3 saker du inte får missa i momsavstämningen

man-som-bokfor.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

man-som-bokfor.jpg

Moms är svårt och krångligt – känner du igen dig? Det blir lätt fel i momsrapporten, därför är momsavstämning en bra idé. Här är mina tips på vilka faktorer att titta på under momsavstämningen.

Många företagare tycker att moms är krångligt, men det måste inte vara så. För de allra flesta bolag gäller betalning och redovisning till Skatteverket av mervärdesskattedeklaration och arbetsgivardeklaration den 12:e i andra månaden efter redovisningsperiodens utgång. Ett exempel: För redovisningsperioden augusti ska momsen redovisas i skattedeklarationen senast den 12 oktober. Att redovisa skatter och avgifter till Skatteverket måste vara en högt prioriterad aktivitet i ditt företag, om ni inte gör det i tid medför det straffavgifter och räntekostnader för bolaget. Till slut går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten.

Läs också: Månadsavstämning i bokföringen – 4 saker du inte får missa

Kan resultera i oren revisionsberättelse

Dessutom, om bolaget vid upprepade tillfällen slarvar med redovisning och inbetalning kan det i sin tur medföra att bolaget får en oren revisionsberättelse. Det innebär att bolagets revisor måste anmärka på detta i revisionsberättelsen och skicka kopia av revisionsberättelsen till Skatteverket. En oren revisionsberättelse kan påverka på många sätt ett bolag men bland annat kan det tyda på bristande kontroll och rutiner i bolaget – vilket till exempel kan försvåra för krediter/lån och så vidare. 

Minska risken för dyra fel

Okej, så vad har allt detta med momsavstämning att göra? Jo, om du kontinuerligt stämmer av momsen minskar risken för kostsamma och fel som kan leda till tråkiga konsekvenser. Du kanske redovisar din moms till Skatteverket varje månad eller kvartal men det är lika viktigt att du redovisar in rätt belopp.

Läs också: Du kan förlora rätten till momsavdrag – lär dig begära rätt kvitto!

3 saker du inte får missa i momsavstämningen

1. Inställningar i programmet

Genom att kontrollera att du har rätt inställningar i ditt redovisningsprogram ser du till att kopplingen mellan konton och momsrapport stämmer. Var noga med att kontrollera att du har rätt inställningar när du lägger till nya konton. Ett konkret exempel: När du lägger upp ett nytt intäktskonto med momssatsen 25 procent måste du se till att detta konto verkligen är kopplat med koden för intäkter och 25 procents moms. Skulle det vara kopplat som momsfritt kommer beloppen du bokför på detta konto hamna i fel ruta när programmet sedan hämtar beloppen till momsrapporten.

2. Momsrapport från programmet

De flesta bokföringsprogram har en momsrapport du kan skriva ut, som också fungerar som underlag till din redovisning hos Skatteverket. Här gäller det att se upp – om du blint litar på att rapport stämmer kan du bli överraskad. Tänk på att:

  • Kolla in- och utgående momsrutor. Kontrollera mot saldo på dessa konton i balansräkningen.
  • Månadens försäljning, alltså dina intäkter exklusive moms, kan du ta gånger den moms du har för att se att det stämmer med momsbeloppet som står i rutan för utgående moms.
3. Momsomföring varje period

På momsrapporten ska ENBART den redovisade periodens moms finnas. Varje period ska du föra om momsen vilket innebär att du nollar ut dessa konton i bokföringen till ett momsredovisningskonto. Om du missar detta kan vissa program inkludera flera perioders moms på en momsrapport och du kan då av misstag råka rapportera in moms för flera perioder flera gånger. Kontrollera även att momsomföringskontot stämmer med beloppet på ditt skattekonto. Och till sist: Missa inte att betala beloppet till Skatteverket om du har moms att betala in.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Svenska företag drabbas av flest cyberattacker i Norden

Svenska företag är mer utsatta  för cyberattacker än företag i Norge och Danmark. Det visar PwC:s färska undersökning om cybersäkerheten i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Brexit är här - men vad betyder det?

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Rusta ditt företag för klimatförändringar – 3 viktiga åtgärder

På nyheterna kan vi regelbundet följa de effekter klimatförändringarna har på vår omvärld. Men hur påverkar det svenska företag som är ...

Läs artikeln