Sök på Företagarbloggen
Företagarbloggen

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Företagarbloggen – för dig som driver eget

5 saker att diskutera med din revisor på ett uppstartsmöte

Av Fatih Özcelik, 13 november 2018

Indragning av aktier för utköp av delägareNu är hösten igång på riktigt – men vad sa egentligen revisorn i våras? En god idé så här års är att fundera på hur verksamheten kan förbättras och boka in ett uppstartsmöte med din revisor.

Hösten är ofta en bra tid för reflektion och planering inför det kommande året och den stundande slutrevisionen. I samband med att revisionen är färdig går revisorn (oftast) och företagsledningen igenom den under en så kallad slutrevision. Förutom att lyfta fram revisionsberättelsen kan revisorn rapportera kring frågor som inte är tillräckligt väsentliga för att noteras i revisionsberättelsen, men som ändå är värda att tas upp för diskussion. Vad funkar bra och vad kan förbättras? 

Planera inför årsskiftet

Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad revisorn egentligen sa. Då kan det vara bra att redan nu boka in ett uppstartsmöte och dels fräscha upp minnet, men kanske framförallt prata om framtidsfrågor och planera inför årsskiftet. Agendan på ett uppstartsmöte är förstås individuell och utgår från just ditt företags utmaningar och din bransch, men det finns ändå några frågor som i princip alltid brukar diskuteras, för att de är grundbultarna i allt företagande. 

Läs också: 6 saker att tänka på när du väljer revisor
  • Lönsamhet

Företagande bygger på lönsamhet. Under den här punkten diskuterar revisorn och företagaren frågor som prissättning, produktmix, kostnadsbesparingar, investeringar etc. Revisorn brukar kunna identifiera områden som kan förbättras. En fråga som alltid brukar leda till diskussioner är: Har ni koll på var bolaget tjänar pengar?

  • Likviditet

Vid sidan av lönsamhetsfrågor är också likviditet (företagets betalningsförmåga) ett hett ämne. Kapitalbindning i övriga tillgångar som maskiner, inventarier och varulager kan ibland innebära att pengarna inte tycks matcha det goda resultatet. Det kan också vara så att bolaget har för långa kredittider till kund och/eller för korta kredittider från leverantörer som gör att pengarna inte kommer in på kontot i tid.

  • Effektivisering i processer

Revisorn går ofta igenom bolagets rutiner, här brukar det kunna finnas möjligheter till förbättring. Det kan handla om att se över led i försäljnings- eller inköpsrutiner. Det kan också handla om rena förvaltningsåtgärder som hantering av skatter/avgifter.

  • Omvärldsanalys

Ägarna i ett företag är ofta väl insatta i frågor som rör branschen och konkurrenterna. Under slutrevisionen pratar man om frågor som lagstiftning, bransch, räntor och valutor som kan röra bolaget. Företagarna förväntar sig ofta att vi som revisorer ska informera om sådant som händer, eller kan komma att hända, i omvärlden.

  • Plånboksfrågor

Hur mycket pengar ägarna i slutändan kommer få i plånboken är alltid ett ämne som brukar dyka upp under uppstartsmötet. Här finns många alternativ för att möta ägarens avkastningskrav. Revisorerna brukar vara ett värdefullt bollplank.

Har du en fråga om revision? Ställ den här! 

Intresseområde: Driva, Äga, Revision

Dela artikeln:

Fatih Özcelik

Fatih Özcelik
Fatih Özcelik arbetar på PwC:s kontor i Sundsvall som revisor. Han bloggar bland annat om organisation, ekonomistyrning, revision och regelverk.
010-2129049
fatih.ozcelik@pwc.com
Hitta mig på:
 

Missa inga blogginlägg!

Kommentarer

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter