För några år sedan stod multinationella företag högst upp på listan över attraktiva arbetsgivare i Kina. Nu har något hänt - i Unversums senaste undersökning angav enbart 21% av studenterna att de ville arbeta på ett internationellt företag efter examen, en nedgång från 38% år 2013.
William Wu, Universum’s country manager för Kina, anser att nedgången beror på flera orsaker. Dels finns en oro bland studenterna att internationella bolag minskar på sin Kinaverksamhet på grund av ökade kostnader och oro för ekonomin, dels börjar många kinesiska företag erbjuda bättre löner och villkor. Just lön och framtida löneutveckling listas som en av de tre viktigaste faktorerna vid val av jobb, vilket kinesiska och indiska studenter är ensamma om i Asien. I t.ex. Japan och Singapore var faktorer som ”respekt för individen”, ”bra företagskultur” och ”professionell utveckling” viktigare.
Dessutom kan internationella företag oftast inte lösa hukou-problemet – det nationella systemet för hushållsregistrering, som begränsar arbetskraftsinvandring till attraktiva storstäder som t.ex. Beijing och Shanghai. Utan hukoukan individer t.ex. inte få tillgång till vård, omsorg och skola, trots att de kanske har bott och arbetat i en ort i många år.
Samtidigt ser både statliga myndigheter och inhemska kinesiska bolag också en nedgång i attraktivitet hos studenterna. Istället är det start-ups som lockar – från 6% av studenterna förra året till 18% i år.
Kommentarer