3:12-reglerna – den ultimata guiden för företagare
Funderar du på om du ska ta ut lön och hur stor skatten kommer att bli? Många viktiga frågor för företagare styrs av de så kallade 3:12-reglerna. Här får du en sammanfattning av vad reglerna innebär och vad du ska tänka på!
När du är aktiv och arbetar i ett företag som du äger aktier i gäller i normalfallet särskilda skatteregler för den utdelning du tar ut ur bolaget. Reglerna ingår i det så kallade 3:12-regelverket. Dessa regler innebär att utdelning upp till ett särskilt gränsbelopp beskattas med endast 20 procent, medan utdelning över gränsbeloppet upp till ett visst takbelopp om 90 inkomstbasbelopp (ca 6,9 miljoner kronor för 2024) beskattas som en tjänsteinkomst. Skatten på tjänsteinkomsten kan bli så hög som 55 procent beroende var du bor och vilken lön du har. Vid riktigt stora utdelningar, som överstiger gränsbeloppet plus takbeloppet i tjänst, blir dock överskjutande belopp beskattat som inkomst av kapital med 30 procent.
För dig som driver ett mindre företag blir det förstås mest intressant att titta på hur du som aktieägare beräknar gränsbeloppet som beskattas med 20 procent. Gränsbeloppet beräknas den 1 januari varje år och det är bara den som äger aktierna vid kalenderårets ingång som får beräkna gränsbelopp. Gränsbeloppet redovisar du i deklarationsblanketten K10.
Läs också: K10 och K12 – din guide till deklarationsblanketterna
Schablonbelopp enligt 3:12
Oavsett om du tar ut lön eller inte har du möjlighet att varje år tillgodoräkna dig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. 2024 kan du, baserat på nämnda schablonregel, ta en utdelning på 204 325 kronor till 20 procents skatt. Så länge du äger alla aktier i företaget kan du tillgodoräkna dig hela schablonbeloppet, i annat fall får du ta del av schablonen i proportion till hur många aktier du äger. Om du äger flera företag kan schablonregeln dock endast användas i ett av dem.
Löneregeln – för dig som tar ut lön och har anställda
Om du tar ut lön ur företaget och dessutom kanske har några anställda lönar det sig antagligen att istället tillämpa den så kallade löneregeln för att bestämma storleken på ditt gränsbelopp. Enligt denna regel kan du tillgodogöra dig 50 procent av totalt utbetalda löner som underlag för utdelningsbeskattning på 20 procent. För att få använda löneregeln räcker det inte med de anställdas löner, du måste också ta ut lön själv. För att kunna tillämpa löneregeln för utdelningar under 2024 måste du som ägare under året innan, alltså 2023, ha tagit ut en lön om minst det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (445 800 kronor) med tillägg för 5 procent av totala löner eller 9,6 inkomstbasbelopp (713 280 kronor). Det är alltid löner per kalenderår som ska beaktas vid beräkningen och även en närstående kan uppfylla löneuttagskravet.
Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka!
Tänk så här; om du vill ta en utdelning år 2025 så är det lönerna år 2024 som du ska räkna på. Skulle du missa att ta ut den lön som krävs tappar du helt möjligheten till att använda dig av löneregeln det året. Det är därför viktigt att du verkligen stämmer av innan årsskiftet att du ligger rätt i lön – och tänk på att lönen måste vara utbetald under 2024.
Du får räkna gränsbelopp på avkastning
Förutom att du får tillgodoräkna dig ett gränsbelopp motsvarande halva företagets lönesumma (enligt löneregeln) får du räkna en schabloniserad kapitalavkastning på de pengar du satsat i företaget. Om du exempelvis har bildat bolaget för 100 000 kronor ger det ett gränsbelopp på statslåneräntan med tillägg för 9 procent. Om du väljer att inte ta någon utdelning under året får du ändå beräkna ett gränsbelopp. Nästa år får du dessutom på ditt sparade underlag en viss kapitalavkastning motsvarande statslåneräntan med tillägg för 3 procent.
3:12-reglerna – att tänka på!
Enbart den som äger aktier i ett företag vid kalenderårets ingång har möjlighet att beräkna gränsbelopp. Du tjänar alltså på att bilda bolag innan årsskiftet!
För att se till att du hanterar just ditt gränsbelopp rätt är det en bra idé att åtminstone en gång per år se över hur skattereglerna slår just för dig. Detta gör du med fördel tillsammans med din revisor eller skatterådgivare.
Läs också: 3:12-utredningen har kommit med sitt förslag
Se seminarium om förslaget till de nya 3:12-reglerna
PwC:s skatterådgivare Oscar Warglo och Annika Svanfeldt går igenom de föreslagna förändringarna i 3:12-reglerna. Reglerna kan ha stor inverkan på hur du väljer att ta ut din lön och dina vinster från företaget. Sändningen är en timme.
Lina Gardlow & Annika Svanfeldt
Lina Gardlow och Annika Svanfeldt jobbar på PwC:s kontor i Umeå respektive Stockholm. Lina är skatterådgivare och arbetar främst med rådgivning kring inkomstskatt och framförallt till entreprenörsledda företag. Annika är auktoriserad skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag.
Lina: 010-212 53 66,
lina.gardlow@pwc.com
Annika: 070-929 41 84,
annika.svanfeldt@pwc.com
Lämna en kommentar