Gripandet av Zhou Yongkang är helt klart det mest populära ämnet på kinesiska nätet just nu, komplett med flera interaktiva infographics (som kom online direkt efter att nyheten släpptes), livliga, ocensurerade diskussioner online samt ett mobilspel med titeln ”Vågar du nudda tigerns rumpa?”.
I skuggan av detta släpptes en annan nyhet som kanske inte är lika löpsedelvänlig, men som potentiellt kan leda till stora förändringar i Kinas samhällsstruktur på sikt.
Hukou-systemet, som vi har rapporterat om tidigare, är ett nationellt ”pass” och har de senaste decennierna effektivt fungerat som en spärr för inhemsk mobilitet. En persons hukou bestäms av föräldrarnas hukou, vilket är grunden för att få bl.a. få köpa bostad och få tillgång till det lokala välfärdssystemet. Migrantarbetare som har bott och arbetat i storstäder i tiotals år har t.ex. inte haft möjlighet att omvandla sitt hukou, vilket har lett till att deras barn inte får gå i lokala skolor och att de inte får tillgång till vård och omsorg.
Systemet har länge kritiserats i Kina för att skapa ökade samhällsklyftor. Nu har kinesiska myndigheter meddelat att ökade reformer av hukou-systemet är att vänta. För mindre samhällen och städer kommer samtliga restriktioner att lyftas, städer med 1-3 miljoner invånare kommer att ha lågt satta krav för hukou-konvertering men storstäderna kommer att vara fortsatt restriktiva med nya hukou, särskilt städer som Beijing och Shanghai.
I dagsläget beräknas över hälften av Kinas befolkning vara urbaniserade, vilket dock faller till enbart 35% beräknat på hukou. Skillnaden utgörs av ca 250 miljoner migrantarbetare, men tanken med reformerna är att urbanisera ca 100 miljoner till 2020. De flesta är eniga om att det är ett stort steg i rätt riktning, men det återstår att se hur det kommer att implementeras praktiskt.
Kommentarer