som är bra att använda till olika syften.
En budget hjälper dig som företagare att planera din verksamhet på ett effektivt sätt. Jag har tidigare skrivit om hur du gör en vinnande budget, nu ska du få veta mer om vilka olika typer av budgetar du kan använda dig av.
Följ upp med resultatbudget
En resultatbudget består av intäkter och kostnader, den är att bra verktyg när du vill följa upp bolagets verksamhet. Kostnaderna är betydligt lättare att förutspå än intäkterna. Dela upp resultatbudgeten per månad – det är speciellt viktigt om din verksamhet är säsongsbaserad. Har du till exempel ett kafé i ett sommarparadis eller hyr ut skidor i Sälen bör du alltid se på intäkter och kostnader per månad.
Resultatbudget – tänk på det här!
- Är du momspliktig ska du inte räkna med momsen eftersom momsen varken är en intäkt eller kostnad. Mer om moms kan du läsa här.
- Kolla upp vilken redovisningsmetod du använder. Beroende på om du använder kontantmetoden (bokslutsmetoden) eller faktureringsmetoden i redovisningen påverkar det resultatbudgeten på olika sätt.
- Fundera ut vilka av dina kostnader som är rörliga respektive fasta varje månad.
- Din resultatbudget kommer se olika ut beroende på om du har enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag eftersom ägarlöner, skatter, dispositioner behandlas på olika sätt beroende på företagsform.
Likviditetsbudget bra underlag för beslut
Likviditetsbudgeten är ett bra verktyg för att se hur mycket kontanter/bankmedel som finns under den kommande veckan, månaden och året, den består av en uppställning över inbetalningar och utbetalningar. Du kan också använda dig av denna budget som underlag för att fatta beslut när du ska investera eller ansöka om lån. Har du dålig likviditet i ditt bolag är det extra viktigt att hålla koll på din likviditetsbudget löpande och se till att du kan betala dina utgifter i tid.
Likviditetsbudget – tänk på det här!
- Är du momspliktig ska du alltid räkna med moms i din likviditetsbudget.
- Du bör även ta hänsyn till om du har månadsmoms, tremånadersmoms eller årsmoms eftersom det påverkar likviditetsbudget.
- Hur lång kredittid du har på dina kundfakturor respektive leverantörsfakturor kommer påverka när du få in dina pengar och när du behöver betala och alltså även påverka likviditetsbudgeten.
PwC
PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.
Lämna en kommentar