Resultatbudget eller likviditetsbudget? Lär dig använda rätt verktyg!

‹ Tillbaka till artiklarna

Ha koll på ditt företag genom att göra budget – här går jag igenom två olika typer av budgetar som är bra att använda till olika syften.

En budget hjälper dig som företagare att planera din verksamhet på ett effektivt sätt. Jag har tidigare skrivit om hur du gör en vinnande budget, nu ska du få veta mer om vilka olika typer av budgetar du kan använda dig av.  

Följ upp med resultatbudget

En resultatbudget består av intäkter och kostnader, den är att bra verktyg när du vill följa upp bolagets verksamhet. Kostnaderna är betydligt lättare att förutspå än intäkterna. Dela upp resultatbudgeten per månad – det är speciellt viktigt om din verksamhet är säsongsbaserad. Har du till exempel ett kafé i ett sommarparadis eller hyr ut skidor i Sälen bör du alltid se på intäkter och kostnader per månad.

Resultatbudget – tänk på det här!

  • Är du momspliktig ska du inte räkna med momsen eftersom momsen varken är en intäkt eller kostnad. Mer om moms kan du läsa här.
  • Kolla upp vilken redovisningsmetod du använder. Beroende på om du använder kontantmetoden (bokslutsmetoden) eller faktureringsmetoden i redovisningen påverkar det resultatbudgeten på olika sätt.
  • Fundera ut vilka av dina kostnader som är rörliga respektive fasta varje månad.
  • Din resultatbudget kommer se olika ut beroende på om du har enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag eftersom ägarlöner, skatter, dispositioner behandlas på olika sätt beroende på företagsform.

Likviditetsbudget bra underlag för beslut

Likviditetsbudgeten är ett bra verktyg för att se hur mycket kontanter/bankmedel som finns under den kommande veckan, månaden och året, den består av en uppställning över inbetalningar och utbetalningar. Du kan också använda dig av denna budget som underlag för att fatta beslut när du ska investera eller ansöka om lån. Har du dålig likviditet i ditt bolag är det extra viktigt att hålla koll på din likviditetsbudget löpande och se till att du kan betala dina utgifter i tid.

Likviditetsbudget – tänk på det här!

  • Är du momspliktig ska du alltid räkna med moms i din likviditetsbudget.
  • Du bör även ta hänsyn till om du har månadsmoms, tremånadersmoms eller årsmoms eftersom det påverkar likviditetsbudget.
  • Hur lång kredittid du har på dina kundfakturor respektive leverantörsfakturor kommer påverka när du få in dina pengar och när du behöver betala och alltså även påverka likviditetsbudgeten.
PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skattenyheter i höstbudgeten - så här ser regeringens förslag ut

Regeringen har lämnat över höstbudgeten för 2022 till riksdagen. Ett av förslagen är att utvidga reglerna för kvalificerade ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet - vilka är kraven?

Har du startat eget aktiebolag och tänker utföra arbetsuppgifter som du tidigare har haft som anställd? Då är det viktigt att du tar reda ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner utomlands - några konkreta råd på vägen

Funderar du på att expandera din verksamhet utomlands? Vi hjälper dig med förberedelserna. Här redogör vi för ett antal skattemässiga ...

Läs artikeln