<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 viktiga frågor om franchise

‹ Tillbaka till artiklarna

Fler och fler upptäcker möjligheterna med att starta eget, och många gör det genom att välja franchise. Men hur hittar du rätt koncept? Och vad ska du tänka på innan du ger dig in i ett samarbete? Här får du svar på dina frågor. 

När du väljer att köra franchise går du in i en beprövad verksamhet, man kan säga att du betalar för rätten att använda ett starkt varumärke. Du kan redan innan du startar en franchiseverksamhet få information om hur slagkraftig den kommer att vara – om merparten av de aktiva företagen inom franchisekedjan är lönsamma, ja då är sannolikheten stor att också du kommer att lyckas. Har du väl hittat rätt är det just detta du betalar för, någon har testat av affärsidén och visat att den är hållbar.

1. Hur funkar franchise?

Franchisekoncept bygger ofta på en affärsidé som är lätt att ”kliva in i”, du behöver bara en kortare utbildning för att kunna komma igång. En del koncept har en lite högre tröskel – du behöver kanske en veckas utbildning för att få en certifiering eller liknande. Av franchisegivaren får du en handbok, ibland kallad konceptbok, där du får väsentlig information för att kunna driva rörelsen. Det kan vara en formell plan för hur din franchiseverksamhet ska bedrivas i detalj, till olika tips och råd i vardagen kring företagande, personalfrågor hur du följer upp företagets ekonomi och vilka olika krav och förväntningar som finns i ert samarbete framöver.

2. Vad skiljer franchise från andra företag? 

Att ta sig an ett franchisekoncept innebär att starta en verksamhet som är beprövad. När du kör igång finns redan bra kanaler för inköp, ett väl avvägt produktsortiment samt material för att sälja och marknadsföra lokalt, regionalt och ibland nationellt. Alla behöver inte den tryggheten, men om du är ny företagare kan det vara skönt att starta en verksamhet som är testad av andra. En rapport från Svensk Franchise och HUI Research från 2014 visar att franchiseföretag ofta är en framgång, de går i mindre omfattning i konkurs än andra likvärdiga företag. Att betala för någon annans erfarenheter är kanske inte så dumt. 

3. Kan jag ha nytta av de andra företagen inom samma franchisekedja?

Småföretagare känner sig ofta ensamma, det visar olika företagarundersökningar, bland annat vår egen nysläppta rapport Företagarens vardag 2015. I ett franchisenätverk får du branschkollegor som brinner för samma sak som du gör, och dessutom driver de verksamheter som är direkt jämförbara med din egen. Vad fungerar bra och mindre bra för dina kollegor? Tillsammans kan ni som ingår i nätverket hjälpa varandra till högre utväxling.

4. Finns nackdelar med franchise?

Franchise är ett bra alternativ för många som vill starta eget, men det finns också risker och fallgropar. Genom ett franchiseavtal betalar du för att få hjälp, och du får mycket, men det innebär samtidigt ansvar och förpliktelser. Som egen bestämmer du allt själv – men som franchisetagare måste du vanligtvis rapportera till en huvudman som är intresserad av hur det går och som kommer att ställa frågor om och ställa krav på din verksamhet, att driva franchise är hårt arbete. Som egen kan du bestämma hur mycket du vill arbeta, öppettider, sortiment och så vidare. Som franchisetagare måste du däremot förhålla dig till regler. Tänk därför noga efter innan du går in i ett avtal.

5. Vad ska jag tänka på innan jag går in i ett franchiseavtal?

Ta hjälp av en erfaren rådgivare för att gå igenom avtalet och väg fördelar/nackdelar mot varandra. Våga ställa frågor till franchisegivare, fråga andra franchisetagare i kedjan – hur går det för dem och hur upplever de samarbetet? Lägg tid på att utvärdera hur ditt kommande företagande skulle kunna se ut inom kedjan. I rätt franchisekedja, med rätt förberedelser och med rätt inställning kan franchise bli en mycket bra affär för dig.

7 sätt att fixa finansiering – utan att gå till banken

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Snart bokslut: Har du förberett årets nedskrivningstest?

Bokslutet närmar sig och årets nedskrivningsprövning står för dörren. Många företag betraktar detta som en administrativ formalitet. Andra ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tips inför årsskiftet för dig som företagare

Vi närmar oss slutet av 2023. Med ett bra avslut kan du enklare planera och välkomna ett nytt år med nya möjligheter. Cybersäkerhet, ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny visselblåsarlag - det här gäller för företagare

En visselblåsarfunktion underlättar för organisationer att upptäcka missförhållanden och den är avgörande för att förebygga och bekämpa ...

Läs artikeln