<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vill du ta in en kompanjon i ditt företag - så ska du tänka!

Ta in en kompanjon i ditt företag.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Ta in en kompanjon i ditt företag.jpgÄr du egenföretagare men känner att du kört fast i samma hjulspår och letar efter någon att driva företaget med? Att hitta en passande kompanjon eller partner och skapa ett framgångsrikt samarbete kan vara en utmaning. Här är mina tips på hur du ska tänka och hur ni skapar de bästa förutsättningarna för ett lyckat delägarskap.

Som egenföretagare har du förmånen att själv kunna fatta alla beslut. Du kan lägga all tid och kraft på din verksamhet utan att behöva ”tänka på andra”.

Men att vara ensam kan också skapa frågor om framtiden kring din verksamhet:

 • Skulle jag med samverkan kunna få det roligare?
 • Hur säkerställer jag leveranskontinuitet till kunderna?
 • Hur får jag bättre balans i privatlivet?
 • Behöver jag andra kompetenser än min egen för framtiden?

Om du går i dessa tankebanor kanske en kompanjon, någon att driva företaget med, skulle vara ett alternativ. Men att ta in en kompanjon innebär ju också en risk. Kommer vi lyckas dra in tillräckligt med pengar så det räcker till oss båda? Ska vi dela lika eller behöver någon av oss mer än den andra? Sliter vi lika hårt? Det är viktigt att fundera igenom beslutet ordentligt.

Läs också: 3 lärorika blogginlägg om att leda företag

Alternativ till kompanjon

När du går i dessa tankar kanske svaret inte alltid är att ta in en kompanjon. Möjligheten att utvecklas och ”bolla idéer” med andra kan finnas ändå. I delningsekonomins kölvatten har nya kanaler för att samverka dykt upp. Ett exempel är kompanjoner.se där företagare kan söka kompetens, kompanjoner eller samverka med andra i olika projekt.

Vill du rent fysiskt träffa andra företagare så har till exempel många kommuner näringslivsdagar, sportklubbar har ibland inslag av företagarträffar, och vissa regioner anordnar träffar tillsammans med Handelskammaren.

På många orter finns tajta affärsnätverk till exempel BNI som gör att du lär känna dig själv och andra i en specifik gruppering. Utfallet i dessa nätverk kan variera, men många säger att ”nötandet” över tid ger mycket tillbaka.

Läs också: 5 tips på hur du som företagare kan dra nytta av delningsekonomi

Sätt upp tydliga spelregler

Oavsett om du väljer att ta in en kompanjon eller nöjer dig med att samverka med andra så är det viktigt att reda ut spelreglerna mellan varandra från början:

 • Vad förväntar du dig av mig?
 • Vilket förtroende är jag beredd att ge den här personen?
 • Hur transparenta kan vi vara utan att formalisera med ett avtal?
 • När, var och hur ska vi löpande kommunicera för att få ut något av detta?

Mina tips till dig som väljer att ta in en kompanjon:

 • Var beredd att dela framgång och motgång med honom eller henne!
 • Säkerställ att ni har en gemensam målbild med varför ni ska bli kompanjoner.
 • Att vara värdestyrd kan vara komplext, men om ni är överens om vilka värdeord som ska genomsyra er verksamhet så kommer det att bli lättare att fatta beslut. Särskilt om ni har olika uppfattningar. Stämmer någons förslag bättre överens mot de värderingar ni satt upp?
 • Säkerställ att ni är överens om vad ni tillför verksamheten, var för sig. Säkerställ också att ni är på det klara om att era respektive kompetenser värderas lika utifrån insats. Hur värderar ni till exempel om en av er älskar att jobba mycket och en vill jobba mer normalt?
 • Skriv ett väl genomtänkt kompanjonsavtal medan ni är vänner. Utgå ifrån att det ska hantera jobbiga vardagsfrågor men även ”worst case”-frågor (till exempel om någon blir sjuk eller vill kliva av).
 • Väljer ni att äga hälften var så kan även det vara en utmaning – vem har i så fall sista ordet eller hur kommer ni vidare i svåra frågor? Kanske är det bättre att någon äger lite mer, att ta in en extern ledamot i styrelsen eller alternativt en tredje delägare.
 • Sätt regelbundet av tid för att följa upp era mål och hur det går för er. Gärna på tid och plats utanför arbetet för att ge frågorna full uppmärksamhet.
Läs också: Så når du målen i din affärsplan


Möjligheterna att utveckla din verksamhet genom att ta in en kompanjon eller samarbeta med andra företagare är oändliga. Tänk igenom ditt beslut och hitta en lösning som passar just dig. Lycka till!

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar