Välfärdsbrott kostar samhället och näringslivet miljarder
Välfärdsbrottslighet hotar vår trygghet, säkerhet som hälsa och tillit och riskerar att leda till sämre samhällsservice samtidigt som förtroendet för såväl offentlig sektor som näringslivet skadas. En undersökning om välfärdsbrott som PwC har tagit fram med stöd av Kantar Media visar dessutom att åtta av tio svenskar anser att brott och bedrägeri mot den svenska välfärden är ett stort samhällsproblem. Det här kommer vi diskutera på ett panelsamtal på Frihamnsdagarna i Göteborg som även går att följa digitalt.
– Brott mot vår gemensamma välfärd kostar samhället miljardbelopp och bidrar till att pressa ekonomin i många kommuner och regioner. Välfärdsbrotten kan dessutom allvarligt skada förtroendet för vår samhällsstruktur, då det är både system- och demokratihotande, säger Lena Salomon, expert inom offentlig sektor och certifierad kommunal revisor på PwC.
Enligt PwC:s undersökning vill tre av fyra se mer övervakning och kontroll av välfärdsutbetalningar för att förhindra bedrägerier. Många menar även att hela välfärdssystemet och strukturen för socialförsäkringar, arbetsmarknadsstöd och bostadsbidrag måste förändras.
– Undersökningen visar att det finns ett brett stöd för att ställa om strukturer och kontrollmekanismer i jakten på välfärdsbedrägerierna. I det arbetet behöver offentliga verksamheter och näringsliv samverka, menar Lena Salomon.
Låg tilltro till insatserna inom kommuner, regioner och myndigheter
Endast var tionde svensk anser att kommuner, regioner och myndigheter gör tillräckligt för att förebygga och upptäcka välfärdsbrott vilket är en oroväckande låg tilltro till offentliga aktörers förmåga att lösa problem.
Samtidigt spelar den nya Utbetalningsmyndigheten en viktig roll när det gäller att skapa förtroende i samhället, men den är samtidigt bara en del av lösningen på en komplex utmaning. Myndighetens uppdrag omfattar nämligen bara några av våra myndigheter, men det pågår en utredning om ett utökat uppdrag som även innefattar kommunala verksamheter.
Panelsamtal om välfärdsbrott på Frihamnsdagarna
I år är det premiär för PwC på Frihamnsdagarna i Göteborg och vi vill välkomna dig till ett panelsamtal om just välfärdsbrott: Hur kan vi tillsammans stoppa välfärdsbrottsligheten? Med oss på scenen har vi representanter från bland annat Ekobrottsmyndigheten, socialtjänsten och politiken i Göteborg. De kommer diskutera hur vi kan arbeta tillsammans för att stävja den här typen av brottslighet, vilka systemändringar som de ser bör komma på plats men även vad vi alla som medborgare kan göra och inte ska göra för att bidra till en positiv utveckling inom området. Vi presenterar också resultatet av vår undersökning “Svenska folket om bedrägeri och brott mot välfärden”. Tid och plats: Fredag den 30 augusti kl. 12.20-13.00. Du kan även titta digitalt.
Om Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna är en nationell arena för fria samtal som är öppen för alla slags samhällsfrågor. Syftet med Frihamnsdagarna är att få människor att träffas för samtal och dialog om samhällsfrågor. Med samtal kan avståndet mellan människor minska och demokratin stärkas. De vill dessutom att samtalen ska bidra till att öka takten i omställningen till ett mer hållbart samhälle. I år går Frihamnsdagarna av stapeln 29-31 augusti på Bananpiren i Göteborg. Det är fri entré och öppet för alla. Ta del av programmet här.
Lena Salomon
Lena Salomon arbetar på PwC:s kontor i Malmö. Lena är revisor inom kommunal sektor.
Kontakt: 0709-29 20 56,
lena.salomon@pwc.com
Lämna en kommentar